Ο κύριος «σταθερό χέρι»: Ο μετριοπαθής ηγέτης της Ισπανικής κεντροδεξιάς Alberto Núñez Feijóo ποντάρει στο κέντρο για να αποφύγει τη σύμπραξη με τo ακροδεξιό VOX

FILE PHOTO Spanish Partido Popular (PP) leader Alberto Nunez Feijoo gives a thumb up prior to chairing the meeting of the party’s Steering Committee in Madrid, central Spain, EPA/Chema Moya




Μέχρι τις 23:00 την περασμένη Κυριακή, ήταν σαφές ότι το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) της αντιπολίτευσης της Ισπανίας είχε κατατροπώσει συνολικά τους κυβερνώντες σοσιαλιστές στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές που ακολούθησαν δύο εβδομάδες άσχημης και ακατάλληλης εκστρατείας.

Το PP είχε αρπάξει τουλάχιστον έξι περιφέρειες και μερικές από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ισπανίας από τα χέρια των σοσιαλιστών, προς μεγάλη χαρά των υποστηρικτών που είχαν κατέβει, κυματίζοντας σημαίες και χαρούμενοι, στα κεντρικά γραφεία των συντηρητικών στην οδό Génova στο κέντρο της Μαδρίτης.

Παρά τις θορυβώδεις επευφημίες από έξω, ωστόσο, ένα άτομο που είχε φτάσει τρεις ώρες νωρίτερα, δεν βρυχόταν θριαμβευτικά. Και πάλι, οι λίγοι που γνωρίζουν τον Alberto Núñez Feijóo  θα περίμεναν τέτοια συναισθηματική έξαρση από τον άνθρωπο που ανέλαβε την ηγεσία του PP λίγο περισσότερο από ένα χρόνο πριν.

«Είναι ένα πολύ συγκρατημένο άτομο όσον αφορά τις προσωπικές του αντιδράσεις», λέει ένας βετεράνος σύμβουλος που ήταν μαζί με τον Feijóo το βράδυ της Κυριακής. «Δεν αφήνει τον εαυτό του να πέσει κάτω όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά και δεν χαίρεται όταν τα πράγματα πάνε όπως τα θέλει. Ήμουν μαζί του μέσα από πολλούς θριάμβους».

Ο στενός κύκλος του Feijóo πιστεύει ότι είναι ακριβώς αυτές οι ιδιότητες της ηρεμίας και της μετριοπάθειας που βοήθησαν τον 61χρονο να αναδιαμορφώσει το PP μετά από μερικά ταραχώδη χρόνια και τον έκαναν φαβορί για να κερδίσει τις πρόωρες γενικές εκλογές που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Pedro Sánchez. ώρες αφότου το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) ταπεινώθηκε στις κάλπες.

Σε αντίθεση με τον ασταθή, ομολογουμένως δεξιό προκάτοχό του, Πάμπλο Κασάντο, ο οποίος έσυρε το PP μακριά από το κέντρο σε μια ανεπιτυχή προσπάθεια να σταματήσει τους ψηφοφόρους του να παρασυρθούν από το ακροδεξιό κόμμα Vox, ο Feijóo είναι προσάρτημα της πιο προοδευτικής πτέρυγας του κέντρου. -σωστά. Τόσο πολύ, μάλιστα, που παραδέχτηκε ότι ψήφισε υπέρ του Φελίπε Γκονζάλες του PSOE στις εκλογές του 1982 που σήμανε το τέλος της μετάβασης της Ισπανίας στη δημοκρατία μετά τον Φράνκο.

Πολλά έχουν γίνει για την ήρεμη, συγκρατημένη συμπεριφορά του – ειδικά σε αντίθεση με την γλαφυρή, τηλεοπτική και μερικές φορές απρόβλεπτη γοητεία του Sánchez. Το στρατόπεδο του Feijóo αναγνωρίζει εύκολα ότι είναι ένα στοχαστικό άτομο που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως προϊόν της περιοχής καταγωγής του, της Γαλικίας, της οποίας ήταν πρόεδρος μεταξύ 2009 και πέρυσι. Σύμφωνα με το αρχαίο αλλά διαρκές κλισέ, οι Γαλικιανοί είναι πολύ, πολύ δύσκολο να διαβαστούν. Ο έμπειρος σύμβουλος – που αναφέρει το παλιό αστείο για το πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να προσδιορίσει κανείς εάν ένας Γαλικιανός ανεβαίνει τις σκάλες ή κατεβαίνει από αυτές – υποστηρίζει ότι ο Feijóo είναι πολύ στοχαστικός για να χωρέσει φυσικά σε έναν κόσμο Twitter, ήχους και γκομενάκια.

«Δεν αισθάνεται άνετα με αυτό… και δεν πιστεύει ότι η πολιτική είναι ένα tweet», σημειώνουν, επιδοκιμαστικά. Και όμως, η ομάδα του θέλει επίσης να τοποθετεί τον Feijóo ως ένα μοντέρνο πλεονέκτημα μέσα στο δικό του πολύ παραδοσιακό, πλούσιο κόμμα: ένας άντρας από πολύ ταπεινή αρχή που βοήθησε τους παππούδες του στο μικρό τους μαγαζί, εργάστηκε για να συντηρήσει την οικογένειά του όταν ο πατέρας του έχασε τη δουλειά του , και ο οποίος έγινε ο ίδιος πατέρας σε ηλικία 55 ετών αφού γνώρισε μια γυναίκα που είχε ήδη ένα παιδί από προηγούμενη σχέση.

Παρά τη χαμηλών τόνων εικόνα του, ο Feijóo δεν κατάφερε πάντα να αποφύγει το σκάνδαλο. Η δημοσίευση πριν από 10 χρόνια φωτογραφιών που τον δείχνουν να κάνει διακοπές στα μέσα της δεκαετίας του 1990 με έναν φίλο του που αργότερα καταδικάστηκε για διακίνηση ναρκωτικών οδήγησε σε εκκλήσεις να παραιτηθεί από την προεδρία της Γαλικίας. Αλλά επέζησε της υπόθεσης, επιμένοντας ότι δεν είχε κανένα λόγο να υποπτευθεί ότι ο φίλος του, Marcial Dorado, εμπλέκεται σε οτιδήποτε παράνομο, και ισχυριζόμενος ότι διέκοψε την επαφή με τον Dorado μόλις του είχε  απαγγελθεί κατηγορία για ποινικά αδικήματα.

Μετά από μια δεκαετία, το επίθετο που συνδέεται πιο εύκολα με τον Feijóo είναι «ασφαλές ζευγάρι χέρια» – μια περιγραφή που μερικές φορές εφαρμόστηκε και στον Mariano Rajoy, έναν συνάδελφό του από τη Γαλικία που ήταν πρωθυπουργός του PP μεταξύ 2011 και 2018, όταν ο Sánchez χρησιμοποίησε πρόταση μομφής να ανατρέψει τη διεφθαρμένη κυβέρνησή του

«Το πλεονέκτημα του Feijóo είναι ότι είναι ένα σταθερό ζευγάρι χέρια», λέει ο Antonio Barroso, αναλυτής στην εταιρεία πολιτικών συμβούλων Teneo. «Αυτό είναι και αυτό ήταν στη Γαλικία. Μπόρεσε να ενώσει το κόμμα και να σημειώσει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα στις εκλογές – και η εξουσία είναι μια πολύ καλή κόλλα για τα πολιτικά κόμματα».

Σε αντίθεση με τον Casado, προσθέτει, ο Feijóo δεν είναι μια πολωτική φιγούρα μέσα στο δικό του κόμμα, ούτε για το εκλογικό σώμα. «Μπορεί σίγουρα να απευθυνθεί στους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους, αλλά ακόμη και μερικοί άνθρωποι που έχουν πάει στο Vox μπορεί να προσελκυστούν να υποστηρίξουν τον Feijóo».

Το πρόβλημα είναι ότι το ακροδεξιό κόμμα φαίνεται να κρατά το μέλλον του Feijóo στα χέρια του. Όσο ισχυρή ήταν η επίδειξη του PP την περασμένη Κυριακή, καμία δημοσκόπηση δεν δείχνει ότι το κόμμα κέρδισε αρκετές έδρες τον Ιούλιο για να μπορέσει να κυβερνήσει μόνο του. Το PP θα χρειαστεί επίσης να βασιστεί σε συμφωνίες με το Vox για να το βοηθήσει να κυβερνήσει πολλές από τις περιφέρειες που μόλις κέρδισε. Αλλά οποιεσδήποτε περιφερειακές κυβερνήσεις συνασπισμού PP-Vox θα είχαν κόστος καθώς θα χρησίμευαν για να επιβεβαιώσουν το επιχείρημα του Sánchez ότι οι συντηρητικοί είναι ευτυχείς να συμμαχήσουν με την ακροδεξιά για χάρη της εξουσίας.

Ο πρωθυπουργός ελπίζει ότι το φάντασαμ του Vox στην κυβέρνηση θα βοηθήσει στην κινητοποίηση των αριστερών και κεντρώων ψηφοφόρων σε μαζική κλίμακα. Αυτή την εβδομάδα, είπε ότι η Ισπανία δεν έχει ανοσία στις πολιτικές τάσεις που σάρωσαν τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Ζαΐρ Μπολσονάρο στην εξουσία. Είπε ότι οι Ισπανοί θα πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν έναν πρωθυπουργό «στο πλευρό του Μπάιντεν ή του Τραμπ, στο πλευρό του Λούλα ή του Μπολσονάρο».

Ενώ ο Feijóo αρνήθηκε ρητά να αποκλείσει οποιεσδήποτε συμφωνίες με τη Vox στις 23 Ιουλίου, η ομάδα του είναι ανένδοτη ότι το κεντροδεξιό PP δεν θα επηρεαστεί από τους ανταγωνιστές του στην άκρα δεξιά, τονίζοντας ότι οι συντηρητικοί θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται τις πολιτικές ισότητας, να εγγυώνται το σύστημα αυτόνομης περιφερειακής διακυβέρνησης της Ισπανίας και να διατηρήσει τη σφοδρή φιλοευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Οι επόμενες εβδομάδες θα αποκαλύψουν εάν ο Feijóo είναι ο μετριοπαθής που ισχυρίζεται ότι είναι – ή εάν είναι ένα πιο πραγματιστικό και ευκαιριακό πολιτικό “ζώο”. Για το επί του παρόντος ανοδικό PP, ωστόσο, είναι ο πολύ σωστός ηγέτης τη σωστή στιγμή.

«Είναι ένα δοκιμασμένο προϊόν», λέει ο σύμβουλος. «Για καλό ή για κακό, όλοι ξέρουμε πώς είναι ο Feijóo».

Με πληροφορίες από theguardian.com
Ελλάδα Αθήνα

Με τον Λέχ Βαλέσα επικεφαλής μισό εκατ Πολωνοί κατά της κυβέρνησης Κατσίνσκι: Για «Ελεύθερη Ευρωπαϊκή Πολωνία»-Σύσσωμη η αντιπολίτευση υπό τον Ντόναλντ Τουσκ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: