Σε πελάγη ευτυχίας ο θρύλος Νόβακ Τζόκοβιτς, στην αγκαλιά των συγγενών του: «Δεν είναι τυχαίο που κέρδισα εδώ το 23ο μου τρόπαιο Grand Slam»

epa10685705 Novak Djokovic of Serbia reacts with his parents after winning against Casper Ruud of Norway in their Men’s final match during the French Open Grand Slam tennis tournament at Roland Garros in Paris, France, 11 June 2023. EPA, CAROLINE BLUMBERG




Πνιγμένος στην αγκαλιά των παιδιών του και της συζύγου του, αλλά και της ομάδας του, ο Νόβακ Τζόκοβιτς πανηγύριζε σα μικρό παιδί την κατάκτηση του Ρολάν Γκαρός, που τον έφερε στην κορυφή των κατακτήσεων τίτλων Grand Slam στα χρονικά του τένις (23).

Ο ίδιος στις δηλώσεις που έκανε μετά την απονομή του βαρύτιμου τροπαίου (τρίτο στο Παρίσι) δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για τα 23 συνολικά που έχει πάρει σε Major τουρνουά, αφού προηγουμένως έσπευσε να συγχαρεί τον Κάσπερ Ρουντ.

«Κάσπερ είσαι ένα από τα καλύτερα άτομα στο Tour. Σε σεβόμαστε όλοι και σε θαυμάζουμε, τόσο για τα κατορθώματά του στο κορτ, όσο και για τον χαρακτήρα σου. Όλοι όσοι είναι δίπλα σου αξίζουν τεράστιο σεβασμό.

Λυπάμαι για το αποτέλεσμα σήμερα, αλλά δεν παύεις να είσαι ένας από τους πιο σταθερούς παίκτες κι αυτό μιλάει από μόνο του. Σου εύχομαι στο μέλλον να κερδίσεις οποιονδήποτε άλλον παίκτη, εκτός από εμένα. Αν αποκλειστώ, νωρίτερα, σε Grand Slam μπορείς να το κερδίσεις», ανέφερε με χιούμορ ο «Νολε».

Συνέχισε ο GOAT του τένις: «Γι΄ άλλη μια φορά θέλω σας ευχαριστήσω για την τόσο όμορφη ατμόσφαιρα. Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ, απέναντι σε ένα τόσο ξεχωριστό κοινό. Σαφώς και δεν είναι τυχαίο το ότι κέρδισα εδώ το 23ο μου Grand Slam. Για μένα το τουρνουά αυτό είναι το πιο δύσκολο και νιώθω περήφανος που πετυχαίνω αυτό το επίτευγμα σε αυτό το κορτ.»

Απευθυνόμενος στην ομάδα του, ο 36χρονος Σέρβος είπε: «Δεν έχω λόγια να πως για εσάς. Ξέρετε πόσο δύσκολος είμαι και θαυμάζω την υπομονή σας. Γκόραν (σ.σ. Ιβανίσεβιτς) ευχαριστώ που με… ανέχεσαι, σε κούρασα πάρα πολύ τις τελευταίες εβδομάδες.»

  • Συγχαρητήρια σε Τζόκοβιτς από Ναδάλ και Σφιόντεκ

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς είναι εδώ και λίγη ώρα ο τενίστας με τους περισσότερους τίτλους σε τουρνουά γκραν σλαμ. Με τη νίκη του επί του Νορβηγού Κάσπερ Ρούντ με 7-6(1), 6-3, 7-5 στον τελικό του Ρολάν Γκαρός, ο 36χρονος Σέρβος έφτασε τα 23 τρόπαια, αφήνοντας πίσω του το σπουδαίο Ράφα Ναδάλ με 22.

Και ο πολύπειρος Ισπανός, ο οποίος έχει κατακτήσει 14 φορές το τρόπαιο στο φημισμένο χωμάτινο τουρνουά του Παρισιού, αλλά απουσίασε από την εφετινή διοργάνωση λόγω τραυματισμού, έσπευσε να συγχαρεί τον «Νόλε» για τη χθεσινή επιτυχία του.

Συγκεκριμένα, ο 37χρονος Ισπανός έγραψε στο Twitter: «Πολλά συγχαρητήρια γι’ αυτό το εκπληκτικό επίτευγμα @DjokerNole. Το 23 είναι ένα νούμερο που μόλις λίγα χρόνια πριν ήταν αδύνατο να το σκεφτείς, και τα κατάφερες! Απόλαυσέ το με την οικογένεια και την ομάδα σου!»

Από την πλευρά της, και η Ίγκα Σφιόντεκ, η οποία κατέκτησε χθες (10/6) στο Ρολάν Γκαρός τον τρίτο τίτλο της στην τελευταία τετραετία, συνεχάρη μέσω Twitter το Σέρβο για τη (νέα) επιτυχία του. Η Πολωνή, Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης, έγραψε στο… λακωνικό «τιτίβισμά» της: «Συγχαρητήρια @DjokerNole».

  • Ο θρύλος… των θρύλων με 23 Grand Slam

Ο θρύλος… των θρύλων του τένις ονομάζεται Νόβακ Τζόκοβιτς. Ο τεράστιος αυτός αθλητής έγραψε σήμερα στο Philippe Chatrier του Παρισιού το όνομά του με χρυσά γράμματα στην Ιστορία του αθλήματος, όντας ο κορυφαίος όλων των εποχών σε κατακτήσεις τίτλων Grand Slam μετά τη νίκη του επί του Κάσπερ Ρουντ με 3-0 (7-6(1), 6-3, 7-5) στον τελικό του Ρολάν Γκαρός.

Ο «Νολε» έφτασε τα 23 τρόπαια σε Major τουρνουά (10 Australian Open, 7 Wimbledon, 3 US Open, 3 Roland Garros), επίτευγμα που δεν έχει καταφέρει κανένας άλλος τενίστας στα χρονικά του αθλήματος. Μέχρι πριν την έναρξη του τελικού στο Παρίσι, ο Τζόκοβιτς μετρούσε 22 τρόπαια Grand Slam, όσα και ο Ραφαέλ Ναδάλ, αλλά από το απόγευμα της Κυριακής ο 36χρονος είναι ο απόλυτος κυρίαρχος!

Παρόλο που δεν ξεκίνησε καθόλου καλά (ο Ρουντ προηγήθηκε με 3-0 στο πρώτο σετ) ο Τζόκοβιτς βρήκε γρήγορα τα πατήματά του κι έφτασε στην 21η συνεχόμενη νίκη του σε Grand Slam (Wimbledon 2022, Australian Open 2023, Roland Garros 2023) και στο 23ο Major τρόπαιο που τον κατατάσσει στην κορυφή της σχετικής λίστας, ενώ παράλληλα από τη Δευτέρα (12/06) θα επιστρέψει στο νο1 της παγκόσμιας κατάταξης, συνεχίζοντας το αξεπέραστο ρεκόρ των 388 εβδομάδων στην κορυφή της ATP.

Έγινε παράλληλα ο πρώτος τενίστας που έχει πανηγυρίσει την κατάκτηση ενός Grand Slam τουλάχιστον 3 φορές, επίδοση που έχουν πετύχει μόνο οι Μάργκαρετ Κορτ, Στέφανι Γκραφ και Σερίνα Γουίλιαμς.

Με τη σημερινή του παρουσία στον τελικό, ο «Νολε» έγινε ο 2ος γηραιότερος φιναλίστ στην ιστορία του τουρνουά (από το 1925) σε ηλικία 36 ετών και 20 ημερών (ο Αμερικανός, Μπλι Τίλντεν, σε ηλικία 37 ετών και 4 μηνών είχε φτάσει στον τελικό του Roland Garros το 1930.

Σε μια βραδιά γεμάτη από ρεκόρ, ο Τζόκοβιτς «έσπασε» άλλο ένα. Με τη συμμετοχή του για 34η φορά σε τελικό Grand Slam ισοφάρισε την επίδοση της Κρις Έβερτ (33 έχει η >Σερίνα Γουίλιαμς), ενώ στους άνδρες έχει ήδη αφήσει πίσω του τους, Ρότζερ Φέντερερ (31) και Ραφαέλ Ναδάλ (30).

Στον 3ο τελικό σε Major τουρνουά, στα 5 τελευταία, μάλιστα, που έχει λάβει μέρος, ο Κάσπερ Ρουντ απέτυχε να σηκώσει το πρώτο του τρόπαιο. Όπως και πέρυσι που ηττήθηκε στο Παρίσι από τον Ραφαέλ Ναδάλ, έτσι και σήμερα, ξανά στην «Πόλη του Φωτός» δεν τα κατάφερε απέναντι στον Νόβακ Τζόκοβιτς.

Πριν τον αγώνα ήταν ο κορυφαίος του Tour στο χώμα από την έναρξη της πανδημίας το 2020 μέχρι σήμερα. Ο 24χρονος Νορβηγός (νο4 στον κόσμο) μετρά 87 νίκες στο χώμα (από το 2020), μπροστά από τους Στέφανο Τσιτσιπά (68), Κάρλος Αλκαράθ (64) και Νόβακ Τζόκοβιτς (55 με τη σημερινή του νίκη).

Εκπληκτικό τένις προσέφεραν στο πρώτο σετ του τελικού οι Τζόκοβιτς και Ρουντ. Μετά από μία ώρα και 21 λεπτά ο Σέρβος ήταν εκείνος που χαμογέλασε στο τάι μπρέικ με 7-6 (1) παίρνοντας την πρωτοπορία με 1-0.

Ο Νορβηγός ξεκίνησε ιδανικά το ματς με μπρέικ στο πρώτο σερβίς του Τζόκοβιτς και με 3-0 απέκτησε σημαντικό προβάδισμα. Ο 24χρονος προηγήθηκε με 3-1 και 4-2, με το «Νόλε» να «πατά το γκάζι», να παίρνει πίσω το μπρέικ και να ισοφαρίζει σε 4-4.

Από κει και πέρα οι δύο τενίστες βάδιζαν «χέρι-χέρι» κι έλυσαν τις διαφορές τους στο τάι μπρέικ, όπου ο Τζόκοβιτς έχασε μόλις ένα πόντο από τον Ρουντ και με σφιγμένη τη γροθιά κατευθύνθηκε προς την καρέκλα του (1-0).

Έχοντας τη ψυχολογία… με το μέρος του, ο «Νολε» μπήκε πολύ δυνατά στο δεύτερο σετ, έκανε γρήγορα το μπρέικ και σχετικά άνετα έφτασε στο 6-3 και στο 2-0.

Μεγάλη μάχη έγινε στο τρίτο σετ, με τους δύο φιναλίστ να πηγαίνουν εκ του ασφαλούς μέχρι το 10 game (5-5). Στο 11ο, όμως, ο Τζόκοβιτς που όσο περνούσε η ώρα αντί να κουραζόταν, ολοένα και ανέβαζε… στροφές, με ασύλληπτα χτυπήματα έκανε το μπρέικ και προηγήθηκε με 6-5.

Στη συνέχεια δεν είχε κανένα πρόβλημα για να κλείσει το ματς με 7-5 και να πανηγυρίσει το 23ο τρόπαιο Grand Slam γνωρίζοντας την αποθέωση του κόσμου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ και διεθνή πρακτορεία
Παρίσι, France

Τα 35 τρόπαια του Πεπ Γκουαρδιόλα: Ο 52χρονος Ισπανός τα έχει κατακτήσει στις θητείες του σε Μπαρτσελόνα, Μπάγερν Μονάχου και Σίτι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: