Η Σουηδία και η Τουρκία στο “πιάτο” του Λευκού Οίκου: Ο Πρόεδρος Μπάιντεν και ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ “χόρευαν” γύρω από τις λέξεις για να μην θίξουν τον Ερντογάν! (video)

epa10689115 US President Joe Biden (R) meets with NATO Secretary General Jens Stoltenberg in the Oval Office at the White House in Washington, DC, USA, 13 June 2023. EPA, SAMUEL CORUM, POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Νέα Υόρκη

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ βρέθηκε στην Ουάσιγκτον όπου είχε σημαντικές επαφές με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και άλλους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ απασχόλησε τις συνομιλίες του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ και όπου και αν βρέθηκε, όποιους και αν συνάντησε άκουσε κουβέντες για την ανάγκη να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μέχρι τη σύνοδο των ηγετών των χωρών μελών της Δυτικής Συμμαχίας τον Ιούλιο, στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Βέβαια η ένταξη της σκανδιναβικής χώρας εξαρτάται από την κατοχική Τουρκία, την οποία χαϊδεύουν και οι Αμερικανοί και οι νατοϊκοί των Βρυξελλών. Πρόκειται για γελοίες καταστάσεις που αν δεν ήταν τέτοιες θα ήταν τραγικές. Ένας ηγέτης χώρας-μέλος του ΝΑΤΟ σταματά την ένταξη και εξυπηρετεί τον μεγαλύτερο εχθρό της Δύσης, τον αυταρχικό ηγέτη της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο κ. Μπάιντεν μίλησε για την ανάγκη “συναίνεσης” στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, του μεγαλύτερου στρατιωτικού οργανισμού στον κόσμο, ο οποίος συνταράσσεται από εντάσεις, πάντα με τη …συνδρομή του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

  • Αυτό δείχνει η περίπλοκη, όπως χαρακτηρίζεται στην Ουάσιγκτον, διαδικασία προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η οποία -αν δεν προχωρήσει το θέμα της- σκέφτεται να ζητήσει αναβολή της ένταξης της.

Αυτή θα ήταν μία τραγική εξέλιξη τους για τους Δυτικούς, οι οποίοι γνωρίζουν τον φταίχτη αλλά δεν κάνουν απολύτως τίποτα για να τον επαναφέρουν στην τάξη. Ο κ. Μπάιντεν και ο κ. Στόλτενμπεργκ δεν επιθυμούν να καταστεί η ένταξη της το θέμα που θα κυριαρχήσει στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, αλλά φαίνεται πως δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν το σόου του Ερντογάν.

Πάντως, χθες, ο Πρόεδρος Μπάιντεν και ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ “χόρευαν” γύρω από τις λέξεις για να μην θίξουν τον ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας!

Ήδη ζήτησε συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος θα αναγκαστεί να την δώσει στον Ερντογάν. Στη συνάντηση αυτή, αναμένεται να γίνει και το μεγάλο παζάρι: Δηλαδή, η ένταξη της Σουηδίας έναντι της πώλησης των αμερικανικών μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

Σίγουρα, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, όποιος και αν είναι, θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς θα πρέπει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα γι’ αυτήν την άθλια «αγοραπωλησία’ που αφορά και τη χώρα μας.

Όποιος και αν είναι ο Πρωθυπουργός οφείλει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα διότι θα πρέπει να στηριχθεί η προσπάθεια της Ομογένειας της Αμερικής, η οποία τις τελευταίες ημέρες έχει εντατικοποιήσει τις προσπάθειες της για να ενισχύσει τους Αμερικανούς νομοθέτες που αντιτίθενται στην πώληση των F-16 στην Τουρκία.

  • Εάν ειπωθεί, π.χ. ότι η Αθήνα δεν έχει πρόβλημα με την πώληση των F-16 στην κατοχική δύναμη, θα υπονομευθεί ο αγώνας της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, των βουλευτών και των γερουσιαστών που μάχονται για τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η Άγκυρα, ακόμα και χθες, μέσω των διπλωματικών καναλιών ενημέρωσε την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες ότι θα συνεχίσει να θέτει εμπόδια στην είσοδο της Σουηδίας στην Ατλαντική Συμμαχία, επαναλαμβάνοντας την έωλη κατηγορία ότι η Στοκχόλμη δείχνει ανοχή απέναντι στους Κούρδους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που βρήκαν καταφύγιο στο σουηδικό έδαφός.

Και αυτό παρά την ανακοίνωση της Σουηδίας για την απέλαση ενός υποστηρικτή του PKK που έχει καταδικαστεί στην Τουρκία υποτίθεται για διακίνηση ναρκωτικών!

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε σε όλους τους τόνους την βεβαιότητα του ότι παρ’ όλα αυτά η Τουρκία θα συναινέσει στην ένταξη της Σουηδίας και ότι μέχρι τη σύνοδο στο Βίλνιους θα επιτευχθεί συμφωνία με την Άγκυρα. Είναι πολύ αισιόδοξος!!! Και αυτή η αισιοδοξία δεν στηρίζεται σε αποδείξεις.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, αναφέρεται ότι ο κ. Μπάιντεν και ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ υπογράμμισαν «την κοινή τους επιθυμία να καλωσορίσουν τη Σουηδία στη Συμμαχία το συντομότερο δυνατό».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος μίλησε και για την πρόσφατη ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Απευθυνόμενος στον προσκεκλημένο του είπε:

«Σε θυμάμαι να μιλάμε -νομίζω ότι σου είπα- ξέρω ότι είπα και σε άλλους, ότι ο Πούτιν έκανε λάθος. Έψαχνε τη φινλανδοποίηση του ΝΑΤΟ. Πήρε τη ΝΑΤΟποίηση της Φινλανδίας — και ελπίζουμε και της Σουηδίας πολύ σύντομα».

Βασικά την αλήθεια είπε. Αλλά το σχέδιο για φινλανδοποίηση του ΝΑΤΟ το εκτελεί μία χώρα σύμμαχος: η Τουρκία και ο πρόεδρος της, Ταγίπ Ερντογάν…

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

«’Εκαψε» τις ελπίδες ο Ερντογάν: Από την κατεχόμενη Κύπρο έστειλε απαίσια μηνύματα για το Αιγαίο και το αδούλωτο νησί… Η “βόμβα” που θα σκάσει στα χέρια του Μπάιντεν (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: