Ο αναλυτής Ρούμπιν εγκαλεί ξανά τον Πρόεδρο Μπάιντεν για την ένταξη της Σουηδίας και τα F-16: Δεν πρέπει να ενδώσεις στον εκβιασμό του Ερντογάν…

FILE PHOTO: US President Joe Biden speaks during a news conference in the East Room of the White House in Washington, DC, USA. EPA, MICHAEL REYNOLDS




Η δεξαμενή σκέψης American Enterprise Institute δημοσιεύει άρθρο του γνωστού αναλυτή Μάϊκλ Ρούμπιν (Michael Rubin) ο οποίος παραθέτει σειρά επιχειρημάτων σύμφωνα με τα οποία, οι Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ) δεν θα πρέπει να υποκύψουν στον εκβιασμό του Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan):

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ζητά αντάλλαγμα την συμφωνία για την αγορά των μαχητικών F-16.

Από το άρθρο σταχυολογούμε τα κάτωθι.

Όπως αναφέρεται, η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, υπό τους όρους που θέτει ο Erdogan, θα αποτελούσε μια στρατηγική καταστροφή για τους παρακάτω λόγους: 

  • Θα αντάμειβε τον εκβιασμό του Erdogan, κάτι που θα έσπρωχνε και άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο.
  • Πιο σημαντική από την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι η ευρωπαϊκή ενότητα απέναντι στην ρωσική επιθετικότητα. Ενότητα που υφίσταται είτε μπει η Σουηδία στο ΝΑΤΟ είτε όχι. Η Σουηδία μπορεί να ενεργήσει σε συνεννόηση με το ΝΑΤΟ, χωρίς να υποκύψει στον εκβιασμό του Erdogan.
  • Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν θα αλλάξει τις ισορροπίες. Φυσικά και είναι ευπρόσδεκτα τα υποβρύχια της Σουηδίας, αλλά δεν προσφέρουν στο ΝΑΤΟ δυνατότητες που θα αλλάξουν σημαντικά το επιχειρησιακό περιβάλλον. Η Φινλανδία είναι κάτι διαφορετικό, δεδομένου του ότι όχι μόνο συνορεύει με την Ρωσία αλλά έχει περισσότερο πυροβολικό από το ΗΒ, την Γαλλία ή την Γερμανία.
  • Το τίμημα που απαιτεί η Τουρκία από την Σουηδία, διαβρώνει την ποιότητα της σουηδικής Δημοκρατίας. Θα ήταν καλύτερο ο Λευκός Οίκος να πιέσει την Τουρκία να υιοθετήσει την Δημοκρατία της Σουηδίας παρά να ενθαρρύνει την Σουηδία να υποκύψει στον τουρκικό αυταρχισμό.
  • Η αναβάθμιση του στόλου των F-16 δεν θα προσφέρει πολλά στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία δεν θα χρησιμοποιήσει τα F-16 για την διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας αλλά για να βομβαρδίσει του Κούρδους της Συρίας, τους Yezidi του Ιράκ και να απειλήσει τα ελληνικά νησιά. Biden και Sullivan θα πρέπει να αναλογιστούν, αν το να καλωσορίσουν την Σουηδία στο ΝΑΤΟ αξίζει το τίμημα να αυξηθεί ο κίνδυνος μιας σύγκρουσης εντός του ΝΑΤΟ ή και να αναρωτηθούν αν το ΝΑΤΟ θα επιβιώσει μιας τέτοιας σύγκρουσης.

 Ο Rubin υποστηρίζει ότι μια καλύτερη απάντηση θα ήταν να ειπωθεί στον Τζέικ Σάλιβαν (Sullivan) ότι το Κογκρέσο δεν θα επιτρέψει την παραχώρηση νέων F-16 ή των πακέτων αναβάθμισης τους στην Τουρκία έως ότου φύγει o Erdogan και αλλάξει η συμπεριφορά της Τουρκίας.

Αν κάτι τέτοιο σημαίνει ότι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα εξακολουθήσει να είναι υπό συζήτηση, ας γίνει έτσι. Ένα Plan B θα μπορούσε να ήταν η μεγαλύτερη στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στη Σουηδία, τις ΗΠΑ και τους βασικούς συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

Μια τέτοια απάντηση θα είχε σαν αποτέλεσμα μεγαλύτερη στρατιωτική ικανότητα, κανέναν εκβιασμό και μια πιο σταθερή Ευρώπη.

ΠΗΓΗ: American Enterprise Institute, «Congress Should Shut Down Bidens TurkeySweden Quid Pro Quo»

Οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση θα παραμείνουν ταραχώδεις, προβλέπει η δεξαμενή σκέψης Centre for European Reform: Τι θα κάνει με Ελλάδα και Κύπρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: