Ο Σουλτάνος επισκέπτεται παράνομα την κατεχόμενη Κύπρο: Αναμένουν την πρώτη, μετά τις εκλογές, δήλωση του, λένε αναλυτές στο Omega

Islamist President Recep Tayyip Erdoğan attended the opening ceremony of the digital art exhibition “1 Poem 1 Life / Sakarya Türküsü [Ballad for Sakarya]” at Atatürk Cultural Center in Istanbul organized to commemorate the late Turkish poet Necip Fazıl Kısakürek on the 40th anniversary of his death. Photo via Turkish Presidency




Το πρώτο του επίσημο ταξίδι στο εξωτερικό , μετά την επανεκλογή του στη προεδρία της κατοχικής Τουρκίας, αναμένεται να πραγματοποιήσει αύριο ο ισλαμιστής Ταγίπ Ερντογάν, καθιστώντας της ως μια παράνομη “επίσκεψη” με αρκετούς συμβολισμούς.

Ενισχυμένος από την επανεκλογή του ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να τοποθετηθεί για πρώτη φορά μετεκλογικά στο Κυπριακό, δίδοντας με αυτό τον τρόπο το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει.

Μιλώντας στο κανάλι Omega πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν πως δεν αναμένουν τίποτα διαφορετικό από την επανάληψη των γνωστών θέσεων της Τουρκίας, δηλαδή, γα λύση δύο κρατών και την ανάγκη αναγνώρισης του παράνομου μορφώματος των κατεχομένων.

Σύμφωνα με τον Διεθνολόγο και Πολιτικό Αναλυτή, κ. Χαράλαμπο Χρυσοστόμου:

«Αναμένεται να καταγραφούν και δηλώσεις που έχουν να κάνουν με το δικαίωμα των Τουρκοκυπρίων σε σχέση με το Φυσικό Αέριο και τις εγγυήσεις της Τουρκίας ως προς το δικαίωμα αυτό και πολύ πιθανόν να ακούσουμε και επανάληψη των θέσεων της γαλάζιας πατρίδας. Αυτό είναι το αναμενόμενο από την επίσκεψη Ερντογάν οτιδήποτε διαφορετικό θα αποτελεί έκπληξη».

Ο Τούρκος πρόεδρος θα έχει συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ και θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη τύπου στις 2:30 το απόγευμα στο παράνομο “προεδρικό μέγαρο”.

Εκτός από το Κυπριακό, ο Ερντογάν αναμένεται να αναφερθεί και σε μεγάλα έργα που χρηματοδοτεί η Τουρκία στα κατεχόμενα όπως είναι αυτό της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Την ίδια ώρα οι αναλυτές τονίζουν πως παρά την βελτίωση των Ευρωτουρκικών σχέσεων και τους χαμηλούς τόνους που κρατά ο Τούρκος Πρόεδρος με την Ελλάδα, αυτό δεν έχει να κάνει με τις βλέψεις που έχει σε σχέση με το Κυπριακό.

Ο κ. Χρυσοστόμου ανέφερε ότι «εξάλλου να μην ξεχνάμε ότι όλα τα επιπλέον τετελεσμένα που έγιναν στην Κύπρο σε σχέση με την Αμμόχωστο και την ΑΟΖ έγιναν τα τελευταία χρόνια με την προεδρία Ερντογάν, δεν αναμένετε να υπάρξουν αλλαγές σε αυτό το θέμα».

Εν αναμονή παράλληλα και της τοποθέτησης του Τούρκου προέδρου στην πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό. Επί του θέματος ερωτήθηκε και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου τονίζοντας πως δεν αναμένει να αλλάξει η στάση της Τουρκίας όποιος και να εκλεγόταν.

Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Γεώργιο «το ότι έχουν κάποια σχέδια που παραμερίζουν σε περιόδους εκλογών και πιέσεων είναι καταφανές σε εμάς. Εκείνο που προέχει είναι εμείς να είμαστε προετοιμασμένοι για απελευθέρωση του τόπου. Δεν μπορούμε να χαρίσουμε ολόκληρο τον τόπο μας σε κάποιους ξένους».

Επόμενη στάση του Τούρκου προέδρου θα είναι το Αζερμπαϊτζάν, μία φιλοτουρκική και δουλοπρεπής χώρα.

“Οποιοσδήποτε κι αν εκλεγόταν, η στάση της Τουρκίας δεν θα άλλαζε”, υπογραμμίζει ο Αρχιεπίσκοπος: “Στόχος των Τούρκων η κατάληψη ολόκληρης της Κύπρου”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: