Ο Αλέξης τους άφησε σύξυλους: “Γλεντά” τους συντρόφους που ήθελαν να τον διώξουν και τώρα τον παρακαλούν να μείνει στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ… (video)

FILE PHOTO: Ο παραιτηθείς πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της προεκλογικής συγκέντρωσης στην πλατεία Συντάγματος. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Thomas Zikos




Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας πρότεινε «την άμεση προσφυγή στις σχετικές διαδικασίες για την εκλογή νέας ηγεσίας» του κόμματος από τα μέλη του. Σε ανακοίνωση από το Ζάππειο, η οποία συγκλόνισε τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας έριξε το γάντι στους συντρόφους του, οι οποίοι από το βράδυ της πρώτης ήττας, τον Μάιο, του ζητούσαν υπογείως να αποχωρήσει…

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άφησε κυριολεκτικά σύξυλους του αντιπάλους του στο κόμμα, οι οποίοι -με πρώτο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο- έσπευσαν να μιλήσουν με θετικά λόγια. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε την απόφασή του να μην είναι ο ίδιος υποψήφιος.

Ήταν μία ημέρα η χθεσινή, που αιφνιδίασε τους πάντες, ακόμα και το στενό επιτελείο του επί 15 χρόνια προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως ο ίδιος άλλωστε δήλωσε, έλαβε τις αποφάσεις «στο μαξιλάρι του» και οι υπόλοιποι ενημερώθηκαν κατόπιν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωσε ότι θα κάνει δηλώσεις στο Ζάππειο, στην Κουμουνδούρου υπήρξε αιφνιδιασμός και παγωμάρα. Ουδείς είχε προετοιμαστεί για μία τέτοια εξέλιξη.

Ο κ. Τσίπρας φέρεται να είπε στους συνεργάτες του ότι πέρασε τρεις ημέρες στο σπίτι του προκειμένου να σκεφτεί για το ποια θα είναι η επόμενη κίνησή του, λαμβάνοντας υπόψη το κόμμα, το μέλλον της Αριστεράς και το πώς θα μπορούσε ο ίδιος να διευκολύνει τις εξελίξεις. Το κλίμα, δε, στο Εκτελεστικό Γραφείο ήταν συγκινησιακά φορτισμένο.

Κάποια μέλη που συμμετείχαν στη σύσκεψη διαφώνησαν με την απόφαση, ωστόσο ο πρώην -πλέον- πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τη σκέψη ότι, ναι μεν υπάρχει ρίσκο, ωστόσο θα δουλέψουν μαζί ώστε να ελαχιστοποιηθεί.

  • Τα πρόσωπα

Θα ήταν πολιτικά αυτοκτονικό να εκδηλωθούν αρχηγικές βλέψεις τις πρώτες ώρες μιας μείζονος εσωκομματικής ανατροπής, σημείωσε η ιστοσελίδα μας Hellas Journal.

Αναπόφευκτα, όμως, τις επόμενες ημέρες, τα φώτα θα πέσουν πάνω σε πρόσωπα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θεωρείται ότι μπορεί να δηλώσουν παρόντες και παρούσες στην κούρσα της διαδοχής:

Αυτή τη στιγμή τα κουκιά είναι μετρημένα:

Η 38χρονη Έφη Αχτσιόγλου είναι ίσως η πλέον προφανής περίπτωση στελέχους που θα μπορούσε να παίξει ρόλο. Ήπιων τόνων στις περισσότερες εμφανίσεις της, με καλές σπουδές, και σχετικά άφθαρτη συμπληρώνει αρκετά χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την προοπτική μιας ριζικής μετάβασης στην επόμενη μέρα.

Ο Αλέξης Χαρίτσης, 46 ετών, πρώην υπουργός επίσης με μετριοπαθή και συγκροτημένο λόγο, ανήκει μεν στην λεγόμενη ομάδα των «53+», θεωρείται όμως ικανός να λειτουργήσει συνεκτικά μεταξύ των διαφόρων τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, που τις επόμενες ημέρες θα βρεθούν αναπόφευκτα σε κινητικότητα.

Όσον αφορά στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, η υποψηφιότητά του ενδεχομένως να είναι και μονόδρομος δεδομένου ότι υπήρξε ηγέτης της -ας την ονομάσουμε έτσι- εσωκομματικής αντιπολίτευσης των «53+». Ισως το μεγαλύτερο μειονέκτημα σε μια τέτοια κίνηση θα ήταν το τεχνοκρατικό προφίλ του που δεν συμβαδίζει με την πολιτική διαπαιδαγώγηση στην οποία έχει συνηθίσει τμήμα της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Κρατήστε και ένα τελευταίο όνομα ως αουτσάιντερ που ναι μεν έχει τροχοδρομήσει σε παραπληρωματικό της πολιτικής ρόλο, αλλά μια επανεμφάνισή του στην κεντρική πολιτική σκηνή δεν θα πρέπει οριστικά να αποκλειστεί. Γαβριήλ Σακελλαρίδης

Σύμφωνα με την Καθημερινή, με τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, πιθανότατα το Σάββατο, ανοίγουν οι διαδικασίες για την επόμενη μέρα στο κόμμα, μετά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί και να ανοίξει το δρόμο για την εκλογή νέας ηγεσίας.

Οι διαδικασίες που δρομολογούνται δεν θα είναι ούτε εύκολες, ούτε ανώδυνες καθώς στελέχη του κόμματος ήδη σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους εκφράζουν προβληματισμό για όσα θα ακολουθήσουν.

Η διαβεβαίωση του Αλέξη Τσίπρα ότι θα είναι παρών στις διαδικασίες για την επόμενη μέρα, εκλαμβάνεται ως μια προσωπική δέσμευση ότι δεν θα αφεθεί το κόμμα να παρασυρθεί σε άγονες διαμάχες και σε ανταγωνισμούς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερη φθορά και να δρομολογήσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Ωστόσο, όλοι δείχνουν να συμφωνούν ότι η επόμενη μέρα δεν θα είναι εύκολη. Μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικά διάστημα, άλλωστε, θα δρομολογηθεί η εκλογή του μεταβατικού προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας, ρόλο τον οποίο δεν θα αναλάβει ο Αλέξης Τσίπρας.

Εμπειρο κομματικό στέλεχος αναφέρει ότι «μας περιμένει μακρύς δρόμος» και εκτιμά ότι δεν θα είναι χωρίς αναταράξεις η επόμενη περίοδος. Η πρώτη πηγή ανησυχίας είναι μήπως η παραίτηση Τσίπρα ανοίξει μια νέα περίοδο εσωστρέφειας, με επίκεντρο την απόδοση ευθυνών για τη βαριά εκλογική ήττα.

Η συζήτηση που δεν έγινε μετά τις πρώτες εκλογές και μεταφέρθηκε σε δεύτερο χρόνο, ακριβώς γιατί θεωρήθηκε ότι θα ήταν καταστροφικό να ανοίξει μια διαδικασία αλληλοκατηγοριών και απόδοσης ευθυνών με τις δεύτερες κάλπες να απέχουν μόνο λίγες εβδομάδες.

Αυτή η συζήτηση θα γίνει τώρα και, όπως αναφέρει βουλευτής του κόμματος, θα συνδυαστεί αναπόφευκτα και με την προσωπική ατζέντα που διάφοροι θα θελήσουν να δρομολογήσουν, ενόψει της επόμενης μέρας και της ανάδειξης νέας ηγεσίας.

  • ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

Σε μια μακροσκελή δήλωση, ο Αλ. Τσίπρας, απευθύνθηκε σε όλους όσους στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και όχι, μίλησε για την «οδύνη» που του προκάλεσε αυτή η απόφαση την όποια, όπως είπε, δεν την πήρε «εν θερμώ», ενώ επίσης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει ο κορμός της προοδευτικής παράταξης του τόπου.

«Στη δήλωσή μου το βράδυ των εκλογών είπα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πια κλείσει έναν μεγάλο ιστορικό κύκλο, που πρέπει να τον αποτιμήσουμε με περηφάνεια. Και να ανοίξουμε συλλογικά, έναν επόμενο κύκλο. Δύσκολο, πρωτόγνωρο, αλλά ακόμη πιο ελπιδοφόρο και δημιουργικό», είπε και πρόσθεσε:

«Μίλησα επίσης για την ανάγκη δύσκολων και γενναίων αποφάσεων, που αφορούν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Για την ανάγκη να συναντηθούμε πάλι με τις αξίες μας. Της συλλογικότητας, της ανιδιοτέλειας και της κοινωνικής ευθύνης, να ανανεώσουμε τολμηρά το στελεχικό μας δυναμικό από πάνω μέχρι κάτω, δείχνοντας εμπιστοσύνη σε νέους ανθρώπους, να βάλουμε τέλος σε νοοτροπίες που μας κόστισαν ακριβά».

Σε αυτά συμπλήρωσε, την «ανάγκη να εφεύρουμε τον νέο ΣΥΡΙΖΑ , που θα μπορέσει με σεμνότητα και ανοιχτά μάτια να διαβάσει τις νέες αντιθέσεις και τα νέα ρεύματα της κοινωνίας, τις νέες προκλήσεις της εποχής, και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες εκείνων που θέλει και έχει ταχθεί να εκπροσωπεί».

Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, υπενθύμισε ότι ήταν μόλις 34 ετών όταν παρέλαβε «ένα μικρό κόμμα της Αριστεράς», το οποίο «έγινε ο κορμός της προοδευτικής παράταξης στην Ελλάδα» και ο ίδιος «ο πρώτος στην ιστορία αριστερός πρωθυπουργός της χώρας». Τόνισε, δε, ότι ήταν «το πρώτο αριστερό κόμμα στην Ευρώπη που κυβέρνησε και μάλιστα σε ιστορικές στιγμές τόσο για την πατρίδα και την ΕΕ, σε απίστευτα δύσκολες συνθήκες, με την κοινωνία καταρρακωμένη και την οικονομία χρεοκοπημένη», σχολιάζοντας πως «κάθε μέρα» της πορείας του «ήταν μια μέρα μάχης».

«Αντιμετωπίσαμε στην αρχή μια Ευρώπη καχύποπτη και εχθρική απέναντι στην Ελλάδα και μια συμμαχία δανειστών που θεωρούσε την πατρίδα μας άξια τιμωρίας. Αντιμετωπίσαμε αφόρητες πιέσεις και εκβιασμούς. Που εκπορεύονταν από ισχυρές δυνάμεις έξω από τη χώρα, αλλά έβρισκαν ισχυρούς συμπαραστάτες και μέσα σ’ αυτή», είπε, δηλώνοντας, ωστόσο «περήφανος» για όσα πέτυχε η κυβέρνηση αυτή και συγκεκριμένα: «την έξοδο από τα μνημόνια και τη ρύθμιση του χρέους», «την επούλωση των τραυμάτων της κοινωνίας και της οικονομίας», «τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας που αποκαταστήσαμε» και «την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών».
Έκανε επίσης αναφορά σε «συμβιβασμούς», «τραύματα» και «λάθη», υπογραμμίζοντας πως όλα αυτά «αποτελούν αναντικατάστατη παρακαταθήκη για το νέο κύκλο του ΣΥΡΙΖΑ».

«Το εκλογικό σώμα έδωσε στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ την προηγούμενη Κυριακή μια διπλή εντολή. Πρώτον, να ανταποκριθεί στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Που πάντα και εκ των πραγμάτων είναι ρόλος κόμματος εξουσίας. Και δεύτερον, να αλλάξει δραστικά, αν θέλει να διεκδικήσει εκ νέου με αξιώσεις την κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για ανάγκη «άμεσης» αναδιοργάνωσης, «χωρίς χρονοτριβή».

«Το νέο κύμα στην κοινωνία, την τέχνη, στην πολιτική, περνάει είτε με συγκρούσεις, το πιο συνηθισμένο, είτε επειδή κάποιοι που κατέχουν θέσεις ευθύνης κατανοούν την αναγκαιότητά του. Κι εγώ κατανοώ την ανάγκη για ένα νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ. Και αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσει», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, εκφράζοντας την «εμπιστοσύνη» του στο ανθρώπινο δυναμικό του κόμματος.

Συνεχίζοντας, ανακοίνωσε την πρόταση του για «την εκλογή νέας ηγεσίας από τα μέλη του Κόμματος, όπως ορίζει το καταστατικό του» και την «την άμεση προσφυγή στις σχετικές διαδικασίες», στις οποίες, όπως χαρακτηριστικά είπε, «φυσικά δεν θα είναι υποψήφιος». Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι θα είναι «παρών πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά από αυτές» και δήλωσε «συγκινημένος».

«Αυτή η απόφαση έχει και για μένα ένα στοιχείο οδύνης, όπως θα είχε και για τον καθένα. Έχει όμως και ένα στοιχείο προσωπικής πρόκλησης, ένα γοητευτικό στοιχείο», είπε και συνέχισε:

«Να αποδείξω με τη στάση και το παράδειγμά μου ότι στη ζωή, στην πολιτική, ιδίως στην πολιτική που αναφέρεται σε αξίες, μπορείς να είσαι μάχιμος και δημιουργικός, ίσως σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα πιο χρήσιμος, και χωρίς αξιώματα. Να αποδείξω ότι η μάχη για τις ιδέες και η προσφορά δεν ορίζεται από την καρέκλα που κατέχει κανείς».

Κλείνοντας, δεσμεύτηκε προς τα μέλη, του φίλους και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα συνεχίσει να είναι «δίπλα» τους, ενώ απευθύνθηκε και «σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες», υποστηρίζοντας ότι «τα επόμενα χρόνια δε θα είναι εύκολα για κανένα μας» καθώς «ζούμε σε μια περίοδο αλλεπάλληλων κρίσεων, σε ένα ασταθές οικονομικό περιβάλλον, σε μια περίοδο έντονων γεωπολιτικών εντάσεων και προκλήσεων».

«Η πίστη στις αξίες μας. Η προσήλωσή μας στη δημοκρατία και την ελευθερία, που είναι συνώνυμο της Ελλάδας. Η αγάπη για τον άνθρωπο. Η αλληλεγγύη. Η αγάπη για την πατρίδα. Η ενότητα. Το εμείς πάνω από το εγώ, είναι δρόμος για να ξεπεράσουμε όλες αυτές τις δυσκολίες», είπε και κατέληξε: «Η προοδευτική παράταξη του τόπου, όπως πάντα στην ιστορία, θα είναι οδηγός σε αυτή τη συλλογική την εθνική προσπάθεια. Και ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ που θα την εκφράζει αυτή τη μεγάλη παράταξη, μπορεί να γίνει ξανά η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο».

  • ΠΟΙΟΙ ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΙ ΔΙΑΔΟΧΟΙ

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα: Πρώτοι στο ερώτημα «μετά τον Αλέξη ποιος» θα κληθούν να απαντήσουν την ερχόμενη Τρίτη, αμέσως μετά την ορκωμοσία της Βουλής, οι 48 βουλευτές που εξέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες της 25ης Ιουνίου. Θα αναδείξουν τον νέο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Τα σενάρια για το ποιος θα είναι παίρνουν και δίνουν. Σύμφωνα με ένα από τα επικρατέστερα η ΚΟ θα πρέπει να κάνει μία μεταβατική επιλογή, ώστε ο νέος ηγέτης να αναδειχθεί μετά το συνέδριο και καθολική ψηφοφορία των μελών του κόμματος. Σε αυτή την περίπτωση, ως μεταβατική επικεφαλής, ακούγεται η Όλγα Γεροβασίλη.

Δεν αποκλείεται, όμως, οι πραγματικοί διεκδικητές της αρχηγίας να επιδιώξουν να πάρουν το προβάδισμα, ώστε να είναι αυτοί που θα απαντούν στον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο καιρό θα τρέχουν οι εσωκομματικές διαδικασίες. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να φέρει απέναντι την Έφη Αχτσιόγλου, τον Αλέξη Χαρίτση και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Το βασικό ερώτημα -πέρα από τα πρόσωπα- είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει σε μία καθαρή λύση μακράς πνοής ή αν θα επιλεγεί μεταβατική λύση ή ακόμη και διαρχία. Συναφές είναι και το ερωτηματικό που υπάρχει δίπλα στην ικανότητα της Κουμουνδούρου να διατηρήσει την ενότητά της.

Για την ώρα, πάντως -και ακριβώς για αυτόν τον λόγο- οι περίφημες τάσεις/συνιστώσες του κόμματος δείχνουν να επιθυμούν την αποφυγή της αποφασιστικής σύγκρουσης. Ώστε να υπάρξει χρόνος για να αφομοιωθούν οι κραδασμοί από την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα και να γίνουν οι απαραίτητες συνεννοήσεις.

Στις σχετικές διεργασίες τα περισσότερα στελέχη δείχνουν να προτιμούν η οριστική εκλογή να γίνει στα κομματικά όργανα. Γεγονός που θα δώσει χρόνο και σε άλλα πρόσωπα, όπως η Ρένα Δούρου, ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο Παύλος Πολάκης, αλλά και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, να τοποθετηθούν. Με ενδιαφέρον αναμένεται και ο τρόπος με τον οποίο θα εκφράσουν την προτίμησή τους τα στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.

Στα κομματικά όργανα θα δοθεί και η μάχη για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει στην εκλογή νέου ηγέτη μακράς πνοής ή αν θα επιλεγεί η διαρχία.

O Ευκλείδης Τσακαλώτος για τον Αλέξη Τσίπρα: Πιστώνεται όλους τους λόγους που αισθανόμαστε περήφανοι για τον ΣΥΡΙΖΑ

Μητσοτάκης για παραίτηση Τσίπρα: «Αναμενόμενη απόφαση μετά από τρεις συντριπτικές ήττες του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου προσωπικά»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: