Στη Λευκορωσία ο «μελλοθάνατος» Πριγκόζιν κρυμμένος σε ξενοδοχείο χωρίς παράθυρα: Είπα στον Πούτιν να μην τον σκοτώσει, λέει ο Λουκασένκο [videos]

FILE PHOTO: Γεβγκένι Πριγκόζιν κατά ΄την αποχώρησή του από την ρωσική πόλη Ροστόβ ον Ντον, την οποία είχαν καταλάβει οι δυνάμεις του. Ο Πριγκόζιν έφυγε μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας με διαμεσολάβηση του Λευκορώσου δικτάτορα και στενού συνεργάτη του Πούτιν, Αλεξάντερ Λουκασένκο. Screenshot via YouTube@ ShanghaiEyeMagic/ https://www.youtube.com/watch?v=NOyK74PYUhs




Ο ηγέτης της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο φέρεται να επιβεβαίωσε αυτό που ακουγόταν ως εικασία ή ως προαναγγελθείσα εξέλιξη, ότι δηλαδή ο αρχηγός της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν βρίσκεται στη Λευκορωσία, όπως μεταδίδει με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Λευκορωσίας Belta.

Στο κανάλι του στο Telegram, το πρακτορείο ειδήσεων Belta αποδίδει στον Λευκορώσο ηγέτη τα εξής:

“Οι εγγυήσεις ασφαλείας, όπως υποσχέθηκε χθες ο Βλαντιμίρ Πούτιν, δόθηκαν. Βλέπω ότι ο Πριγκόζιν  πετούσε ήδη με αυτό το αεροπλάνο. Ναι, πράγματι, είναι σήμερα στη Λευκορωσία”.

Υπήρχαν προηγούμενες αναφορές ότι ένα αεροπλάνο που συνδέεται με τον ηγέτη Wagner είχε προσγειωθεί κοντά στο Μινσκ. Το Κρεμλίνο είπε νωρίτερα ότι δεν γνώριζε πού βρίσκεται ο Πριγκόζιν.

Ζήτησα από τον Πούτιν να μην τον δολοφονήσει!

Ο Λουκασένκο ανέφερε επίσης – έτσι απλά!!- ότι είπε στον  Πούτιν να μην δολοφονήσει το αφεντικό της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, κατά τη διάρκεια της ανταρσίας της μισθοφορικής οργάνωσης.

  • «Είπα στον Πούτιν: μπορούμε να τον σκοτώσουμε, αυτό δεν είναι πρόβλημα. Είτε με την πρώτη προσπάθεια είτε με τη δεύτερη. Αλλά του είπα: μην το κάνεις», είπε ο Λουκασένκο …

Ο ηγέτης του καθεστώτος της Λευκορωσίας είπε τέλος ότι η χώρα του θα επωφεληθεί από την «εμπειρία» των μαχητών της Wagner.

Όπως τόνισε, η Λευκορωσία δεν χτίζει στρατόπεδα για την οργάνωση, αλλά θα φιλοξενήσει τους μαχητές της αν αυτοί θέλουν.

«Τους προσφέραμε μια από τις εγκαταλειμμένες στρατιωτικές βάσεις. Με χαρά -έχουμε φράχτη, έχουμε τα πάντα- στήστε τις σκηνές σας», είπε ο Λουκασένκο.

Ο ίδιος δήλωσε παράλληλα ότι δεν σχεδιάζεται να ανοίξει κανένα κέντρο στρατολόγησης της Wagner στη Λευκορωσία.

 

 

Τα σενάρια για το πού και πώς του Πριγκόζιν

Σημειώνεται πως είχαν φουντώσει τα σενάρια για το πού και σε ποιά κατάσταση βρίσκεται ο αρχηγός της ανταρσίας της Wagner.

“Ο Γεβγένι Πριγκόζιν είναι πλέον ζωντανός – νεκρός μετά την αποτυχημένη εξέγερση κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν”, εκτιμά ο Ίαν Μπρέμερ, επικεφαλής του έγκυρου think – tank Eurasia Group.

“Ο Πριγκόζιν είναι ένα είδος dead man walking”, σχολίασε ο Μπρέμερ τη Δευτέρα στο «Squawk Box Asia». «Θα εκπλαγώ πολύ αν θα είναι μαζί μας σε λίγους μήνες».

Η εξέγερση υπό την ηγεσία του Πριγκόζιν ήταν ένα άνευ προηγουμένου νέο πεδίο για τον Πούτιν, ο οποίος μέχρι τότε ήταν σε θέση να αποσοβεί γρήγορα τις περιστασιακές άοπλες διαμαρτυρίες. Το Σαββατοκύριακο, οι μισθοφόροι της Wagner έφτασαν σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από την Μόσχα πριν ο αρχηγός τους κάνει μια αιφνίδια ανακοίνωση και ματαιώσει την αποστολή.

  • «Ο Πούτιν έχει φυλακίσει και δολοφονήσει ανθρώπους για πολύ λιγότερο από αυτό που του έκανε ο Πριγκόζιν», πρόσθεσε ο Μπρέμερ. «Μου είναι αδιανόητο ότι ο Πούτιν θα του επιτρέψει να ζήσει περισσότερο από όσο είναι απολύτως απαραίτητο».

Πριν από την εξέγερση του Πριγκόζιν, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ παρακολουθούσαν στενά τα γεγονότα που έλαβαν χώρα και ενημέρωσαν βασικά μέλη του Κογκρέσου.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, γερουσιαστής Μαρκ Γουόρνερ δημοσιοποίησε νωρίτερα σήμερα νέες πληροφορίες για το πού βρίσκεται ο Πριγκόζιν.

«Καταλαβαίνω […] ότι είναι, λέει ότι είναι στο Μινσκ», είπε ο Γουόρνερ «Αυτά είναι απλώς αναφορές», διευκρινίζει, «ότι βρίσκεται σε ένα από τα ελάχιστα ξενοδοχεία στο Μινσκ που δεν έχει παράθυρα. Και το λέω αυτό επειδή, πάλι, αυτό έχει αναφερθεί σε δημόσια ρεπορτάζ, ότι υπήρξαν ορισμένα άτομα από ρωσικές οντότητες που ήρθαν σε σύγκρουση με τον Πούτιν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, που έπεσαν μυστηριωδώς από τα παράθυρα του πέμπτου ή του έκτου ορόφου”.

 

 

 

 

Με πληροφορίες από BBC, The Guardian, CNBC, MSNBC

 

Dead mad walking o Πριγκόζιν εκτιμούν οι Αμερικανοί: Ο Πούτιν θα του επιτρέψει να ζήσει μόνο όσο είναι απαραίτητο

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: