Σε φυλακή υψίστης ασφαλείας του Αμβούργου ο Κούρδος αγωνιστής Κενάν Αγιάζ: Ούτε μια χειραψία ούτε μια προσωπική λέξη είναι δυνατή…

Στιγμιότυπο από εκδήλωση συμπαράστασης στον Κενάν Αγιάς. Φωτογραφία από τον Φιλελεύθερο




Από τις 2 Ιουνίου 2023, που ο Κούρδος αγωνιστής Κενάν Αγιάζ εκδόθηκε από την Κύπρο στη Γερμανία, βρίσκεται προφυλακισμένος σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Αμβούργο της Γερμανίας, εν αναμονεί της δίκη του. Κατηγορείται για “τρομοκρατία” από τις τουρκικές αρχές.

Το Γραφείο Τύπου του Πολιτιστικού Κέντρου Κουρδιστάν «Θεόφιλος» έδωσε στη δημοσιότητα η δικηγόρος του Κενάν Αγιάζ.

Η ανακοίνωση της ακολουθεί:

Βερολίνο, 23 Ιουνίου 2023

Ο Κενάν Αγιάζ (Kenan Ayaz) βρίσκεται υπό κράτηση στο Αμβούργο τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, σε εξαιρετικά σκληρές συνθήκες. Όλοι οι νόμοι και οι περιορισμοί που συνήθως προορίζονται για επικίνδυνους τρομοκράτες και όσους κατηγορούνται για οργανωμένο έγκλημα εφαρμόζονται σε αυτόν.

Ωστόσο, ο Κενάν Αγιάζ δεν κατηγορείται για τίποτε άλλο από την οργάνωση διαδηλώσεων, τη συμμετοχή σε συναντήσεις και τη συλλογή δωρεών για λογαριασμό του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν στις περιοχές του Αμβούργου και της Κολωνίας. Δεν κατηγορείται για άλλα ποινικά αδικήματα, πόσο μάλλον για πράξεις βίας. Οι συνθήκες φυλάκισης δείχνουν για άλλη μια φορά τον πολιτικό χαρακτήρα της ποινικής διαδικασίας κατά του Κενάν Αγιάζ.

Ο Κενάν Αγιάζ κρατείται σε απομόνωση. Την πρώτη του εβδομάδα στο Αμβούργο χωρίστηκε τελείως από τους συγκρατούμενους του. Περνούσε 23 ώρες στο μοναχικό κελί του και ήταν μόνος όταν έβγαινε μια ώρα σε αυλή για άσκηση. Καθώς δεν μιλά γερμανικά, δεν μπορούσε να μιλήσει με τους δεσμοφύλακες. Μετά από μια εβδομάδα, έχει πλέον κοινό χρόνο στην αυλή με κάποιους άλλους κρατούμενους.

Τις 23 ώρες του εγκλεισμού δεν έχει με τίποτα να ασχοληθεί, πόσο μάλλον να παρακολουθεί την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα. Η τηλεόραση στο κελί του λαμβάνει μόνο γερμανικά κανάλια, τα οποία δεν καταλαβαίνει, και δεν λαμβάνει εφημερίδα. Και ακόμη και τα πολλά βιβλία που έφερε μαζί του από την Κύπρο δεν του έχουν παραδοθεί ακόμη. Μόνο τέσσερα βιβλία από τη βιβλιοθήκη της φυλακής του έχουν δοθεί, τα οποία τώρα έχει διαβάσει αρκετές φορές.

Επίσης, δεν έχει δεχτεί ακόμη ιδιωτικές επισκέψεις. Η πρώτη ιδιωτική επίσκεψη διαρκείας μιας ώρας θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου. Για να γίνει η επίσκεψη, ο Κενάν Αγιάζ θα χωρίζεται από τον επισκέπτη του με ένα τζάμι και η συνομιλία μεταξύ αυτού και του επισκέπτη του θα παρακολουθείται από την αστυνομία και έναν αστυνομικό διερμηνέα. Ούτε μια χειραψία ούτε μια προσωπική λέξη είναι δυνατή υπό αυτές τις συνθήκες. Συνολικά δικαιούται μόνο δύο ώρες αυτού του είδους επισκέψεων το μήνα.

Ο Κενάν Αγιάζ είναι στην ευχάριστη θέση να λαμβάνει γράμματα και ταχυδρομικές κάρτες. Ωστόσο, όλα τα μηνύματα διαβάζονται και ίσως λογοκρίνονται από την εισαγγελία. Επιστολές και ταχυδρομικές κάρτες που δεν είναι γραμμένα στα γερμανικά μεταφράζονται πρώτα για να τα διαβάσει και να τα ελέγξει ο εισαγγελέας. Αυτό παίρνει πολύ χρόνο. Αν τα μηνύματα στα γράμματα και τις ταχυδρομικές κάρτες είναι γραμμένα στα γερμανικά, θα του δοθούν πιο γρήγορα. Η διεύθυνσή του είναι:

Herrn Kenan Ayas
Untersuchungshaftanstalt Hamburg
Holstenglacis 3
D-20355 Hamburg/Germany.

Βερολίνο, 23 Ιουνίου 2023
Antonia von der Behrens
δικηγόρος υπεράσπισης του Κενάν Αγιάζ

Η δεύθυνση της δικηγόρου του Κενάν:
Rechtsanwältin Antonia von der Behrens
Kottbusser Damm 94 | 10967 Berlin
[email protected]

Μετά τις βουλευτικές εκλογές η πρώτη επαφή για το Κυπριακό θα είναι ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: