Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κύπρου να πάρουν την υπόθεση του φυσικού αερίου (με την Ιερουσαλήμ) στα χέρια τους: Οι δύο χώρες άργησαν πολύ… (video)

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Δ) και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης (Α) κάνουν κοινές δηλώσεις κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου, στην Αθήνα. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Ουάσιγκτον

Στη Λευκωσία πραγματοποιήθηκε ένα πολύ σημαντικό συνέδριο, αλλά δεν μπορώ να ισχυριστώ με βεβαιότητα ότι το κατάλαβαν πολλοί. Το να συμμετέχουν οι σύμβουλοι Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Τζάχι Χανέγκμπι και της Ελλάδας Θάνος Ντόκος είναι ένα ασυνήθιστο αλλά εξαιρετικό γεγονός

Μαζί με τον Τάσο Τζιωνή, τον Κύπριο ομόλογό τους, είχαν μία συνάντηση, πάντα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, για να οργανώσουν την τριμερή σε επίπεδο πρωθυπουργών, η οποία θα λάβει αποφάσεις για την πορεία προς τα εμπρός και τον τρόπο μεταφοράς του φυσικού αερίου από τη Μεσόγειο στην Ευρώπη.

Το Ισραηλινό-Ελληνικό Φόρουμ διεξάγεται από μία γνωστή δεξαμενή σκέψης του Ισραήλ και έχει στόχο την προώθηση της στρατηγικής σχέσης του Εβραϊκού Κράτους με την Αθήνα και τη Λευκωσία. Διεξήχθη υπό το φως των πληροφοριών ότι ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, έλαβε την πικρή, αλλά αναγκαία, γι’ αυτόν απόφαση να εξομαλύνει πλήρως τις σχέσεις του με τους ηγέτες του Ισραήλ και της Αιγύπτου.

  • Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, που συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, μίλησε καθαρά για το πως βλέπουν στην Ιερουσαλήμ τη στρατηγική σχέση με την Αθήνα και τη Λευκωσία.
  • Για το Ισραήλ είναι η πιο σημαντική συμμαχία που έχει κάνει τα τελευταία δέκα χρόνια. Έχει δε προχωρήσει τόσο πολύ που δεν ανατρέπεται με καμία δύναμη.

Η προηγούμενη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του Ισραήλ, έπαιξε μέχρι παρεξήγησης με τον ισλαμιστή Ταγίπ Ερντογάν, και εάν δεν είχε ανατραπεί από τη ψήφο των πολιτών, θα είχαμε δυσάρεστες εξελίξεις για την Ελλάδα και την Κύπρο. Προχώρησαν στη βελτίωση των σχέσεων ακόμα και αν ο Ερντογάν δεν υλοποίησε τη βασική συμφωνία με την Ιερουσαλήμ: να εκδιωχθεί η Χαμάς από την Τουρκία.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου βλέπει ευτυχώς τα πράγματα διαφορετικά. Δεν θα σταματήσει την πορεία βελτίωσης των σχέσεων αν η Τουρκία κλείσει τα γραφεία της Χαμάς, αλλά θα ενδυναμώσει τη στρατηγική σχέση με την Ελλάδα και την Τουρκία στον υπερθετικό βαθμό. Οπότε, δεν υπάρχει καμία ανησυχία.

Η Ελλάδα, τώρα που έχει εκλέξει ξανά Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και η Κύπρος πρέπει να τολμήσουν. Πρέπει να κάνουν το μεγάλο βήμα και να ζητήσουν η στρατηγική σχέση με το Ισραήλ να γίνει και στρατιωτική.

Διότι οι στρατηγικές συμμαχίες για να ολοκληρωθούν απαιτείται συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών. Είναι καλές οι κοινές ασκήσεις και τα γυμνάσια, αλλά απαιτείται κάτι παραπάνω. Μία καλή δικαιολογία είναι η προστασία του φυσικού αερίου στις ΑΟΖ της Κύπρου και του Ισραήλ.

  • Το Εβραϊκό Κράτος αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα με τη σημερινή κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα. Σίγουρα, η Ουάσιγκτον δεν θα εγκαταλείψει ποτέ το Ισραήλ, διότι είναι μαζί με τους Κούρδους οι μόνοι γνήσιοι σύμμαχοι της Αμερικής στη Μέση Ανατολή.

Ειδικά το Ισραήλ διαθέτει μία πολεμική μηχανή που μπορεί να εξυπηρετήσει τα αμερικανικά συμφέροντα σε όλη την περιοχή. Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν πιέζει αφόρητα την Ιερουσαλήμ για δύο σοβαρά θέματα: Τη νομική μεταρρύθμιση και τους παράνομους οικισμούς σε παλαιστινιακά εδάφη.

Υπάρχουν και άλλα ζητήματα: Η Αμερική δεν επιθυμεί ένα ισραηλινό κτύπημα στο Ιράν… Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν ακούει φυσικά και αν νομίζει ότι κινδυνεύουν τα στρατηγικά συμφέροντα του Ισραήλ θα πατήσει το κουμπί.

Σε αυτή την περίπτωσηη, της εξέλιξης της σχέσης σε στρατιωτική, η στρατηγική συμμαχία με την Κύπρο και την Ελλάδα θα αποδώσει. Οι δύο χώρες θα είναι με τους «νικητές», διότι ολόκληρη η περιοχή μας θα αλλάξει.

Αρκετοί με κρίνουν για την υποστήριξη μου σε αυτή την τριμερή συμμαχία. Μου γράφουν διάφορα στα κοινωνικά δίκτυα. Και πάντα λέω την ίδια ιστορία.

  • Στην Ουάσιγκτον και στη Νέα Υόρκη πηγαίναμε πάντα στις διαδηλώσεις για την Παλαιστίνη, αν και χρειαζόταν τότε μεγάλη προσοχή, ειδικά αν ήταν κανείς ξένος υπήκοος. Αυτοί δεν ήρθαν ποτέ στις διαδηλώσεις μας εναντίον της Τουρκίας. Μα ποτέ. Και η δικαιολογία είναι αυτή που αναμένει ο καθένας: Δεν ήθελαν να ενοχλήσουν τους Τούρκους…

Από τότε δεν ξαναπήγαμε. Και για να είμαι απόλυτα ειλικρινής με τους αναγνώστες μας, τα στελέχη του Εβραϊκού Λόμπι έρχονται πάντα στις ελληνικές-κυπριακές εκδηλώσεις, ιδιαίτερα σε αυτές για την καταδίκη της τουρκικής εισβολής και κατοχής…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Οι αναγνώστες αυτής της στήλης γνωρίζουν ότι διαφωνώ κάθετα και οριζόντια με τους υποστηρικτές της φιλοτουρκικής Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Και είναι φιλοτουρκική η διευθέτηση αυτή διότι σχεδιάστηκε ακριβώς για να εξασφαλίζει τα στρατηγικά σχέδια της κατοχικής Τουρκίας.

Η πλειοψηφία των πολιτικών της Κύπρου, δυστυχώς, υποστηρίζει αυτή την απαράδεκτη «λύση» που θα οδηγήσει ολόκληρο το νησί υπό την επιρροή του Ταγίπ Ερντογάν. Ανάμεσα σε αυτούς που υποστηρίζουν τη Διζωνική είναι και ο σημερινός Πρόεδρος, ο οποίος -επειδή γνωρίζει τις συνέπειες για την Κύπρο μας- έπρεπε να αλλάξει το αφήγημα. Δεν το έπραξε και αυτό είναι μέγα λάθος.

Διαφωνώ, λοιπόν, με τον τρόπο σκέψης του για τη λύση του Κυπριακού. Παρ’ όλες τις διαφωνίες και για άλλα θέματα, όπως η διαφθορά, όπου πρέπει να γίνει επιθετικός και να βάλει τους διεφθαρμένους στη φυλακή, δεν μπορώ να συμφωνήσω με τη μαζική επίθεση εναντίον του για τις εκατό μέρες διακυβέρνησης.

Έλεος συνάδελφοι. Μόλις ανέλαβε ο άνθρωπος. Τι περιμένατε; Θαύματα; Να διορθώσει όλα τα λάθη της προηγούμενης κυβέρνησης σε τρεις μήνες; Αυτό δεν έχει γίνει πουθενά στον κόσμο. Και δεν είναι θέμα επικοινωνίας και λοιπά φληναφήματα. Έργα θέλουν οι πολίτες, οπότε ας κρίνουμε τον Πρόεδρο και την κυβέρνηση σε ένα χρόνο…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, κ. Αννίτα Δημητρίου πρέπει να βγει καθαρή στο θέμα της δήθεν ενημέρωσης του λαού για τη φιλοτουρκική Διζωνική. Είναι λαγός η κ. Δημητρίου, η οποία είναι Πρόεδρος και της κυπριακής Βουλής, του αντιπρόσωπου των Ηνωμένων Εθνών, του σκοτεινού Στιούαρτ; Είναι λαγός κάποιων άλλων;

Δεν γνωρίζει ότι η πλειοψηφία των μελών του κόμματος της είναι εναντίον της απαράδεκτης αυτής διευθέτησης; Νομίζει ότι μπορεί να εκπαιδεύσει τους πολίτες για τα δήθεν οφέλη της Διζωνικής; Ας ρωτήσει τους συγχωριανούς της στους Τρούλλους και τους φίλους της σε «εθνικόφρονα» χωριά, όπως η Αναφωτία… Είμαι σίγουρη θα απογοητευθεί.

ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ο συνάδελφος Άρης Βικέτος έθεσε στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ένα θέμα για το οποίο πρέπει να υπάρξει πλήρης διαφάνεια. Ναι, η απόφαση ελήφθη από την προηγούμενη κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη. Αλλά θα την υλοποιήσει η νυν κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη. Οπότε πρέπει να δοθεί μία πειστική απάντηση στον αγαπητό συνάδελφο, ο οποίος και στη σύνταξη παραμένει ο καλός …«προβοκάτορας» της κυπριακής δημοσιογραφίας. Δεν επιτρέπεται κανένας λεκές διαφθοράς σε ένα Πρόεδρο που υποσχέθηκε να πατάξει το φαινόμενο της κυπριακής πολιτικής και οικονομικής ζωής. Κύριε Χριστοδουλίδη να καλέσετε τον συνάδελφο και να απαντήσετε εσείς ο ίδιος στα ερωτήματά του…

Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Λέει και αλήθειες ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, αλλά είναι στο στόμα του λύκου: Όπως πάνε οι Αμερικανοί, θα χάσουν και τα αυγά και τα πασχάλια από τον πονηρό Ερντογάν… (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: