Τέλος μιας κραυγαλέας εποχής: Πέθανε ο τραγουδιστής Γιάννης Φλωρινιώτης σε ηλικία 76 ετών, τον τίμησε και ο Μάνος Χατζηδάκις

FILE PHOTO: Ο Γιάννης Φλωρινιώτης το 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών, ο γνωστός τραγουδιστής και περφόρμερ Γιάννης Φλωρινιώτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δημοφιλής καλλιτέχνης πέθανε στο νοσοκομείο Σωτηρία όπου νοσηλευόταν με πνευμονικό οίδημα.

Ο Γιάννης Φλωρινιώτης γεννήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου του 1947 στη Φλώρινα. Το πραγματικό του επώνυμο είναι Αποστολίδης και η καταγωγή του ήταν ποντιακή.

Ξεκίνησε να τραγουδάει σε ηλικία 14 ετών, ενώ σε ηλικία 16 ετών άρχισε τις εμφανίσεις με ένα λαϊκό συγκρότημα που είχαν φτιάξει πέντε άτομα και έκανε περιοδείες σε όλες σχεδόν τις επαρχίες της Ελλάδος. Σε ηλικία 18 ετών έφτασε να έχει πολύ μεγάλο ρεπερτόριο τραγουδιών, ενώ ως τότε τραγουδούσε με το όνομα “μικρός Γιαννάκης”.

Θα ξεκινήσει, λοιπόν, επισήμως την καριέρα του ως Γιάννης Φλωρινιώτης τραγουδώντας στη Θεσσαλονίκη, αρχικά δίπλα σε γνωστούς ρεμπέτες όπως ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Γιάννης Παπαιωάνου, ο Γιώργος Λούκας, ο Πρόδρομος Τσαουσάκης και στη συνέχεια στο πλευρό της Ρίτας Σακελλαρίου.

Όταν τού προτείνουν να πάει να τραγουδήσει στον Καναδά, εκείνος λέει αμέσως το «ναι». Πηγαίνει, ανεβαίνει στην πίστα και δεν αφήνει τίποτα όρθιο. Όλη η ελληνική ομογένεια τα σπάει κάθε βράδυ στου Φλωρινιώτη.

Το 1970-71, έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα. Δουλεύει σε διάφορα κέντρα, τραγουδώντας, χορεύοντας και δημιουργώντας μία νέα περσόνα, ξεχωριστή για την αθηναϊκή νύχτα, ντυμένος πάντα εκκεντρικά, παρουσιάζοντας ένα εντυπωσιακό θέαμα. Όπου εμφανίζεται έχει μεγάλη επιτυχία, αλλά δέχεται και σκληρή κριτική.

Στη δισκογραφία, κάνει την πρώτη του εμφάνιση με το άλμπουμ “Τώρα Θέλω Τώρα”, που αμέσως γίνεται χρυσό.

Γνωστός πλέον σε όλη την Ελλάδα, συνεχίζει τα εντυπωσιακά σόου με μεγάλη επιτυχία. Ο δεύτερος δίσκος “Γιορτή Αγάπης” γίνεται πλατινένιος. Από τις πιο γνωστές επιτυχίες του ήταν το «Πειράζει που είμαι φίρμα», «Τάκα τάκα» κ.ά..

Κάθε βράδυ που ο Φλωρινιώτης βγαίνει στη σκηνή, με τα λαμπερά κοστούμια του, που ξεπερνούν κάθε φαντασία, το πλήθος τον αποθεώνει. Τον αποκαλούν «Έλβις της Ελλάδας», τού εκδηλώνουν τον θαυμασμό τους με ακραίο τρόπο κι εκείνος απαντά με το ανεπανάληπτο στυλ του: «Πειράζει που είμαι και μεγάλη φίρμα, πειράζει;».

Παρότι αρκετοί ήταν εκείνοι που τον αμφισβήτησαν και τον κατέκριναν έντονα, ως εκφραστή της μουσικής υποκουλτούρας, κανείς δεν μπορούσε να αρνηθεί ότι ο Γιάννης Φλωρινιώτης ήταν σταρ αντίστοιχης δυναμικής με αυτή της Βουγιουκλάκη, του Ξανθόπουλου και του Βοσκόπουλου.

Οι εποχές άλλαξαν αλλά ο Γιάννης Φλωρινιώτης παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής τους πιστός στο μοντέλο που ο ίδιος δημιούργησε. Αυτό του εκκεντρικού διασκεδαστή που καταφέρνει να λάμψει, όπου κι αν βρεθεί, στην πίστα, στη θεατρικό σανίδι ή στο κινηματογραφικό γύρισμα, με μια άσβεστη δύναμη που βασίζεται στην μοναδικότητα και την αυθεντικότητά του.

  • Η εκπομπή με τον Χατζιδάκι στο Γ’ Πρόγραμμα

Το βράδυ εκείνο που ο Χατζιδάκις είδε για πρώτη φορά τον Γιάννη Φλωρινιώτη επί το έργον πήρε την τολμηρή απόφαση να τον προσκαλέσει στην ραδιοφωνική εκπομπή που έκανε τότε στο Γ’ Πρόγραμμα.

«Τον Φλωρινιώτη τον ανακάλυψε ένα είδος τραγουδιών που δεν θα μας απασχολούσε, παρά μονάχα σαν ένα εντατικό σύγχρονο κοινωνικό πρόβλημα. Κι όμως! Πλησιάζοντας, ανακαλύψαμε έναν μεγάλο λαϊκό τραγουδιστή της τάξεως Γαρδέλ ή ενός Μουλουτζί!

Ο τραγουδιστής σαφώς τραγουδάει με ήθος!» είπε ο Μάνος Χατζιδάκις εκείνο το κυριακάτικο μεσημέρι της 2ας Φεβρουαρίου του ‘80, προλογίζοντας τον απρόσμενο καλεσμένο του που τραγούδησε τα σουξέ του με μουσική συνοδεία τσέμπαλου αλλά και το δικό του «Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι».

Για τον Γιάννη Φλωρινιώτη πάλι το κάλεσμα του Χατζιδάκι αποτέλεσε μια απροσδόκητη αναγνώριση, ένα θείο δώρο, μια πολύτιμη επιβράβευση. Δεν είναι τυχαίο πως περνώντας το κατώφλι του Γ΄ Προγράμματος, έστρεψε το βλέμμα του στον ουρανό, σήκωσε τα χέρια του ψηλά και αναφώνησε συγκινημένος:

«Σ’ ευχαριστώ, θεέ μου, από δω δεν έχει περάσει ούτε ο μεγάλος Στέλιος Καζαντζίδης!».Τολμηρή καθώς εκεί φιλοξενούνταν, αποκλειστικά, καλλιτέχνες του έντεχνου ρεπερτορίου.

Ο Χατζιδάκις όμως ήταν προφήτης στον χώρο του αλλά και αθεράπευτος προβοκάτορας. Κι ως τέτοιος έφερε τον Γιάννη Φλωρινιώτη στο Γ’ Πρόγραμμα ξεσηκώνοντας αντιδράσεις στους ψευτοσυντηρητικούς υπέρμαχους της δήθεν ποιοτικής μουσικής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

O πατέρας της ιταλικής κωμωδίας Ντίνο Ρίζι, λείπει 15 χρόνια αλλά είναι πάντα τόσο επίκαιρος: Με το πηγαίο γέλιο και τον ακατάπαυστο σαρκασμό [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: