«Σκυλάκι» του Ερντογάν ο Βίκτορ Όρμπαν: Το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ανέβαλε την επικύρωση της αίτησης της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Hungarian Prime Minister Viktor Orban is passing in front of Nato Secretary General Jens Stoltenberg during a European Council in Brussels, Belgium, 29 June 2023. EPA, OLIVIER HOSLET




To αμερικανικό πρακτορείο Associated Press σε ανταπόκριση του Derek Gatopoulos, που αναδημοσιεύει το ABC News, αναφέρει ότι το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ανέβαλε την επικύρωση της αίτησης της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ για τη φθινοπωρινή νομοθετική του περίοδο.

Η αναβολή αυτή, η τελευταία σε μια μακρά σειρά καθυστερήσεων που συνεχίζονται εδώ και ένα χρόνο, σχεδόν εγγυάται ότι η σκανδιναβική χώρα δεν θα ενταχθεί στη δυτική στρατιωτική συμμαχία πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο ή κατά τη διάρκεια αυτής.

Η Ουγγαρία παραμένει η μόνη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, εκτός από την Τουρκία, που δεν έχει ακόμη εγκρίνει την αίτηση της Σουηδίας να ενταχθεί στη συμμαχία.

Υψηλόβαθμοι Ούγγροι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι υποστηρίζουν την αίτηση ένταξης της Σουηδίας, ενώ παράλληλα διατυπώνουν αόριστες απαιτήσεις από τη Στοκχόλμη ως προϋποθέσεις για την έγκριση.

Η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν ισχυρίστηκε ότι Σουηδοί πολιτικοί είπαν “κατάφωρα ψέματα” σχετικά με την κατάσταση της δημοκρατίας της Ουγγαρίας, γεγονός που, όπως είπε, έκανε ορισμένους βουλευτές να μην είναι σίγουροι για το αν θα υποστηρίξουν την αίτηση προσχώρησης.

Η αβεβαιότητα σχετικά με την υποψηφιότητα της Σουηδίας ενισχύεται από τις αντιρρήσεις της ίδιας της Τουρκίας εν μέσω κατηγοριών ότι η Στοκχόλμη είναι πολύ ήπια απέναντι σε ομάδες, που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι το ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να ποντάρει ότι η χώρα του θα εγκρίνει την αίτηση ένταξης της Σουηδίας πριν από τη σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους της Λιθουανίας, επειδή το σκανδιναβικό κράτος δεν έχει αντιμετωπίσει πλήρως τις ανησυχίες του για την ασφάλεια.

Σημειώνεται επίσης ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα συγκαλέσει επείγουσα συνάντηση τις επόμενες ημέρες για να προσπαθήσει να ξεπεράσει τις τουρκικές αντιρρήσεις για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, μια τελευταία προσπάθεια ώστε η σκανδιναβική χώρα να είναι δίπλα στους συμμάχους στη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους τον επόμενο μήνα.

ΠΗΓΗ: Associated Press, Derek Gatopoulos – Hungary postpones vote on Sweden’s NATO accession bid ahead of summit 

Ο Ερντογάν κοροϊδεύει τον Μπάιντεν: Ρωσικά φορτηγά πλοία, στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ, προσεγγίζουν τακτικά τουρκικά λιμάνια, γράφει η Wall Street Journal

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: