Ο Ταγίπ Ερντογάν, παίρνει πάλι λάθος δρόμο και προκαλεί αδιέξοδο στην Ανατολική Μεσόγειο: Η Τουρκία έχει προσπαθήσει να δελεάσει το Ισραήλ και την Αίγυπτο…

Islamist President Recep Tayyip Erdoğan delivered a speech at the 30th Ordinary General Assembly of Turkish Exporters Assembly and Export Champions Award Ceremony in Istanbul. Photo via Turkish Presidency




(…) Το γεγονός ότι η Κύπρος έχει αναθέσει σε ξένες εταιρείες τις έρευνες για την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της την έχει οδηγήσει σε μια διαρκή διένεξη με την Τουρκία, δεδομένου του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» που η δεύτερη υποστηρίζει.

Τα παραπάνω αναφέρει στην The Jerusalem Post, σε άρθρο γνώμης, ο Robert Ellis, σύμβουλος στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών Σπουδών Αθηνών. Με τίτλο «Αδιέξοδο στην Ανατολική Μεσόγειο – Ο Erdogan παίρνει λάθος δρόμο», ο αρθρογράφος σημειώνει:

Απάντηση υπήρξε η τριμερής συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ που διαρκεί ήδη μια δεκαετία και περιλαμβάνει και στρατιωτική διάσταση. 

Παράλληλα η Αίγυπτος, της οποίας το κοίτασμα φυσικού αερίου Zohr είναι το μεγαλύτερο στη Μεσόγειο, ίδρυσε το 2019 το East Mediterranean Gas Forum, στο οποίο μετέχουν το Ισραήλ, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιορδανία και η Παλαιστινιακή Αρχή, αλλά όχι η Τουρκία. -με τις ΗΠΑ και τη Ε.Ε. να διατηρούν καθεστώς παρατηρητή. (…)

Στη συνέχεια προσθέτει τα εξής:

Η Τουρκία έχει προσπαθήσει να δελεάσει το Ισραήλ και να αποσπάσει τη δέσμευσή του για συνεργασία στο πεδίο της ενέργειας, πλην όμως μέχρι στιγμής το Ισραήλ έχει αντισταθεί στο κάλεσμα αυτό.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου (Netanyahu) επιδιώκει να κανονίσει συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan), ωστόσο ο δεύτερος είναι διατεθειμένος να συναντηθεί μαζί του, μόνον εφόσον υπάρξει εξέλιξη στη συνεργασία για το φυσικό αέριο. (…)

Τον Ιανουάριο του 2022 non-paper του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών (ΥπΕξ) «έβαλε στον πάγκο» το σχέδιο Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για την κατασκευή του αγωγού EastMed μήκους 1.900 χλμ., επικαλούμενο, μεταξύ άλλων, τον κίνδυνο «πρόκλησης εντάσεων στην περιοχή», υπονοώντας ουσιαστικά τη δυσαρέσκεια της Τουρκίας.

Στο πλαίσιο ανάκαμψης των σχέσεων Τουρκίας- Αιγύπτου θα πρέπει να δοθεί η δέουσα προσοχή στην Αίγυπτο ως κόμβο φυσικού αερίου και ιδρυτής του EMGF. Π.χ. πέρυσι τον Ιούνιο υπεγράφη μνημόνιο συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε., Αιγύπτου και Ισραήλ για την εξαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω δύο αιγυπτιακών μονάδων LNG.

Στην ίδια λογική δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη συμβάλει η Κύπρος στη μεταφορά φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Πρέσβυ της Αιγύπτου στις ΗΠΑ, Motaz Zahranτο EMGF αποτελεί «το τέλειο παράδειγμα» μιας περιφερειακής προσέγγισης για την αντιμετώπιση του ισραηλο-παλαιστινιακού ζητήματος και της περιφερειακής οικονομικής ολοκλήρωσης. Το ίδιο θα μπορούσε να ισχύει για το Κυπριακό και την αντιπαράθεση στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΠΗΓΗ: The Jerusalem Post – άρθρο γνώμης, Robert Ellis

Οργισμένη διάψευση της Αθήνας: Οι Times του Λονδίνου κατηγορούν το Λιμενικό για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου με βάση τη μαρτυρία ενός επιβάτη και κάποιων άλλων!

Πόσα θέλει ο μεγάλος… μπατριώτης για να τρελάνει τον ελληνικό λαό: Ο Βελόπουλος προτείνει να αγοράσει η Ελλάδα πυραύλους από τον Ερντογάν! Προσφέρει ο ίδιος τα βλήματα…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: