Σε αργία έθεσε τον τέως Μητροπολίτη Κιτίου η Ιερά Σύνοδος της Κύπρου-Τι αποφάσισε για Πιτσιλλίδη και Παγκράτιο [video]

FILE PHOTO: Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου συνεδριάζει μετά το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου. Φωτογραφία ΚΥΠΕ, Omega TV




Σε αργία τέθηκε με απόφαση της Ιεράς Συνόδου ο Μητροπολίτης τέως Κιτίου μέχρι την εκδίκαση της έφεσης που κατέθεσε. Υπενθυμίζεται ότι στην απόφασή του το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας καταδίκασε τον τέως Κιτίου σε 12μηνη ποινή φυλάκισης με αναστολή, καθώς κρίθηκε ένοχος σε υπόθεση άσεμνης επίθεσης σε 16χρονη το 1981.

Η Ιερά Σύνοδος, σε μακρά συνεδρία της υπό τον Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο, εξουσιοδότησε επίσης τον Μητροπολίτη Κιτίου Νεκτάριο όπως εφαρμόσει όλα όσα προνοούνται από το καταστατικό για τη μεταστέγαση και τα δικαιώματά του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρωί οργανωμένα σύνολα πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την Αρχιεπισκοπή, απαιτώντας την καθαίρεση του τέως Μητροπολίτη Κιτίου. Συγκεκριμένα στον χώρο βρέθηκαν οι οργανώσεις ΠΟΓΟ, Δίκτυο ενάντια στη βία κατά των γυναικών, καθώς και το Κόμμα για τα Ζώα.

Εξάλλου, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε όπως επανεξετάσει σε κατοπινό στάδιο την υπόθεση Παγκράτιου Μερακλή, ο οποίος τελεί σε αργία και την υπόθεση Πιτσιλλίδη, ο οποίος έχει αφοριστεί.

Συγκεκριμένα για την υπόθεση Πιτσιλλίδη η Ιερά Σύνοδος εξέτασε επιστολή την οποία απέστειλε προς αυτήν ο κ. Ανδρέας Πιτσιλλίδης και αποφάσισε όπως τον καλέσει ενώπιον της για να απαντήσει στις συγκεκριμένες ερωτήσεις που του είχαν τεθεί όταν του επιβλήθηκε η ποινή του αφορισμού, προτού λάβει την τελεσίδικη απόφασή της.

Για το θέμα Παγκράτιου η Ιερά Σύνοδος παρέλαβε επιστολή του τελούντος σε αργία Αρχιμανδρίτη με την οποία ζητείται η άρση της αργίας του. Έγινε εκτενής συζήτηση επί του θέματος και επειδή τα νεότερα μέλη της Ιεράς Συνόδου δεν είχαν υπόψη τους τα γεγονότα, ζητήθηκε χρόνος για να μελετήσουν το σχετικό αρχείο. Ως εκ τούτου αποφασίστηκε όπως το θέμα εξεταστεί σε επόμενη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, στην οποία θα κληθεί και ο ίδιος ο Παγκράτιος Μερακλής.

Η Ιερά Σύνοδος ασχολήθηκε και με την παρουσίαση παραποιημένων εικόνων της Θεοτόκου και Αγίων καθώς επίσης και με φωτογραφίες ηρώων του ελληνικού έθνους κατά τη διάρκεια της παρέλασης υπερηφάνειας, οι οποίες, όπως αναφέρει, δείχνουν μέγιστη ασέβεια προς τα ιερά και τα όσιά μας και συνιστούν ύβριν προς την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η Ιερά Σύνοδος καλεί τον λαό «να επιδείξει την αποστροφή του προς τέτοιες καταστάσεις, μένοντας πιστός στα όσα παραλάβαμε από τους προγόνους μας».

Με πληροφορίες από philenews.com
Κύπρος Λευκωσία 

Εν αναμονή αποφάσεων: Συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου για τον Μητροπολίτη που καταδικάστηκε για άσεμνη επίθεση

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: