Μετά τη ματαιωθείσα ανταρσία της Βάγκνερ στη Ρωσία: Η Λιθουανία απαιτεί επείγουσα ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του NATO

epa10687964 Lithuanian Prime Minister Ingrida Simonyte inspects an honour guard during a reception ceremony in the city of Ramallah in the occupied West Bank, 13 June 2023. EPA, AHMAD GHARABLI, POOL




Ο πρόεδρος της Λιθουανίας, ο Γκιτάνας Ναουσέντα, αξίωσε χθες Κυριακή να ενισχυθεί επειγόντως η ανατολική πτέρυγα του NATO, μετά την ένοπλη ανταρσία του επικεφαλής της εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ εναντίον της Μόσχας, που θεωρήθηκε η πιο σοβαρή απειλή για τη μονοκρατορία του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Ρωσία τις δυο και πλέον δεκαετίες που βρίσκεται στην εξουσία.

Ο κ. Ναουσέντα επέστησε την προσοχή στο ότι η συμφωνία με την οποία τερματίστηκε η κρίση με μεσολάβηση της Λευκορωσίας προβλέπει πως ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο επιχειρηματίας που ίδρυσε τη Βάγκνερ, θα εγκατασταθεί στο λευκορωσικό έδαφος.

Η Λιθουανία γειτονεύει με τη Λευκορωσία και με τον ρωσικό θύλακα στο Καλίνινγκραντ.

Κατά την άποψη του κ. Ναουσέντα, η παρουσία του κ. Πριγκόζιν στη Λευκορωσία και η αναταραχή στη Ρωσία κάνει πιο επικίνδυνη την κατάσταση στην περιοχή.

Πρόσθεσε πως «δεν μιλάω μόνο για τη Λιθουανία, αλλά για το NATO ως σύνολο».

Πρόκειται για «μεγάλο κράτος, για κράτος με πυρηνικά όπλα, και κάθε εσωτερική αναταραχή έχει συνέπειες για τις γειτονικές χώρες», επέμεινε.

Ο αρχηγός του λιθουανικού κράτους είπε πως δεν έχει πληροφορίες για το εάν ο ιδρυτής της Βάγκνερ βρίσκεται ήδη στη Λευκορωσία. Διαβεβαίωσε πως οι λιθουανικές υπηρεσίες πληροφοριών θα αποτιμήσουν «πολιτικές διαστάσεις και διαστάσεις ασφαλείας» στη χώρα αυτή.

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, βρίσκεται σήμερα στο Βίλνιους και θα συναντηθεί με τον κ. Ναουσέντα στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνόδου κορυφής του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού την 11η και τη 12η Ιουλίου στη λιθουανική πρωτεύουσα. Τις συνομιλίες τους, όπως και τη σύνοδο, αναμένεται να μονοπωλήσουν οι εξελίξεις στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

Πληροφορίες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ μέσω του dpa
Ρίγα, Latvia

Δεν κάνει πίσω με τίποτα ο Ερντογάν για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: «Κενές περιεχομένου» οι αλλαγές για τρομοκρατία….

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: