Ιστορικό λάθος το Brexit που έπληξε στην καρδιά τη Βρετανική οικονομία εκτιμά ο Αμερικανός τέως ΥΠΟΙΚ Λάρι Σάμερς

FILE PHOTO Former White House United States National Economic Council Director Larry Summers EPA/MICHAEL REYNOLDS




Το Brexit ήταν ένα «ιστορικό οικονομικό λάθος» που πλήγωσε την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου και βοήθησε στην αύξηση του πληθωρισμού, προειδοποίησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Λάρι Σάμερς.

Ο Σάμερς είπε στο πρόγραμμα του Radio 4 Today ότι η οικονομική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν «ουσιαστικά ελαττωματική εδώ και μερικά χρόνια» και ξεχωρίζει την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως παράγοντα που αυξάνει το κόστος.

Ερωτηθείς γιατί ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι σημαντικά υψηλότερος από ό,τι στις ΗΠΑ, ο Σάμερς εξηγεί:

Νομίζω ότι το Brexit θα μείνει στη μνήμη ως ένα ιστορικό οικονομικό λάθος που μείωσε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου, άσκησε καθοδική πίεση στη λίρα και ανοδική πίεση στις τιμές, περιόρισε τις εισαγωγές αγαθών και περιόρισε κατά κάποιο τρόπο την προσφορά εργασίας.

Όλα αυτά συνέβαλαν σε υψηλότερο πληθωρισμό.

Ο Σάμερς προσθέτει ότι η Τράπεζα της Αγγλίας έκανε επίσης γκάφα, λέγοντας: Νομίζω ότι αυτό ενισχύθηκε από πολύ κακώς κριθείσες νομισματικές πολιτικές που ήταν ουσιαστικά υπερβολικά επεκτατικές για πάρα πολύ καιρό.

Μια έκθεση την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση αντιπροσώπευε περίπου το ένα τρίτο της αύξησης των λογαριασμών τροφίμων για τα νοικοκυριά από το 2019, που ισοδυναμεί με περίπου 250 £.

Mε πληροφορίες από theguardian.com
Ελλάδα Αθήνα 

Mε ώθηση από τις ΗΠΑ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ξεκίνησαν με άνοδο λόγω επιτοκίων της FED και λύσης στο θέμα του χρέους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: