Ο άλλος κακός δαίμονας (πέραν αυτό της Ρωσίας), στο κατώφλι της Ευρώπης: Επικίνδυνοι καιροί στον «Αιώνα της Τουρκίας»:

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν σε μία από τις ομιλίες του. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Της ΛΟΡΙΑΣ ΜΑΡΚΙΔΗ*

Ενισχυμένος όσο ποτέ προηγουμένως από τα αποτελέσματα των εκλογών, κατ´ευφημισμό δημοκρατικών, στην Τουρκία, ο ισλαμιστής πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εδραιώνει το καθεστώς του τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, πασπαλισμένο με χρυσόσκονη δήθεν δημοκρατικής εκλογικής διαδικασίας.

Είναι κοινώς παραδεκτό ότι οι απολυταρχικοί ηγέτες δεν χάνουν την εξουσία μέσω εκλογών. Ο Τούρκος αυταρχικός ηγέτης δεν επέτρεψε την διεξαγωγή των εκλογών για να τις χάσει.

Πολιτικοί αναλυτές αφιέρωσαν χρόνο πολύ για να αποκρυπτογραφήσουν τα μηνύματα που στέλνει ο νεο-σουλτάνος με την αλλαγή προσώπων στο Υπουργικό του Συμβούλιο. Με την ελπίδα να δουν κάποια βελτίωση.

Όμως, ανεξαρτήτως της προσωπικότητας και του βιογραφικού των νέων υπουργών, δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι όλοι θα δρουν στα προκαθορισμένα από τον Ερντογάν πλαίσια και θα βρίσκονται υπό τον πλήρη του έλεγχο.

  • Θα διατηρούν το πόστο τους μέχρι ο Ερντογάν να αισθανθεί ότι απειλείται η εικόνα του οπότε θα τους απαλλαγεί όπως ακριβώς έπραξε και με προηγούμενους συνεργάτες του, τον Αχμέτ Νταβούτογλου, στρατηγικό του μέντορα, τον Γκιουλέν, τον Αλή Μπαπατζιάν.

Το σημαντικό είναι ότι η σημερινή πολιτική πραγματικότητα στην Τουρκία ενθαρρύνει έτι περαιτέρω την ιμπεριαλιστική- φασιστική συμπεριφορά του καθεστώτος και την επεκτατικότητα, πολιτικές που είναι βαθιά ριζωμένες στην οθωμανική νοοτροπία των Τούρκων.

Με τον αέρα του απόλυτου κυρίου του παιγνιδιού και σουλτάνου που μεριμνά για τους υποτελείς του, εισέβαλε με την κουστωδία του προ ημερών στις κατεχόμενες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και προέβη σε εξαγγελία σειράς παράνομων δράσεων σε έδαφος ευρωπαϊκό, ως να πρόκειται περί μιάς των επαρχιών της Τουρκίας.

Με τα όσα προτίθεται να υλοποιήσει ο Ερντογάν όχι μόνο σφίγγει ο ισλαμικός κλοιός γύρω από την Τουρκοκυπριακή κοινότητα αλλά με τον επικείμενο εποικισμό εδάφους πλησίον των ελευθέρων περιοχών της Δημοκρατίας ασκείται ασφυκτική πίεση κατά των Ελληνοκυπρίων που διαβιούν εκεί.

Αναφορικά με τις σχέσεις της χώρας με τη Δύση, ο νέος Υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ξεκαθάρισε με δήλωση του ότι η Τουρκία δεν ανήκει σε καμιά σφαίρα επιρροής και ότι θα ασκεί ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική.

  • Αίσθηση, επίσης, προκάλεσε το ανατολίτικο παζάρι που έλαβε χώραν κατά την πρώτη μετά την επανεκλογή του Ερντογάν τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, κατά την οποία ο Τούρκος πρόεδρος έθεσε επιτακτικά το θέμα των πολεμικών αεροσκαφών F16, ως αντάλλαγμα για την άρση του τουρκικού βέτο στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Το κτίσιμο του “αιώνα της Τουρκίας” με την αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας μέσω της στρατηγικής της Γαλάζιας πατρίδας και των συνόρων της καρδιάς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πήρε το εναρκτήριο λάκτισμα.

Για τη δημιουργία μιας Τουρκίας ίσης με τις θεωρούμενες μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις. Και η Δύση; Την απάντηση δίδει ο Τούρκος συγγραφέας και πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Cengiz Aktar, σε άρθρο του στο Free Turkish Press, ημερομηνίας 14 Ιουλίου 2023.

“Οι σύμμαχοι της Τουρκίας και οι γείτονες της ψάχνουν ευγενικά και με δειλία (in a cowardly manner) για τρόπους ζωής με τον άλλο κακό δαίμονα (πέραν αυτό της Ρωσίας), στο κατώφλι της Ευρώπης”.

Λόρια Μαρκίδη
Πρώην πρέσβης στην Κίνα κ.α

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Προσπαθούν να χειραγωγήσουν την μειονότητα για 10.000 «δανεικές» ψήφους: Οι πολιτικοί φερετζέδες και πως θα κοπεί ο ομφάλιος λώρος με την Τουρκία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: