Ο Κρόνος με τα φεγγάρια και τους παγωμένους δακτυλίους του: Εκπληκτικής φωτεινότητας εικόνα από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb

H εντυπωσιακή εικόνα του Κρόνου από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb. Photo via Twitter@NASA




Tο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb κατάφερε να τραβήξει την πιο φωτεινή εικόνα του πλανήτη Κρόνου και των δακτυλίων του.

Ο  Κρόνος στην εντυπωσιακή αυτή εικόνα φαίνεται εξαιρετικά σκοτεινός μέσα στο υπέρυθρο μήκος κύματος που παρατηρείται από το τηλεσκόπιο, καθώς το μεθάνιο απορροφά σχεδόν όλο το ηλιακό φως που διαχέεται στην ατμόσφαιρα.

Όμως, οι παγωμένοι εντυπωσιακοί δακτύλιοι του Κρόνου παραμένουν φωτεινοί, δίνοντάς μας αυτήν την ασυνήθιστη εμφάνιση του Κρόνου στην εικόνα Webb που δείχνει ευδιάκριτες λεπτομέρειες μέσα στο σύστημα δακτυλίων του πλανήτη, μαζί με πολλά από τα φεγγάρια του – τη Διόνη, τον Εγκέλαδο και την Τηθύ.

Η ατμόσφαιρα του Κρόνου δείχνει επίσης εκπληκτικές και απροσδόκητες λεπτομέρειες.

Είναι η πρώτη φορά που η ατμόσφαιρα του πλανήτη φαίνεται με αυτή τη διαύγεια σε αυτό το συγκεκριμένο μήκος κύματος (3,23 μικρά), που είναι μοναδικό για τον Webb.

Αποστολές όπως το Pioneer 11 της NASA, το Voyagers 1 και το 2, το διαστημόπλοιο Cassini και το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble έχουν παρακολουθήσει την ατμόσφαιρα και τους δακτυλίους του Κρόνου επί πολλές δεκαετίες.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: