Ναυάγιο στην Πύλο: Μαρτυρίες για 100 παιδιά στα αμπάρια του πλοίου * Συγγενείς στέλνουν φωτογραφίες στους γιατρούς μήπως αναγνωρίσουν επιζώντες

Φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα το Λιμενικό Σώμα από το μοιραίο σκάφος που βυθίστηκε ανοιχτά της Πύλου




Συγκεχυμένες παραμένουν οι εκτιμήσεις για τον συνολικό αριθμό των επιβαινόντων στο πλοίο που ναυάγησε ανοιχτά της Πύλου.

Ιατρός του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας που περιέθαλψε επιζώντες είπε στο BBC ότι, βάσει μαρτυριών που απεκόμισε, στο πλοίο επέβαιναν 100 παιδιά.

Ο Δρ Μανώλης Μάκαρης, επικεφαλής καρδιολογίας, είπε: «Μας είπαν (οι επιζώντες) ότι υπήρχαν παιδιά στα αμπάρι του πλοίου. Παιδιά και γυναίκες».

Οι εκτιμήσεις ανήκουν σε δύο από τους ναυαγούς που περιέθαλψε.




«Ο ένας μου είπε για 100 παιδιά, ο άλλος για 50, οπότε δεν ξέρω την αλήθεια – αλλά είναι πολλά», πρόσθεσε.

Ο γιατρός είπε ότι οι 30 ασθενείς που αντιμετώπισε θα επιζήσουν όλοι, αφού έλαβαν θεραπεία για υπερθερμία, πνευμονία και αφυδάτωση.

Ο κ. Μάκαρης είπε ότι οικογένειες ορισμένων παιδιών από την Αίγυπτο που αγνοούνταν του έχουν στείλει φωτογραφίες των νεαρών συγγενών τους, με την ελπίδα ότι θα τους αναγνωρίσει καθώς τους περιθάλπει.

«Ήταν μια τραγωδία», πρόσθεσε. «Κανείς στην Ευρώπη δεν πρέπει να αποδεχθεί αυτή την κατάσταση. Πρέπει να κάνουμε κάτι. Όλοι πρέπει να κάνουν κάτι για να μην ξανασυμβεί»”.

Στο μεταξύ συνεχίζεται η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης από το Λιμενικό Σώμα στη θαλάσσια περιοχή 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων. Στο σημείο των ερευνών, επιχειρούν ένα περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης, μία φρεγάτα, εννέα παραπλέοντα πλοία, ενώ από αέρος επιχειρούν τρία ελικόπτερα, του Λιμενικού, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού.

Η μαρτυρία διασωθέντος: «Πήδηξα στη θάλασσα για να σωθώ»

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία ενός επιζώντα του ναυαγίου – την οποία  δημοσιοποίησε το OPEN- για τη στιγμή που η μηχανή του αλιευτικού σκάφους σταμάτησε να λειτουργεί, τον πανικό που επικράτησε και την ανατροπή του σκάφους. «Κινούμασταν κανονικά, τα νερά ήταν ήρεμα. Υπήρχε κόσμος στο αμπάρι. Ξαφνικά ακούσαμε τη μηχανή του πλοίου να σταματάει. Επικράτησε πανικός. Το πλοίο άρχισε να παίρνει κλίση και να κινείται από αριστερά προς τα δεξιά. Πήδηξα στη θάλασσα για να σωθώ όπως και οι περισσότεροι στο πάνω μέρος» ανέφερε.

6.000 δολάρια έδωσαν στους διακινητές

Πάρα πολλά χρήματα φαίνεται να ζήτησαν οι διακινητές για το «ταξίδι του θανάτου». Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, κάποιοι έδωσαν τουλάχιστον 6.000 δολάρια το κεφάλι. Νωρίτερα υπήρχαν πληροφορίες για 4- 5.000 το κεφάλι.

Λιμενικό: Τρεις φορές προσεγγίσαμε για βοήθεια

Εντωμεταξύ λιμενικός περιέγραψε στο  OPEN το χρονικό πριν την ανατροπή του αλιευτικού σκάφους και αποκαλύπτει ότι παρά τις επίμονες- όπως υποστηρίζει – προσπάθειες του Λιμενικού να βοηθήσει – οι διακινητές αρνούνταν. Μάλιστα, αυτό έγινε – σύμφωνα πάντα με το Λιμενικό- τρεις φορές.

«Είναι εκατοντάδες πάνω. Παρά το γεγονός ότι τους προσφέραμε τρεις φορές βοήθεια αρνήθηκαν. Τους προσφέραμε μέσα από τα φορτηγά πλοία φαγητό και το πέταξαν στη θάλασσα. Ο επικεφαλής του αλιευτικού μιλούσε αγγλικά και είπε πως θέλει να συνεχίσουν. Τους είπαμε να βοηθήσουμε και να μεταφερθούν κάπου με ασφάλεια αλλά αρνήθηκαν» ήταν τα λόγια του Λιμενικού.

Ευ. Τουρνάς: Απαράδεκτη κάθε πολιτική εκμετάλλευση πάνω σε νεκρούς

Στο λιμάνι της Καλαμάτας , στον χώρο με τους διασωθέντες μετανάστες του ναυαγίου στα ανοιχτά της Πύλου, βρέθηκε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς. Όπως είπε, ο κ. Τουρνάς οι έρευνες συνεχίζονται και θα συνεχιστούν, ώστε να εξαντλήσουμε κάθε πιθανότητα να σωθεί όποιος είναι ζωντανός και όποιος μπορεί να σωθεί. «Γι αυτό είναι εδώ το Λιμενικό Σώμα, συνδράμουν οι Ένοπλες Δυνάμεις έτσι ώστε όποιος είναι εν ζωή και σε κάθε περίπτωση να σωθεί, ό,τι σώζεται αυτή είναι η προσπάθειά μας», σημείωσε. Βρισκόμαστε εδώ κατ’ εντολή του πρωθυπουργού μας του Ιωάννη Σαρμά, ώστε να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες συντονισμού των συναρμόδιων υπουργείων και των φορέων για να ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία και οι άνθρωποι αυτοί να σταματήσουν να ταλαιπωρούνται και να τους μεταφέρουμε εκεί που πρέπει να πάνε σύμφωνα με τους κανόνες και τους νόμους μας. Η προσπάθεια είναι να ολοκληρώσουμε σήμερα και να μεταφερθούν σήμερα», σημείωσε.

Ερωτηθείς για τις συνθήκες του ναυαγίου ο κ. Τουρνάς είπε ότι ισχύουν αυτά που έχουν ήδη ανακοινωθεί. «Ήταν ένα δύσκολο συμβάν συνέβη στα όρια του FIR σε διεθνή θαλάσσιο εναέριο χώρο, ήταν σε διεθνή ύδατα εκεί προσέγγισε από την αρχή το λιμενικό μας για να παρέχει βοήθεια. Από την αρχή που ενημερώθηκε από τις ιταλικές αρχές , ήταν δίπλα στο αλιευτικό που ήταν υπερφορτωμένο , νωρίς από το μεσημέρι της Τρίτης. Σε όλες τις εκκλήσεις για βοήθεια, το αλιευτικό αυτοί που ήταν πάνω δεν θέλησαν να βοηθηθούν, η απάντησή τους ήταν ότι ο προορισμός τους ήταν η Ιταλία παρόλα αυτά τα πλωτά του λιμενικού παρέμεναν κοντά, μέχρι και το βράδυ όπου ακινητοποιήθηκε από βλάβη για περίπου μισή ώρα με τρία τέταρτα και κάποια στιγμή λόγω προφανώς υψηλού κέντρου βάρους και μετατόπισης αναποδογύρισε και συνέβη το τραγικό γεγονός», υπογράμμισε ο κ. Τουρνάς.

Ακόμη τόνισε: «Υπάρχουν διεθνείς κανόνες πού μπορεί να παρέμβει και πού δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει κάποιος. Το Λιμενικό δεν νομιμοποιείται να επέμβει σε ένα τέτοιο πλοίο το οποίο δεν δέχεται σε διεθνή ύδατα την επέμβαση. Αρκεί να σκεφτείτε τι κίνδυνο θα μπορούσε να αποτελέσει μία επέμβαση του Λιμενικού σε ένα υπερφορτωμένο πλοίο το οποίο θα μπορούσε να ανατραπεί από την επέμβαση του Λιμενικού. ‘Αρα δεν θα μπορούσε να επέμβει το Λιμενικό , δεν έχει τη νομιμότητα, θα μπορούσε να κατηγορηθεί αν είχε επέμβει. Επαναλαμβάνω ότι είμαστε εδώ και το Λιμενικό και οι Ένοπλες Δυνάμεις για να σωθεί ό,τι σώζεται. Γίνεται μία επιχείρηση».

Ο κ. Τουρνάς επισήμανε ότι «οφείλουμε όλοι να καταδικάσουμε αυτή τη διακίνηση αθώων ανθρώπων τους οποίους εκμεταλλεύονται για μερικά δολάρια κάποιοι οι οποίοι προσπαθούν με ανθρώπινες ζωές να αποκομίσουν προσωπικό όφελος». «Είναι μία εγκληματική δραστηριότητα από εκεί και πέρα οποιαδήποτε πολιτική εκμετάλλευση κατά την άποψή μου παρέλκει και είναι απαράδεκτη πάνω στους νεκρούς. Είμαστε εδώ για τον συντονισμό και να σώσουμε ό,τι σώζεται», κατέληξε.

Ναυάγιο στην Πύλο: «Στον ελληνικό χώρο έρευνας και διάσωσης το ναυάγιο, αλλά δεν ευθύνεται η Ελλάδα» λέει ο Ιταλός ΥΠΕΣ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: