Η κρίσιμη επόμενη ημέρα μετά τις εκλογές της Κυριακής: Θα απαιτούν εθνικές συναινέσεις, από τα ελληνοτουρκικά μέχρι την αναθεώρηση του Συντάγματος

Υποστηρικτές της Νέας Δημοκρατίας παρακολουθούν την ομιλία του προέδρου του κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη, στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος στο Σύνταγμα, Αθήνα, Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιουνίου. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΛΙΣ
Διευθυντής eKathimerini

Σύμφωνα µε όλες τις ενδείξεις, στις εκλογές της Κυριακής θα προκύψει κυβέρνηση με λειτουργική πλειοψηφία. Ανάμεσα στα πολλά ζητήματα που θα κληθεί να διαχειριστεί υπάρχουν και κάποια εξαιρετικά ευαίσθητα και μείζονος σημασίας για το μέλλον της χώρας, που απαιτούν εθνική συναίνεση.

Μεταξύ αυτών οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες μάλιστα θα βρεθούν στο επίκεντρο άμεσα, καθώς ο Ελληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να συναντηθούν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στις 11-12 Ιουλίου στη Λιθουανία.

Τους τελευταίους μήνες είναι διάχυτη η αίσθηση ότι διεθνείς παράγοντες, με επιρροή τόσο στο ευρωπαϊκό όσο και στο παγκόσμιο σκηνικό, επιθυμούν να αξιοποιήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα μετά την ολοκλήρωση των εκλογικών διαδικασιών και στις δύο χώρες –όπως και στην Κύπρο πριν από μερικούς μήνες– για να επιχειρηθεί η ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων προς όφελος τόσο των εμπλεκομένων μερών όσο και της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

Ωστόσο, για να προχωρήσει η οποιαδήποτε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, όσο ισχυρή κι αν είναι η κυβερνητική πλειοψηφία, απαιτείται μια ευρύτερη κοινωνική και πολιτική συναίνεση. Η πρωτοβουλία των κινήσεων για την επίτευξη αυτής βρίσκεται στα χέρια του πρωθυπουργού.

  • Τον ρόλο που τους αναλογεί πρέπει να παίξουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αν όχι αυτά των δύο άκρων που εστιάζουν στη διαμαρτυρία, σίγουρα τα δύο μεγαλύτερα που έχουν κυβερνητική εμπειρία και προσβλέπουν στην επιστροφή τους στην εξουσία κάποια στιγμή στο μέλλον.

Το ίδιο ισχύει και για ένα άλλο πολύ σημαντικό ζήτημα, την αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία απαιτεί διευρυμένη πλειοψηφία 180 ψήφων. Και εδώ θα χρειαστεί τόσο ουσιαστικά όσο και συμβολικά η συνεννόηση και, ει δυνατόν, συναίνεση περισσοτέρων του ενός κομμάτων. Και πάλι η σχετική πρωτοβουλία εναπόκειται στην κυβέρνηση που θα προκύψει.

Η επόμενη κυβέρνηση, όπως και τα μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης, πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτά και άλλα μείζονος εθνικής σημασίας θέματα με τόλμη και όραμα, όχι με εσωστρέφεια και λαϊκισμό.

Υπό αυτό το πρίσμα, ακόμη κι αν οι δημοσκοπήσεις δίνουν –δικαιολογημένα– αέρα στη Νέα Δημοκρατία, καλό θα ήταν να οικοδομείται, ακόμη και προεκλογικά, ένα κλίμα που να ανοίγει πόρτες, όχι να κλείνει. Γιατί σύντομα θα χρειαστεί να ανοίξουν κάποιες από αυτές που παραμένουν σφραγισμένες για δεκαετίες και ένα κλειδί δεν αρκεί.

Ας αρχίσουμε από τα βασικά. Οι ηττημένοι δεν είναι εχθροί. Πολιτικοί αντίπαλοι είναι, που έχασαν. Εχουν τις δικές τους απόψεις και ενδεχομένως ιδέες και προτάσεις, που έχουν τη βαρύτητα που αναλογεί στις ψήφους που έλαβαν.

Μέσα από την αναγνώριση αυτής της πραγματικότητας μπορεί να αναζητηθεί η συνεννόηση, η οποία σε μερικά κορυφαία ζητήματα, όχι μόνο είναι εθνικά χρήσιμη, αλλά ενίοτε και πρακτικά απαραίτητη.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Εκατό χρόνια ύπουλων παρεμβάσεων του Τουρκικού Προξενείου στη Θράκη: Δραστηριοποιήθηκε ιδιαίτερα στον πολύμηνο προεκλογικό αγώνα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: