Στην Τουρκία κάνουν πανηγύρια μόνοι τους και ξεχνούν ότι ο Μπάιντεν έχει εκλογές: Η Σουηδία είναι μόνο ένας από αυτούς τους όρους στον Ερντογάν:

epa10665703 US President Joe Biden (R) waves to members of the media as he departs the South Lawn of the White House by Marine One, in Washignton, DC, USA, 31 May 2023. EPA, MICHAEL REYNOLDS, POOL




Της ΛΕΝΑΣ ΑΡΓΥΡΗ, Καθημερινή

“Δώσε μου τα F16 για να εγκρίνω την ένταξη της Σουηδίας.” “Όχι, να εγκρίνεις πρώτα την ένταξη της Σουηδίας και μετά θα μπορέσουμε να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση για τα F16.”

Κάπως έτσι περιγράφουν τον πρόσφατο, αδιέξοδο διάλογο μεταξύ του Προέδρου Μπάιντεν και του νεοεκλεγέντα προέδρου Ερντογάν, πηγές στην αμερικανική πρωτεύουσα, οι οποίες δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην εγγενή δυσκολία υποχώρησης των δυο ηγετών από τις προαναφερθείσες θέσεις.

Για τον Μπαιντεν δεν είναι μόνο η – απολύτως αναγκαία- διεύρυνση της Συμμαχίας που διακυβεύεται. Είναι η ίδια αξιοπιστία της Αμερικής, η οποία μέσα σε ένα ακραία ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, μοιάζει ανήμπορη να μπορεί να διαχειριστεί “τα του νατοϊκού οίκου της” και να δώσει τέλος στον πρωτοφανή εκβιασμό του συμμάχου της. Και αυτή η δυσχερής θέση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, προκαλεί πραγματική οργή στο Κογκρέσο.

  • Για τον Ταγίπ Ερντογαν από την άλλη, η Σουηδία είναι το πιο πολύτιμο διαπραγματευτικό χαρτί που έχει πέσει στα χέρια του τα τελευταία χρόνια. Προφανώς δεν προτίθεται να το κάψει χωρίς να πάρει ουσιαστικά ανταλλάγματα.

Το ζήτημα αυτό, που εν πολλοίς θα καθορίσει τις σχέσεις Ουάσιγκτον Άγκυρας προσεχώς, ο Ερντογαν θέλει να το διαπραγματευτεί μέσα στον Λευκό Οίκο.

Ολόκληρος ο τουρκικός μηχανισμός που δραστηριοποιείται στην Ουάσιγκτον δουλεύει νυχθημερόν για την εξασφάλιση μιας συνάντησης στο Οβάλ Γραφείο, κατα την οποία, όπως εκτιμάται, ο τούρκος Πρόεδρος, εκμεταλλευόμενος το ενισχυμένο προφίλ του, θα επιχειρήσει να πουλήσει την εικόνα του ισότιμου εταίρου και όχι του απλού νατοϊκού συμμάχου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αν δούμε να ανακοινώνεται μια τέτοια συνάντηση μέσα στο καλοκαίρι θα σημαίνει ότι οι προκαταρκτικές συνομιλίες είτε για το ένα είτε για το άλλο ζήτημα, έχουν προχωρήσει αρκετά.

Είναι βέβαιο ότι εάν, σε ένα υποθετικό σενάριο η Άγκυρα ενέκρινε χωρίς εκβιασμούς και προϋποθέσεις την ένταξη της Σουηδιας πριν από την Σύνοδο του Ιουλίου, το κλίμα στο Κογκρέσο θα άλλαζε αισθητά υπέρ της και πολλές αντιρρήσεις θα ήταν ευκολότερο να καμφθούν.

Επειδή όμως κανείς δεν περιμένει να συμβεί κάτι τέτοιο, ο Πρόεδρος Μπαιντεν εξακολουθεί να μην μπορεί να υποσχεθεί τίποτα στον Ερντογαν, χωρίς την έγκριση των αρμοδίων Επιτροπών.

Έγκριση η οποία δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη ακόμη και αν δοθεί το πράσινο φως για την Σουηδία. Και αυτό διότι ισχυροί παράγοντες στο Κογκρέσο όπως ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο αντιπρόεδρος Τζιμ Ρις και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής Γκρεγκορι Μικς έχουν με σαφήνεια θέσει μια σειρά από όρους προκειμένου να βάλουν την υπογραφή τους στην πώληση και αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών.

Η Σουηδία είναι μόνο ένας από αυτούς τους όρους. Οι υπόλοιποι που έχουν να κάνουν μεταξύ άλλων με τους S400, την επιθετικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, τους Κούρδους συμμάχους και την Σύρια και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της χώρας, εκτιμάται ότι ούτως η άλλως δεν πρόκειται να εκπληρωθούν από την νέα τουρκική κυβέρνηση.

Και μπορεί ο Ερντογαν με την τόσο νωπή λαϊκή εντολή και τον αέρα της νίκης να αισθάνεται ότι έχει όλο τον χρόνο με το μέρος του, όμως στην πραγματικότητα έχει μόνο λίγους μήνες.

Από το φθινόπωρο και μετά, ο υποψήφιος για την Προεδρία Μπαιντεν θα κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς και θα έχει ελάχιστο χρόνο να ασχοληθεί μαζί του. Και κυρίως καμία απολύτως διάθεση να προκαλέσει κρίση στις σχέσεις του με το Κογκρέσο ή ακόμη και με την ισχυρή ελληνοαμερικανική κοινότητα προεκλογικά, για τα F16.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Θα ξεκινήσουν και πάλι να ταΐζουν το θηρίο: Οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων τρέχουν να συγχαρούν τον Ερντογάν, θέλουν μια θέση στους τρεις μάγους!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: