Ο Ερντογάν φέρνει στην Τουρκία συνταγματικό σκοταδισμό: Στο δρόμο των μουλάδων που τόσο θαυμάζει, θέλει να κάνει υποχρεωτική τη μαντήλα – Υπό διωγμό οι ΛΟΑΤΚΙ

epa10698562 Turkish police detain members of the LGBT (lesbian, gay, bisexual, transgender) community in a side street during the ​Trans Pride march in Istanbul, Turkey, 18 June 2023. The Turkish Government banned the Istanbul Trans Pride March as in previous years. EPA/ERDEM SAHIN




Μετά την εκλογική του νίκη ο πρόεδρος της Τουρκίας μοιάζει πιο αποφασισμένος από ποτέ να ολοκληρώσει το όραμά του για ένα πλήρως ισλαμικό κράτος στα πρότυπα των μουλάδων του Ιράν και να τελειώσει δια παντός με τον Κεμαλισμό που τόσο μοιάζει να τον ενοχλεί.

Τα δείγματα γραφής ήταν πολλά έως τώρα, αλλά πλέον όλα δείχνουν ότι ξεδιπλώνει το τελικό στάδιο του σχεδιασμού του που θα περάσει μέσα και από τη συνταγματική αναθεώρηση. Φυσικά παραγνωρίζει ότι η μισή κοινωνία της Τουρκίας βρίσκεται αποδεδειγμένα απέναντί του και δεν δείχνει να τον απασχολούν οι πιθανές αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας του όσο και από τη διεθνή κοινότητα καθώς θεωρείται βέβαιο ΄ότι ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντιδράσουν σφοδρά.

Τις φήμες ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σκοπεύει να προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ενίσχυσε η ομιλία του στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του και η επίσκεψη αμέσως μετά στον κυβερνητικό του εταίρο, αρχηγό του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Ο αντιπολιτευόμενος Τύπος φιλοξενεί σήμερα σχετικά δημοσιεύματα.

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, απηύθυνε έκκληση στην αντιπολίτευση να συνεργαστεί, ώστε να θεσμοθετηθεί συνταγματικά η προστασία της ισλαμικής μαντήλας.

«Ας φτιάξουμε ένα Σύνταγμα πριν από τις εκλογές (σ.σ. εννοεί πιθανώς τις περιφερειακές εκλογές) και ας θεσπίσουμε το νόμο για το θέμα της μαντήλας. Αν είστε ειλικρινείς, ας εγγυηθούμε το θέμα της μαντήλας με το Σύνταγμα. Αν δεν είστε ειλικρινείς, θα το φωνάζω ενώπιον ολόκληρου του έθνους μας» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Επανέλαβε επίσης την επιθετική ρητορική του προς την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ, συχνή πρακτική του σχεδόν σε όλες τις ομιλίες του, αφήνοντας υπόνοιες ότι σχετικές ρυθμίσεις μπορεί να ενσωματωθούν στο Σύνταγμα υπό τον μανδύα της προστασίας της οικογένειας.

Το επίδικο ωστόσο είναι, όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση, η αφαίρεση από το Σύνταγμα και των τελευταίων των στοιχείων που αποτελούν κεμαλική κληρονομιά και ορίζουν τη φυσιογνωμία του τουρκικού κράτους.

Αμέσως μετά την ομιλία του, ο πρόεδρος Ερντογάν μετέβη στην οικία του Μπαχτσελί, όπου παρέμεινε για περίπου 40 λεπτά.

Κατά την προεκλογική του εκστρατεία, ο Ερντογάν αναφερόταν συχνά στα σχέδιά του για αλλαγή του Συντάγματος, το οποίο χαρακτηρίζει «προϊόν παρξικοπημάτων» και πως πρέπει πλεόν να υιοθετηθεί ένα «πολιτικό Σύνταγμα».

Ωστόσο, η ίδια η κυβέρνηση Ερντογάν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα σε δύο μείζονες αλλαγές του Συντάγματος με αντίστοιχα δημοσψηφίσματα, η πρώτη το 2010 και η δεύτερη το 2017, εγκαθιδρύοντας το ιδιότυπο τουρκικό προεδρικό σύστημα, καταργώντας τη θέση του πρωθυπουργού και το ισχύον μέχρι τότε σύστημα κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Με πληροφορίες και από ertnews.gr
Ελλάδα Αθήνα 

Ο Ερντογάν εγκαταλείπει πειράματα και ιδεοληψίες ετών που κατέστρεψαν την οικονομία της Τουρκίας: Είναι αυτοτελές ή θα δούμε κι άλλα;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: