Ο Γιώργος Λογοθέτης του Libra Group εξηγεί στο Reuters γιατί έγινε ο πρώτος παγκοσμίως όμιλος που μισθώνει Διαστημικές Υποδομές

Η Libra Group είναι η πρώτη εταιρεία παγκοσμίως που θα μισθώνει διαστημικές υποδομές Πηγή φωτογραφίας Libra Group




Ο όμιλος Libra δήλωσε ότι σκοπεύει να γίνει η πρώτη εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης διαστήματος στον κόσμο που προσφέρει δορυφόρους, διαστημικά λιμάνια και άλλες υποδομές και δημιουργεί έναν επίγειο σταθμό στην Αρκτική της Αλάσκας, ζωτικής σημασίας για πολικές τροχιές που παρακολουθούν την κλιματική αλλαγή .

«Δεν υπάρχει εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης διαστημικών περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε στο Reuters ο Γιώργος Λογοθέτης, εκτελεστικός πρόεδρος του Libra, ενός διεθνούς επιχειρηματικού ομίλου που δραστηριοποιείται σε 60 χώρες και εμπορικούς τομείς, όπως η αεροδιαστημική, η ναυτιλία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η φιλοξενία και τα ακίνητα.

«Είναι μια εντελώς μοναδική ιδέα και διατηρούμε το πρώτο μας πλεονέκτημα. Αργά ή γρήγορα κάποιος θα το κάνει.»

Η παγκόσμια διαστημική βιομηχανία περίπου 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι έτοιμη για ταχεία ανάπτυξη και θα μπορούσε να ξεπεράσει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια μέχρι το 2040, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Morgan Stanley. Υπάρχει ακόμη περιορισμένη υποδομή και το κόστος είναι τεράστιο.

Η Libra, η οποία ανήκει σε ιδιώτες στην οικογένεια Λογοθέτη, έχει δημιουργήσει τη Space Leasing International (SLI), η οποία θα κατέχει και θα μισθώνει περιουσιακά στοιχεία ζωτικής σημασίας για τη διαστημική οικονομία.

Στο πλαίσιο των επενδύσεών της σε περιουσιακά στοιχεία που θα εκμισθωθούν στην αμερικανική δορυφορική εταιρεία RBC Signals, η SLI θα δημιουργήσει έναν επίγειο σταθμό στην Αρκτική της Αλάσκας, ο οποίος αναμένεται να λειτουργήσει σε δύο μήνες.

«Θέλουμε να είμαστε στην αιχμή της καινοτομίας», πρόσθεσε ο Λογοθέτης.

Σύμφωνα με την εταιρεία,

Η πρώτη επένδυση της SLI περιλαμβάνει την κατασκευή ενός σταθμού εδάφους στη γεωχωρικά κρίσιμη Αλάσκα της Αρκτικής, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τις πολικές τροχιές που παρακολουθούν την κλιματική αλλαγή, προς μίσθωση στον φορέα εκμετάλλευσης RBC Signals με έδρα το Redmond της Ουάσινγκτον.

Η SLI έχει επίσης δεσμευτεί να αποκτήσει ή να κατασκευάσει επιπλέον 20 σταθμούς εδάφους σε όλο τον κόσμο εντός των επόμενων τριών ετών, οι οποίοι επίσης θα εκμισθωθούν στην RBC Signals στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης επιχειρηματικής συνεργασίας. Στο εγγύς μέλλον, το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο διαστημικών περιουσιακών στοιχείων της SLI θα επεκταθεί επίσης σε μεγάλα και μικρά περιουσιακά στοιχεία ζωτικής σημασίας για τη διαστημική οικονομία, συμπεριλαμβανομένων δορυφόρων, διαστημικών λιμένων και άλλων διαστημικών υποδομών.

Σύμφωνα με το The Space Foundation, η σημερινή εμπορική διαστημική βιομηχανία παρουσιάζει ραγδαίαανάπτυξη, με τη διαστημική οικονομία να αναμένεται να υπερβεί το 1 τρισ. δολάρια μέχρι το 2040. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος υπογραμμίζει ότι η ανάπτυξη της διαστημικού κλάδου έχει θετικές αλυσιδωτές επιδράσεις σε πολλούς παγκόσμιους κλάδους, όπως οι μεταφορές, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η γεωργία και η αστική ανάπτυξη, και μπορεί να βοηθήσει στην παρακολούθηση των καλλιεργειών, της διάβρωσης και τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, η ανάπτυξη του διαστημικού τομέα μπορεί να περιοριστεί από το υψηλό κόστος που σχετίζεται με τη δημιουργία και τη συντήρηση των διαστημικών υποδομών και την περιορισμένη προσφορά και πρόσβαση σε διαστημικές υποδομές.

Εφαρμόζοντας το αποδεδειγμένο μοντέλο χρηματοδοτικής μίσθωσης του Libra Group που χρησιμοποιείται στις αεροπορικές και ναυτιλιακές θυγατρικές του, η SLI είναι σε θέση να υποστηρίξει και να επιταχύνει τη διαστημική βιομηχανία, γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ κατασκευαστών και διαχειριστών διαστημικών περιουσιακών στοιχείων. Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν εκμισθωτές εξειδικευμένοι στο πλήρες φάσμα διαστημικών περιουσιακών στοιχείων. Προσθέτοντας ένα νέο ρόλο ενός πλήρως αφοσιωμένου ιδιοκτήτη/εκμισθωτή στην αλυσίδα αξίας, η SLI θα στηρίξει την καινοτομία και τη δημιουργία εξοπλισμού, παρέχοντας παράλληλα μη απομειωτικό κεφάλαιο, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα για την κλιμάκωση περιουσιακών στοιχείων απαραίτητων για τη διαστημική οικονομία.

Τι είναι το  Libra Group

Το Libra Group είναι ένας ιδιωτικός διεθνής επιχειρηματικός όμιλος που αποτελείται από 30 λειτουργικές οντοτήτες: 20 επιχειρήσεις που επικεντρώνονται κυρίως στην αεροδιαστημική, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη ναυτιλία, την ακίνητη περιουσία, τη φιλοξενία και τις διαφοροποιημένες επενδύσεις, καθώς και 10 ανεξάρτητες φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες. Με περιουσιακά στοιχεία και δραστηριότητες σε σχεδόν 60 χώρες, ο Όμιλος εφαρμόζει τη δυναμική του παγκόσμιου δικτύου του και των δυνατοτήτων του για να προσφέρει διατομεακή τεχνογνωσία και ανάπτυξη σε κλίμακα. Τα προγράμματα κοινωνικής ευθύνης του Libra, που υπόκεινται στο Libra Philanthropies, περιλαμβάνουν 10 φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες οι οποίες δημιουργήθηκαν για την αντιμετώπιση ανεκπλήρωτων αναγκών και τη χορήγηση επιχορηγήσεων που βοηθούν ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το www.libra.com.

Ο Γιώργος Λογοθέτης, Εκτελεστικός Πρόεδρος του Libra Group, σημείωσε: “Χάρη στη βαθιά ανθρώπινη εφευρετικότητα, η κοινωνία μας συνεχίζει να διευρύνει τα όρια των δυνατοτήτων της. Η δύναμη του διαστήματος είναι απεριόριστη και φέρνει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε, πλοηγούμαστε, συλλέγουμε πληροφορίες, καταπολεμούμε την κλιματική αλλαγή και είναι πέρα από ό,τι μπορούμε να φανταστούμε.”

Συνεχίζοντας, προσέθεσε: “Η SLI συμβάλλει στον εκδημοκρατισμό της διαστημικής οικονομίας, επενδύοντας στη δημιουργία και τη διατήρηση ενός χαρτοφυλακίου διαστημικών περιουσιακών στοιχείων τα οποία θα πυροδοτήσουν τεχνολογίες μεταστροφής και θα βοηθήσουν στη δοκιμή και τη δημιουργία πρόσβασης στην αγορά σε κλίμακα. Αυτό είναι το επόμενο συναρπαστικό βήμα για τον Όμιλο μας, ο οποίος έχει δεσμευτεί να προάγει την καινοτομία, τη βιωσιμότητα και τον κοινωνικό αντίκτυπο, προωθώντας παράλληλα το μέλλον σε παγκόσμιους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της αεροδιαστημικής, της ναυτιλίας και άλλων.”

Τι είναι η Space Leasing International

Η Space Leasing International (SLI) είναι η πρώτη παγκοσμίως εξειδικευμένη εταιρία χρηματοδοτικής μίσθωσης διαστημικών υποδομών, η οποία κατέχει και μισθώνει περιουσιακά στοιχεία ζωτικής σημασίας για τη διαστημική οικονομία. Η SLI είναι μια από τις θυγατρικές εταιρείες αεροδιαστημικής του Libra Group, ενός διεθνή επιχειρηματικού ομίλου με περιουσιακά στοιχεία και δραστηριότητες σε σχεδόν 60 χώρες, 20 χρόνια εμπειρίας στην αεροπορική μίσθωση και πάνω από 15 δισ. δολάρια σε συναλλαγές διεθνών μεταφορών τα τελευταία 15 χρόνια. Μεταξύ των 20 επιχειρήσεων του Ομίλου περιλαμβάνονται η LCI, μια κορυφαία αεροπορική εταιρεία η οποία παρέχει υπηρεσίες μίσθωσης αεροσκαφών σε ένα ευρύ φάσμα πελατών, και η Lomar Shipping, ένας κορυφαίος όμιλος πλοιοκτησίας και διαχείρισης πλοίων με διαφοροποιημένο στόλο μικτού κλάδου.

Ο Alejandro Kerschen, Διευθύνων Σύμβουλος της SLI ανέφερε: “Η SLI αναπτύσσει ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο διαστημικών περιουσιακών στοιχείων διαθέσιμων για μίσθωση σε διαχειριστές, προσφέροντας έναν κρίσιμο, διαφορετικά ελλείποντα σύνδεσμο μεταξύ κατασκευαστών και φορέων εκμετάλλευσης. Αυτό συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγικής ικανότητας, ενισχύει την αλυσίδα αξίας του προϊόντος προς την αγορά και, τελικά, ωθεί την καινοτομία και την ανάπτυξη διαστημικών περιουσιακών στοιχείων.” Συνεχίζοντας, συμπλήρωσε: “Με βάση την ισχυρή κληρονομιά χρηματοδοτικής μίσθωσης των θυγατρικών του Libra Group σε άλλους τομείς μεταφορών, η SLI είναι σε θέση να ξεκλειδώσει τη μετασχηματιστική δύναμη της χρηματοδοτικής μίσθωσης για να υποστηρίξει τους πελάτες μας από όλο τον κόσμο να αποκτήσουν πρόσβαση στο διάστημα. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαζόμαστε με την RBC Signals καθώς ξεκινάμε αυτήν τη συναρπαστική πρωτοβουλία.”

Τι είναι η RBC Signals

Η RBC Signals είναι καινοτόμος πάροχος παγκόσμιων προϊόντων και λύσεων δορυφορικής επικοινωνίας δεδομένων. Προσφέρει ασφαλείς λύσεις διαστημικής επικοινωνίας σε κάθε σημαντική ζώνη συχνοτήτων, χρησιμοποιώντας ένα παγκόσμιο δίκτυο συστημάτων που ανήκουν στην εταιρεία και σε συνεργάτες. Η RBC Signals παρέχει δυναμικές λύσεις που προσφέρουν οικονομική προσιτότητα, ευελιξία και ανθεκτικότητα. Τα ποικίλα προϊόντα και οι υπηρεσίες της, της επιτρέπουν να είναι ένας εφ’όλης της ύλης πάροχος ολοκληρωμένων λύσεων για κάθε οργανισμό που χρειάζεται τις βέλτιστες λύσεις πολλαπλών δικτύων.

O Christopher Richins, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της RBC Signals δήλωσε: “Παρέχοντας στις επιχειρήσεις πρόσβαση σε περιουσιακά στοιχεία υψηλής ποιότητας που χρησιμοποιούνται στο διάστημα, η SLI καταρρίπτει τα εμπόδια εισόδου και ξεκλειδώνει νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη και εξέλιξη. Η RBC Signals είναι περήφανη για τη συνεργασία της με τη SLI και προσβλέπουμε σε μια επιτυχημένη μακροχρόνια σχέση, καθώς οικοδομεί ένα ποικίλο χαρτοφυλάκιο διαστημικών περιουσιακών στοιχείων. Είμαστε επίσης πολύ ενθουσιασμένοι που αποκτήσουμε πρόσβαση στην ευρύτερη και παγκόσμια πλατφόρμα του Libra Group καθώς συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε τις δραστηριότητές μας σε όλο τον κόσμο.”

H SLI βασίζεται στο ισχυρό ιστορικό του Libra Group στις θυγατρικές του στον τομέα των μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων της αεροπορίας και της ναυτιλίας, οι οποίες διαθέτουν περισσότερα από 45 χρόνια εμπειρίας χρηματοδοτικών μισθώσεων στην απόκτηση και διατήρηση κεφαλαιουχικών περιουσιακών στοιχείων υψηλής αξίας σε πολλούς κλάδους. Αυτό περιλαμβάνει περισσότερα από 15 δισ. δολάρια σε διεθνείς συναλλαγές στους τομείς των μεταφορών τα τελευταία 15 χρόνια.

Η SLI επεκτείνει τις συμμετοχές του Libra Group στον τομέα της αεροναυτιλίας στο διάστημα. Προστίθεται επίσης στην κορυφαία αεροπλοϊκή θυγατρική του Ομίλου, την LCI, η οποία με την παράδοση των παραγγελιών που εκκρεμούν θα διαθέτει στόλο περίπου 350 ελικόπτερων, ηλεκτρικών οχημάτων κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (eVTOLs), αυτοματοποιημένων drones και αεροπλάνων σταθερής πτέρυγας. Η ναυτιλιακή θυγατρική του Libra Group, η Lomar, έχει επιτύχει σχεδόν 2 δισ. δολάρια σε πωλήσεις πλοίων στον ναυτιλιακό τομέα από το 2020.

Με πληροφορίες και από Reuters

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: