Συντελέστηκε η αναμενόμενη τερατώδης κατολίσθηση εκατομμυρίων κυβικών Αλπικών βράχων: Εκατοστά… από ελβετικό χωριό [photos, videos]

FILE PHOTO: Το μικρό χωριό στις Ελβετικές Άλπειες και από πάνω του ο τεράστιος βράχος. Screenshot via YouTube@English News/https://www.youtube.com/watch?v=gkxh6MwnKMA




“Παρά τρίχα” γλίτωσε τελικά το μικρό ελβετικό χωριό Brienz από την γιγάντια κατολίσθηση που αναμενόταν από τον περασμένο μήνα με αποτέλεσμα στα μέσα Μαϊου και εν αναμονή της πτώσης εκτομμυρίων κυβικών βράχων να εκκενωθεί από τους μόλις 70 κατοίκους του.

Τα δύο τρίτα του χαλαρού βράχου, που υπολογίζεται ότι έχει περισσότερα από δύο εκατομμύρια κυβικά μέτρα συνολικά, κατέρρευσε βράδυ της Πέμπτης.

Ο κύριος όγκος των βράχων,  για τον οποίο οι γεωλόγοι είχαν προειδοποιήσει ότι κινδύνευε να πέσει απευθείας πάνω στο χωριό Brienz, συνετρίβη τελικά στο έδαφος χθες το βράδυ, σε απόσταση εκατοστών… ανέφεραν στο Twitter οι αρχές της κοινότητας Albula στο καντόνι του Graubünden.

  • Τα βράχια και τα χώματα πλησίασαν σε απόσταση “μιας τρίχας”… τον άδειο οικισμό, ανέφεραν οι τοπικές αρχές σε ανακοίνωσή τους.

«Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μεγάλο μέρος του Insel [νησί] κατέρρευσε γρήγορα. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ζημιάς στο χωριό, με τους βράχους να έχουν σταματήσει ακριβώς μπροστά από το χωριό», ανέφεραν.

  • Οι γεωλόγοι προειδοποιούσαν εδώ χρόνια  ότι η κίνηση των βράχων επιταχύνεται. Μέρος του βράχου, με το αθώο… παρατσούκλι «το νησί», γλιστρούσε μέχρι το 2023 με ρυθμό 32 μέτρα κάθε χρόνο.

Τα συντρίμμια από τους πεσμένους βράχους έφτασαν σε ύψος έως και 12 μέτρα και ο δρόμος ήταν εντελώς θαμμένος κάτω από τα συντρίμμια, δήλωσε ο Christian Gartmann, εκπρόσωπος της κοινότητας.

«Εργαζόμαστε με την υπόθεση ότι αυτό δεν είναι ακόμα το τέλος», είπε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι 70 χωρικοί λέγεται ότι ήταν ιδιαίτερα ανήσυχοι για το αν είχε γίνει ζημιά στα σπίτια τους και στην εκκλησία του 16ου αιώνα, τον Άγιο Κάλυκτο. Ελπίζουν να επιστρέψουν εάν η περιοχή είναι καθαρή.

  • Προς ανακούφιση των κατοίκων του χωριού, τα ελικόπτερα που αξιολογούσαν τη σκηνή δεν ανέφεραν εμφανείς ζημιές σε σπίτια, αλλά υπάρχει μικρή προοπτική να επιστρέψουν σύντομα στα σπίτια τους. Υπάρχουν μέχρι και ένα εκατομμύριο κυβικά μέτρα χαλαρού βράχου ακόμα στο βουνό από πάνω.

«Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν μπορείτε να αποκλείσετε το γεγονός ότι μάζες βράχων συντρίβονται σε άλλους ογκόλιθους δημιουργώντας θραύσματα πέτρας από το μέγεθος μιας γροθιάς έως μιας μπάλας ποδοσφαίρου», είπε ο Gartmann.

Αυτά τα θραύσματα βράχου έχουν συχνά τη δύναμη βλήματος κανονιού, που μπορεί να “πυροβολήσει στον αέρα και μπορεί να διαπεράσει τα τζάμια των παραθύρων ή άλλα μέρη του κτιρίου”. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, ο Brienz φαινόταν να έχει γλιτώσει, είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο SWR. «Ήταν πολύ τυχερό».

Η περιοχή είχε κηρυχθεί επικίνδυνη γεωλογική ζώνη του υψηλότερου δυνατού επιπέδου, με αποτέλεσμα να κλείσουν δύο δρόμοι και μια γραμμή τρένου.

Οι ειδικοί έχουν τα μάτια τους στο βουνό πάνω από το Brienz για αιώνες, αλλά οι παρατηρητές παρακολουθούσαν με αυξανόμενο συναγερμό τα τελευταία 20 χρόνια καθώς οι συνθήκες χειροτερεύουν.

Φταίει η κλιματική αλλαγή;

 

Η κορυφή ενός βουνού στην Αυστρία συνετρίβη επίσης στο έδαφος νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Οι επιστήμονες λένε πως η υπερθέρμανση του πλανήτη  οδήγησε στο λιώσιμο του μόνιμου παγετού, ο οποίος λειτουργεί σαν μια κόλλα που συγκρατεί τον ορεινό όγκο.

Οι μεταβαλλόμενες συνθήκες πάνω από το Brienz, ωστόσο, ήταν αποτέλεσμα φυσικής διάβρωσης, είπαν οι ειδικοί.

Κάποιοι αναρωτιούνται αν η κατάσταση του Brienz οφείλεται πράγματι στην κλιματική αλλαγή.

Οι αλπικές περιοχές της Ελβετίας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Καθώς οι παγετώνες συρρικνώνονται και ο μόνιμος παγετός ψηλά στα βουνά αρχίζει να ξεπαγώνει, ο βράχος γίνεται ασταθής.

Στην πραγματικότητα, το βουνό πάνω από το Brienz δεν έχει μόνιμο πάγο, αλλά η ασυνήθιστα δυνατή βροχή της φετινής άνοιξης, που επίσης συνδέεται με την υπερθέρμανση του πλανήτη, ήταν σίγουρα ένας παράγοντας στην εντολή εκκένωσης.

Η πλαγιά του βουνού, μουσκεμένη από νερό, άρχισε να γλιστράει πιο γρήγορα προς την κοιλάδα.

Οι γεωλόγοι προειδοποιούν ότι οι ορεινές περιοχές μπορούν να αναμένουν περισσότερες κατολισθήσεις καθώς το κλίμα αλλάζει.

Με πληροφορίες από The Guardian/ BBC

 

Λιώνουν οι πάγοι, πέφτουν οι βράχοι: Επίκειται τερατώδης κατολίσθηση 2 εκατ. κυβικών * Εκκενώνεται χωριό στις Ελβετικές Άλπεις [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: