Υπό ομηρία ο δήμαρχος: Η Ελλάδα και η Κύπρος να επιβάλουν στην Αλβανία πλήρες πάγωμα κάθε ευρωπαϊκής χρηματοδότησης και κάθε ενταξιακής διαπραγμάτευσης

FILE PHOTO: Ο Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας με τον δήμαρχο Φρέντι Μπελέρη. Photo via Twitter, @Pyrros_Dimas




Του ΑΛΕΚΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, Φιλελεύθερος

Στις 12 Μαΐου 2023 συνελήφθη από την αλβανική αστυνομία ο πρόεδρος της μειονοτικής οργάνωσης «Ομόνοια» και τότε υποψήφιος δήμαρχος της Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρης, με την κατηγορία ότι επιχείρησε να εξαγοράσει οκτώ ψήφους ενόψει των δημοτικών εκλογών.

Πρόκειται, σύμφωνα με μέλη της ελληνικής μειονότητας, για προβοκάτσια εναντίον του Μπελέρη, ο οποίος τελικά εξελέγη δήμαρχος στις 14 Μαΐου, αν και προφυλακιστέος.

Για προβοκάτσια που ξεκινά από το γραφείο του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα και αφορά τόσο τον έλεγχο της ελληνικής μειονότητας όσο και μια μεγάλη τουριστική επένδυση στην παραλία της Χειμάρρας, πίσω από την οποία βρίσκεται ο επιχειρηματίας Αρτάν Γκάτσι, σύζυγος της Αλβανίδας ΥΠΕΞ Όλτα Τσάσκα.

Σύμφωνα με βορειοηπειρώτικα ΜΜΕ, η επένδυση είναι αυθαίρετη και ο Μπελέρης δεν προτίθετο να δώσει τη συγκατάθεσή του για συνέχιση της ανέγερσης. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε πλήγμα τόσο για την Αλβανίδα ΥΠΕΞ όσο και για την κυβέρνηση Έντι Ράμα.

  • Είναι δε κοινό μυστικό πως το πρόσχημα της «ανεξάρτητης δικαιοσύνης» της Αλβανίας είναι κακόγουστο ανέκδοτο, καθώς δημοσιεύονται συνεχώς εκθέσεις για έλλειμα στο Κράτος Δικαίου και τη βαθιά διαφθορά στη δικαιοσύνη και στην αστυνομία του αλβανικού κράτους.

Είναι, όμως, εξοργιστικό το γεγονός ότι η παράνομη προφυλάκιση του εκλεγμένου δημάρχου της Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, παραμένει αναπάντητη από τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, ενώ πολύ χλιαρές είναι οι αντιδράσεις από την Αθήνα.

Στόχος του Έντι Ράμα, που παραχαϊδεύεται κατά καιρούς από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι η υφαρπαγή του Δήμου Χειμάρρας, αφού αν ο Μπελέρης παραμείνει στη φυλακή μέχρι τη δίκη, δεν θα ορκισθεί Δήμαρχος εντός χρονικού πλαισίου.

Έτσι, ο Έντι Ράμα θα προωθήσει ανενόχλητος τα συμφέροντά του με τις τουριστικές επενδύσεις και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος σε περιοχές της ελληνικής μειονότητας.

Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό έστω και αν στη Λευκωσία, σε επίπεδο πολιτείας και κοινωνίας, επικρατεί παντελής άγνοια. Τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα, όμως, οφείλουν να αντιδράσουν σε αυτή την αδικία, με κοινή απάντηση το πλήρες πάγωμα κάθε ευρωπαϊκής χρηματοδότησης στην Αλβανία και κάθε ενταξιακής διαπραγμάτευσης.

Μήπως καταλάβει ο Έντι Ράμα, κολλητός του Ταγίπ Ερντογάν, ότι δεν μπορεί να θέτει υπό ομηρία την ιστορική ελληνική μειονότητα της Βόρειας Ηπείρου και να απαιτεί να τον αντιμετωπίζουν ως μια ευρωπαϊκή δημοκρατία των Βαλκανίων. «Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε».

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Δείχνει καταιγίδα το «ανεμολόγιο»: Η αύξηση των επιτοκίων μπορεί να αποτελεί τροχοπέδη στον πληθωρισμό που προκαλείται από την υπέρβαση της ζήτησης έναντι της προσφοράς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: