Κάποια μηνύματα από το Ισραήλ είναι ενδιαφέροντα αλλά και περίεργα: Φωνές υπέρ της δημιουργίας στενών σχέσεων της Ιερουσαλήμ με την ισλαμική Τουρκία

FILE PHOTO: epa10671582 Turkish Islamist President Recep Tayyip Erdogan (C) and new ministers of Turkey -on the left Hakan Fidan- pose during the cabinet members’ introduction meeting at the presidential palace in Ankara, Turkey, 03 June 2023. EPA, NECATÄ° SAVAS




Μετά την επικράτηση του Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) στις πρόσφατες τουρκικές εκλογές, τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας ανέλαβε, αντικαθιστώντας τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Mevlut Cavusoglu), o πρώην επικεφαλής της τουρκικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών MIT, Χακάν Φιντάν (Hakan Fidan).

Τα παραπάνω αναφέρει ο Ariel Kogan στο ισραηλινό I24 News. Προσθέτει: «Ο αρχι-κατάσκοπος που έγινε κορυφαίος διπλωμάτης για να δρομολογήσει την επαναπροσέγγιση Τουρκίας- Ισραήλ: στόχος του νέου τούρκου ΥπΕξ Hakan Fidan είναι να αξιοποιήσει τις γνώσεις που απέκτησε και την εμπιστοσύνη που κέρδισε στη διάρκεια της θητείας του στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (MIT), ώστε να επιδιώξει τον καλύτερο δυνατό τρόπο οικοδόμησης των σχέσεων με το Ισραήλ»

Σημειώνει τα εξής:

Στη διάρκεια της θητείας του στη MIT, ο Fidan άφησε μεγάλο όνομα, ενώ πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι στην πρόσφατη επανοικοδόμηση των ισραηλο- τουρκικών σχέσεων έχει διαδραματίσει καίριο ρόλο.

Το κρίσιμο ερώτημα, πάντως, είναι εάν τα σχέδιά του ως Υπουργού Εξωτερικών περιλαμβάνουν και περαιτέρω προσπάθειες επαναπροσέγγισης των δύο χωρών, τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και διεθνώς. (…)

Με τα χρόνια η θέση του Fidan ως επικεφαλής των ΜIT τού επέτρεψε να χτίσει στενούς δεσμούς με ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών και αξιωματούχους, δημιουργώντας σταδιακά περιβάλλον αμοιβαίας εμπιστοσύνη κι ελπίδες για συνεργασία σ’ ό,τι αφορά στην ασφάλεια και στη σταθερότητα στην περιοχή. (…)

Είναι πάντως σημαντικό να θυμάται κανείς ότι ο Fidan είναι άνθρωπος του Erdogan, ότι ενεργεί ως σύμβουλός του κι ότι ακολουθεί τις οδηγίες του. Βάσει αυτών και λαμβάνοντας κανείς υπόψη του τα σχέδια και τις ελπίδες του Erdogan να καταστεί η Τουρκία αυτάρκης περιφερειακή δύναμη στη Μέση Ανατολή και στην Ασία γενικότερα, αντιλαμβάνεται την ανάγκη της Άγκυρας να διατηρεί συνεργατικούς δεσμούς με άλλες σημαντικές χώρες στην περιοχή, όπως με το Ιράν και το Ισραήλ.(…)

Επιπλέον, δεδομένου ότι Τουρκία και ΗΠΑ δεν έχουν τον τελευταίο καιρό καλές σχέσεις- παρότι πρόκειται για δύο κράτη- μέλη του ΝΑΤΟ-, ο Fidan μπορεί να ελπίζει ότι η αναθέρμανση των ισραηλο- τουρκικών σχέσεων θα αποτελέσει μοχλό προσέγγισης και με τις ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: Ariel Kogan, στο ισραηλινό I24 News

Με τίτλο «Προώθηση των ισραηλο-τουρκικών σχέσεων, νέα περιφερειακή συνεργασία», ο Nimrod Goren, Πρόεδρος του Ισραηλινού Ινστιτούτου για την Περιφερειακή Εξωτερική Πολιτική, έγραψε άρθρο γνώμης στην The Jerusalem Post). Γράφει:

(…) Η διατήρηση του επιπέδου που έχει επιτευχθεί στις ισραηλο- τουρκικές σχέσεις θα είναι βασικός στόχος και των δύο χωρών τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, επιπλέον στόχος τους θα πρέπει να είναι και η επίτευξη προόδου σε νέους τομείς. (…)

Κατ’ αρχάς, Ισραήλ και Τουρκία θα πρέπει να ενισχύσουν το εύρος των διμερών υπουργικών τους συναντήσεων και ομάδων εργασίας των αρμόδιων υπουργείων τους, ιδίως εκείνων που αφορούν στις εξωτερικές υποθέσεις, στην ενέργεια, στην οικονομία, στο περιβάλλον και στην άμυνα.

Ιδιαίτερη σημασία έχει για το Ισραήλ το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, στο οποίο υπάρχει περιορισμένου μόνο χαρακτήρα συνεργασία με την Τουρκία. Πρόκειται για υπόθεση υψίστης σημασίας για τον ισραηλινό Πρόεδρο Herzog, ο οποίος ίδρυσε το Ισραηλινό Forum για το Κλίμα και υποστηρίζει μια συνολική περιφερειακή προσέγγιση προς την κατεύθυνση μιας Μέσης Ανατολής βασιζόμενης στις ΑΠΕ.

Η εμπιστοσύνη που επιτεύχθηκε μεταξύ Herzog και Erdogan τα τελευταία χρόνια θα πρέπει να τύχει αξιοποίησης, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των σχέσεων Ισραήλ- Τουρκίας, ακόμη κι αν προκληθούν νέες εντάσεις- Το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσε να προσφέρει γόνιμο έδαφος γι’ αυτόν τον σκοπό.

Οι διμερείς σχέσεις θα μπορούσαν επίσης να βελτιωθούν σε επίπεδο κοινοβουλευτικής συνεργασίας. (…) Kι ενώ υπάρχει ήδη διμερής συνεργασία σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας, διπλωματικών κλιμακίων και ιδιωτικού τομέα, έμφαση θα πρέπει να δοθεί και στην ενίσχυση της συνεργασίας της κοινωνίας των πολιτών, η οποία εξακολουθεί να υστερεί. (…)

Οι περιφερειακές εξελίξεις δημιουργούν επίσης ευκαιρίες συνεργασίας. Η Τουρκία εντείνει την προσέγγισή της με αραβικά κράτη, με τα οποία το Ισραήλ διατηρεί ήδη καλές σχέσεις. Μετά τις τουρκικές εκλογές κατεγράφη περαιτέρω πρόοδος στην προσέγγιση Αιγύπτου- Τουρκίας και ΗΑΕ- Τουρκίας.

Σ’ αυτό το πλαίσιο θα μπορούσαν να προβλεφθούν τριμερή ή πολυμερή σχήματα συνεργασίας, -στα οποία να μετέχει και το Ισραήλ-, σε θέματα όπως η ενέργεια, η ασφάλεια, η κλιματική αλλαγή, η επίλυση συγκρούσεων και η βελτίωση της κατάστασης Λωρίδα της Γάζας.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιτρέψει μεγαλύτερη σύγκλιση στην Ανατολική Μεσόγειο, -κι ενδεχομένως και την πραγματοποίηση μιας περιφερειακής διάσκεψης, μια ιδέα που προωθεί η Ε.Ε., χωρίς όμως να έχει ακόμη υλοποιηθεί εξαιτίας των εντάσεων μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου-, όπως και την τουρκική εμπλοκή στο East Mediterranean Gas Forum, ακόμη κι αν η τελευταία δεν είναι κράτος- μέλος.

Τέλος, οι σχέσεις Τουρκίας- Ισραήλ θα πρέπει να επικεντρωθούν και στη βελτίωση των ισραηλο- παλαιστινιακών δεσμών και στην προώθηση της οικοδόμησης της ειρήνης. (…) Δεδομένων των μεγάλων ιδεολογικών διαφορών μεταξύ των ηγεσιών τους για το Παλαιστινιακό ζήτημα, δεν αποκλείεται οι διμερείς σχέσεις να βρεθούν στο εγγύς μέλλον αντιμέτωπες και με νέες προκλήσεις.

Ως τότε, πάντως, και τα δύο κράτη μπορούν να ωφεληθούν από την προώθηση κοινών διμερών και περιφερειακών συμφερόντων, που θα διευρύνουν τους διακρατικούς δεσμούς και θα συμβάλουν στην αποτροπή νέας κρίσης, εάν και εφόσον αυξηθούν οι πολιτικές εντάσεις. (…)

ΠΗΓΗ: Nimrod Goren, άρθρο γνώμης – The Jerusalem Post)

Πόσα θέλει ο μεγάλος… μπατριώτης για να τρελάνει τον ελληνικό λαό: Ο Βελόπουλος προτείνει να αγοράσει η Ελλάδα πυραύλους από τον Ερντογάν! Προσφέρει ο ίδιος τα βλήματα…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: