Η Σουηδία διχάζει την Ουάσιγκτον και την Άγκυρα: Ο Μπλίνκεν ζήτησε από τον Χακάν Φιντάν να επιτρέψει η Τουρκία ΤΩΡΑ την ένταξη…

FILE PHOTO: Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Τουρκίας, Άντονι Μπλίνκεν και Χακάν Φιντάν (δεξιά) κατά τη συνάντηση τους στο Λονδίνο. Φωτογραφία Turkish MFA, @MFATurkiye




Τη σημασία της ενότητας του ΝΑΤΟ, με την ένταξη και της Σουηδίας στη Δυτική Συμμαχία, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, με τον οποίο συναντήθηκε στο Λονδίνο.

Και στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, και στις δηλώσεις που έγιναν πριν από αυτήν, η αμερικανική πλευρά αναφέρεται για τη σουηδική ένταξη.

Ο κ. Φιντάν, ενώπιον του κ. Μπλίνκεν  δεν έκανε καμία αναφορά στο θέμα που «καίει» αυτή τη στιγμή το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο εκπρόσωπος Μάθιου Μίλερ, δήλωσε τα εξής:

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν (Antony J. Blinken) συναντήθηκε σήμερα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν (Hakan Fidan), στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας στο Λονδίνο. Ο υπουργός Blinken και ο υπουργός Fidan συζήτησαν ορισμένες κοινές περιφερειακές προτεραιότητες.

Ο υπουργός Blinken χαιρέτισε την υποστήριξη της Τουρκίας προς την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του έργου της για την Πρωτοβουλία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα. Τόνισε επίσης τη σημασία της ενότητας του ΝΑΤΟ σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή και ενθάρρυνε την υποστήριξη της Τουρκίας προς τη Σουηδία για να ενταχθεί τώρα στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Οι δύο υπουργοί μίλησαν στους δημοσιογράφους πριν ξεκινήσει η συνάντηση στο Λονδίνο:

ΜΠΛΙΚΕΝ: Λοιπόν, καλησπέρα σε όλους, και είναι μεγάλη χαρά που έχω αυτή την ευκαιρία να συναντηθώ με έναν επί πολλά χρόνια συνάδελφο, τον Χακάν Φιντάν, τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας. Είμαι πολύ χαρούμενος που συνεργάζομαι μαζί σας.

Είχα μια καταπληκτική σχέση και συνεργασία με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τώρα είμαι χαρούμενος που συνεργαζόμαστε γιατί – είχαμε την ευκαιρία εδώ και πολλά χρόνια να συνεργαστούμε και υπάρχουν τόσα πολλά που οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία κάνουν μαζί για τα πιο ουσιαστικά και ζωτικά ζητήματα της εποχής μας, οπότε έχουμε πολλά να πούμε.

Φυσικά, θα μιλήσουμε για την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της ενταξιακής διαδικασίας για τη Σουηδία, της δικής μας αμυντικής συνεργασίας και προχωρώντας σε μια σειρά ζητημάτων, όπως η ενεργειακή και οικονομική συνεργασία.

Αλλά η σχέση μεταξύ των χωρών μας είναι βαθιά, είναι πλούσια και, όπως είπα, αφορά πολλά από τα πιο σημαντικά ζητήματα της εποχής μας. Έτσι, η ευκαιρία να περάσω λίγο χρόνο μαζί σας εδώ στο Λονδίνο, εκτιμάται πολύ.

ΦΙΝΤΑΝ: Λοιπόν, ευχαριστώ. Ευχαριστώ, Τόνι. Είναι χαρά να συναντηθώ μαζί σας εδώ – σήμερα. Μιλήσαμε προηγουμένως στο τηλέφωνο μετά τον διορισμό μου. Σήμερα, βρισκόμαστε εδώ στο Λονδίνο για να δείξουμε την υποστήριξή μας στην Ουκρανία.

Σε αυτή τη συνάντηση θα συζητήσουμε και τα διμερή μας θέματα. Και όπως γνωρίζετε, η αλήθεια είναι ότι μπορεί να μην βλέπουμε από κοντά σε κάθε ζήτημα, αλλά η μακροχρόνια συμμαχία μας στο ΝΑΤΟ και σε άλλες πλατφόρμες μας αναγκάζει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί.

Και όπως γνωρίζετε, ο Πρόεδρος Ερντογάν και ο Πρόεδρος Μπάιντεν είχαν δημιουργήσει τον Στρατηγικό Μηχανισμό ΗΠΑ-Τουρκίας, πέρυσι στη Μαδρίτη της Ισπανίας και στόχος του μηχανισμού είναι η αντιμετώπιση των εκκρεμών θεμάτων και η διερεύνηση των ευκαιριών για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μας. Ανυπομονώ λοιπόν να συνεργαστώ με τον υπουργό Blinken για αυτό το σκοπό. Ευχαριστώ.

Στις 1.30 μ.μ. (ώρα Λονδίνου) η χειραψία του Μπλίνκεν με τον Φιντάν: Η ώρα της αλήθειας για τις σχέσεις της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας, και των F-16, που απαιτεί ο Ερντογάν (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: