Πώς αποτιμά ο γερμανικός Τύπος το αποτέλεσμα των εκλογών: Εγγυητής σταθερότητας ο Κυριάκος Μητσοτάκης

(ΞΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ) Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα για τις Βουλευτικές Εκλογές, σε εκλογικό τμήμα στο 1ο Γυμνάσιο Κηφισιάς, Κυριακή 25 Ιουνίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας και η αυτοδυναμία της στην επόμενη κυβέρνηση καταγράφεται από το σύνολο των γερμανικών ΜΜΕ.

«Στην προεκλογική εκστρατεία ο (Κυριάκος) Μητσοτάκης παρουσιάστηκε ως εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας, της οικονομικής ανάπτυξης, των φοροαπαλλαγών, των επενδύσεων και των νέων θέσεων εργασίας», γράφει η εφημερίδα Handelsblatt και επισημαίνει ότι μετά το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών «μπορεί να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική του πορεία για τα επόμενα τέσσερα χρόνια». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έχει λοιπόν σαφή εντολή για τη συνέχιση της μονοκομματικής κυβέρνησής του», συνεχίζει ο συντάκτης και επισημαίνει ότι «έκπληξη αποτέλεσαν οι υψηλές επιδόσεις του νεοσύστατου ακροδεξιού κόμματος Σπαρτιάτες, το οποίο (…) θεωρείται παρακλάδι του νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή, που απαγορεύτηκε ως τρομοκρατική οργάνωση με δικαστική απόφαση το 2020».

«Η πρώην χώρα της κρίσης, η οποία το 2015 βρισκόταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας επί κυβέρνησης Τσίπρα, έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια στην αναδιάρθρωση κατεστραμμένων δημοσιονομικών και στη μείωση του χρέους», τονίζεται στη γερμανική οικονομική εφημερίδα, η οποία αναδεικνύει το γεγονός ότι η Ελλάδα «βρίσκεται από το 2021 στην πρώτη ομάδα κρατών – μελών της ΕΕ σε οικονομική ανάπτυξη, με τις επενδύσεις να έχουν αυξηθεί κατά 44% από την ανάληψη των καθηκόντων του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Οι εκλογές δείχνουν ότι «η πλειοψηφία του λαού στην Ελλάδα υπολογίζει στη συνέχιση της μέχρι τώρα πολιτικής», σημειώνει ο αρθρογράφος και προσθέτει ότι, αντιθέτως, «ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας βρήκε ελάχιστη ανταπόκριση στην πρότασή του για “αλλαγή”».

«Το κυβερνών κόμμα προηγείται στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Die Zeit, η οποία επισημαίνει ότι «επί Κυριάκου Μητσοτάκη η ελληνική οικονομία έχει σταθεροποιηθεί έπειτα από χρόνια λιτότητας, η ανεργία μειώθηκε, η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 6% το 2022 και αυξήθηκε το ποσοστό επενδύσεων, ενώ μειώθηκαν αρκετοί φόροι». Το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ «δυσκολεύθηκε να αντιταχθεί στην πορεία της Νέας Δημοκρατίας. Μετά από ένα εκλογικό αποτέλεσμα μόλις 20% τον Μάιο, ανέδειξε ως σημαντικότερο θέμα του τις κοινωνικές συνέπειες του πληθωρισμού», προσθέτει ο συντάκτης.

Το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα αναφέρεται σε «άνετη πλειοψηφία» του Κυριάκου Μητσοτάκη και σημειώνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ τιμωρήθηκε από τους ψηφοφόρους, οι οποίοι προφανώς δεν εμπιστεύονταν ότι ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρώην πρωθυπουργός, μπορεί να συνεχίσει αυτή την επιτυχή οικονομική πορεία στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα τώρα. Ο κόσμος προφανώς εμπιστεύθηκε σταθερότητα και Μητσοτάκη. Έτσι κατά κάποιον τρόπο (ο ΣΥΡΙΖΑ) έφαγε χαστούκι από τους ψηφοφόρους». Η ανταποκρίτρια του ARD τόνισε ακόμη ότι τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης πιθανότατα δεν θα συνεργαστούν, οπότε δεν μπορεί κανείς να περιμένει ισχυρή αντιπολίτευση, ενώ σημείωσε και την είσοδο στη βουλή των Σπαρτιατών, οι οποίοι, εξήγησε, είναι διάδοχοι της «Χρυσής Αυγής». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έχει υποσχεθεί να συνεχίσει την πορεία και προφανώς αυτό ήθελαν και οι ψηφοφόροι. Βρίσκεται σε μια πολύ ισχυρή οικονομική πορεία, σταθεροποιητική πορεία, η ανεργία μειώνεται στην Ελλάδα, οι συντάξεις και οι μισθοί αυξάνονται, οι οικονομία αναπτύχθηκε τον προηγούμενο χρόνο κατά 6% (…) Από προβληματικό παιδί σε μαθητή – μοντέλο στην Ευρώπη», πρόσθεσε η δημοσιογράφος.

Στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, η ανταποκρίτρια στην Αθήνα ανέφερε ότι «το κεντρικό θέμα για τους Έλληνες ήταν η οικονομική ανάκαμψη, η σταθερότητα και αυτά τα είδαν στην τελευταία θητεία Μητσοτάκη. Υπήρξε οικονομική ανάπτυξη, συντάξεις και κατώτατος μισθός αυξήθηκαν, το ποσοστό ανεργίας περιορίστηκε σχεδόν στο μισό. Ο αντίπαλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξης Τσίπρας, από το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είχε πολλά να αντιπαρατάξει».

Η εφημερίδα Die Zeit, υπό τον τίτλο «Το κυβερνών κόμμα επικρατεί στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα», αναφέρει ότι «η Νέα Δημοκρατία αναδεικνύεται ισχυρότερο κόμμα και η νέα νομοθεσία διευκολύνει τον πρώην πρωθυπουργό στον σχηματισμό κυβέρνησης». Στο δημοσίευμα αναφέρονται τα εκλογικά αποτελέσματα και οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο κ. Μητσοτάκης «υποσχέθηκε πάνω από όλα να εκσυγχρονίσει το ελληνικό σύστημα υγείας που είναι σε μαρασμό και να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση των Ελλήνων». Το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ «δυσκολεύθηκε να αντιταχθεί στην πορεία της ΝΔ», προσθέτει ο συντάκτης.

Υπό τον τίτλο «Οι συντηρητικοί κερδίζουν καθαρά στην Ελλάδα», η Sueddeutsche Zeitung, δημοσιεύει ανταπόκριση του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων dpa από την Αθήνα, στο οποίο αναφέρονται τα ποσοστά των κομμάτων, ενώ εξηγείται και ο εκλογικός νόμος. Σε ανάλυσή της, η εφημερίδα αναφέρεται στην είσοδο μικρών κομμάτων στη βουλή, ενώ σημειώνει ότι έχει περάσει η εποχή που οι εκλογές στην Ελλάδα ήταν συναρπαστικές, όπως πχ στην περίοδο της κρίσης, όταν όλη η Ευρώπη είχε το βλέμμα της στραμμένο στην Αθήνα.

H Tagesspiegel κάνει λόγο για «καθαρή νίκη» του κόμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη και επισημαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε χειρότερη επίδοση από αυτή στις εκλογές του Μαΐου. Η εφημερίδα περιγράφει τη νίκη της ΝΔ ως αναμενόμενη και υπογραμμίζει ότι «υπό τον απόφοιτο του Χάρβαρντ Μητσοτάκη, η ελληνική οικονομία έχει σταθεροποιηθεί έπειτα από χρόνια λιτότητας, η ανεργία μειώθηκε, η ανάπτυξη ήταν 6% το 2022, το ποσοστό των επενδύσεων αυξήθηκε και ο τουρισμός επιταχύνει φέτος και πάλι».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ Φ. Καραβίτη
Βερολίνο, Γερμανία

Διεθνή MME για τις εκλογές στην Ελλάδα: H εκλογική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη σημαίνει ισχυρή εντολή για προώθηση των μεταρρυθμίσεων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: