Η εικοσαετία των οδοφραγμάτων: Γιατί κατά την τελευταία 20ετία των ΜΟΕ δεν αξιώσαμε την κατάργηση της τεράστιας σημαίας στον Πενταδάκτυλο, που μας προκαλεί μέρα και νύκτα;

FILE PHOTO: Στιγμιότυπο από εκδήλωση διαμαρτυρίας του Δήμου Αμμοχώστου για τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας στην Αμμόχωστο, στο Οδόφραγμα Δερύνειας. ΚΥΠΕ-Φ.Ζαννέτου




Του ΑΝΔΡΕΑ ΜΟΡΦΙΤΗ*

Τον Απρίλιο του 2003 ο τότε κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, σε μια κίνηση μάτ, προκάλεσε τη διάνοιξη του πρώτου οδοφράγματος στη Λευκωσία αφήνοντας άναυδη και απροετοίμαστη την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία , μετά το πρώτο ψυχολογικό και πολιτικό σοκ που υπέστη , αποφάνθηκε ότι η χρήση του οδοφράγματος επαφίεται . . . στον πατριωτισμό των Eλληνοκυπρίων.

Είναι χρήσιμο να υπενθυμίσω ότι ο πανούργος τ/κ πολιτικός απεκάλυψε τότε ότι το ενδεχόμενο διάνοιξης του οδοφράγματος απετέλεσε το αντικείμενο συνεχούς και ενδελεχούς μελέτης αρκετών χρόνων από πολιτικούς επιστήμονες, διεθνολόγους, οικονομολόγους, κοινωνιολόγους, ψυχολόγους, συνταγματολόγους κτλ. οι οποίοι μελέτησαν – ο καθένας από τη δική του σκοπιά – τις επιπτώσεις του εγχειρήματος αυτού και για τις δύο πλευρές του . . . συρματοπλέγματος.

Μέσα στα τελευταία είκοσι χρόνια άνοιξαν ακόμα OKTΩ οδοφράγματα κατά μήκος της ονομαζόμενης γραμμής αντιπαράταξης χωρίς να αντιληφθώ, τουλάχιστον εγώ προσωπικά , ότι η δική μας πλευρά προβαίνει σε ανάλογες μελέτες και αναλύσεις, όπως έκανε τότε – και πιθανολογώ να πράττει μέχρι και σήμερα – το κατοχικό καθεστώς, πάντα σε συνεννόηση με το βαθύ κράτος της τουρκίας.

  • Το μόνο που μπορώ να συμπεράνω είναι πως ακολουθούμε, χωρίς εξαίρεση, τις πρωτοβουλίες και απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς η οποία μονίμως ανθίσταται στη διάνοιξη του οδοφράγματος του Πυροϊου – για στρατιωτικούς όπως ισχυρίζεται λόγους – ενώ μας «επέβαλε» τη διάνοιξη του οδοφράγματος της Δερύνειας που οδηγεί απευθείας στην κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου.

Ήταν τότε ,το 2019, ολοφάνερη η στρατηγική της επιμονής της τουρκικής πλευράς για το οδόφραγμα – τούνελ της Δερύνειας – Αμμοχώστου : Να διευκολύνει την απρόσκοπτη διοχέτευση χιλιάδων τουριστών από τις περιοχές της Αγίας Νάπας και του Πρωταρά που θα επισκέπτονται την ατραξιόν που έστησαν με το άνοιγμα τμήματος της περίκλειστης πόλης, να κάνουν την προπαγάνδα τους, να προκαλούν τα αισθήματά μας και να νέμονται εκατομμύρια ευρώ!

Το άνοιγμά του οδοφράγματος Δερύνειας – Αμμοχώστου χαιρέτισε τότε και το Δημοτικό Συμβούλιο της κατεχόμενης βασιλεύουσας με τιμητική εξαίρεση των Δημοτικών Συμβούλων του ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΛΑΜ και Αλληλεγγύης!

Χωρίς καμμιά σοβαρή αξιολόγηση των πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων από τη διάνοιξη και λειτουργία των 9 οδοφραγμάτων, οι εκάστοτε πολιτικοί άρχοντες της Κυπριακής Δημοκρατίας διακηρύττουν ότι «Τα οδοφράγματα είναι ένα ρήγμα στο τείχος της διαίρεσης».

Είναι πράγματι αληθής και ορθός ο ισχυρισμός αυτός και πόσο αντέχει στην πολιτική θεώρηση και τις πραγματικότητες που επέφερε η αλόγιστη διάνοιξη των οδοφραγμάτων;

Θεωρώ χρήσιμο να μελετηθούν με κάθε σοβαρότητα και μακριά από χαρακτηρισμούς και εύκολες λαϊκίστικες προσεγγίσεις τα πιο κάτω επιχειρήματα και να δοθούν πειστικές απαντήσεις από κάθε αρμόδιο:

Η λειτουργία των οδοφραγμάτων:

  • • Συνιστά αναγνώριση των κατοχικών αρχών αφού με την παρουσίαση και τον έλεγχο των ταυτοτήτων εκατέρωθεν, τα οδοφράγματα αποτελούν οιονεί σημεία «συνόρων» όπως συμβαίνει μεταξύ τρίτων κρατικών οντοτήτων.
    • Αιμοδοτεί οικονομικά το κατοχικό καθεστώς αφού σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία τα οποία παρέθεσε ο εκπρόσωπος της ε/κ πλευράς στη δικοινοτική επιτροπή για τα οδοφράγματα κ. Γιώργος Κασουλίδης, κατά την πρόσφατη διάλεξη στο ΚΥΚΕΜ Λάρνακας στις 7/6/2023, οι οικονομικές συναλλαγές Ε/Κ στα κατεχόμενα ανήλθαν κατά την τελευταία εικοσαετία στο ποσό των €93.905.459 ενώ των τ/κ στις ελεύθερες περιοχές στο ποσό των €18.357.233.
    • Συνιστά εξοικείωση με την κατοχή αφού οι Ε/Κ ολοένα και περισσότερο διέρχονται τη γραμμή αντιπαράταξης όχι για να . . . προσκυνήσουν στις ρημαγμένες εκκλησίες μας ή να επισκεφτούν τις κατεχόμενες περιουσίες τους αλλά για να ψωνίσουν φτηνά τουρκικά προϊόντα, να διασκεδάσουν στα κλεμμένα εστιατόρια μας, ακόμα και να διανυκτερεύσουν λόγω….. κόπωσης από τη νυκτερινή κραιπάλη στα ξενυκτάδικα και τα καζίνο τους.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Γιώργος Κασουλίδης στο ΚΥΚΕΜ , το 2020 καταγράφηκαν 397,717 διελεύσεις Ε/Κ προς τα κατεχόμενα και άλλες 90,955 μέσω των Βρετανικών Βάσεων.,

Επίσης το 2021 καταγράφηκαν 695,702 διελεύσεις μέσω των οδοφραγμάτων που ελέγχουν οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και άλλες 200,625 διελεύσεις μέσω των Βρετανικών Βάσεων. (Για τα έτη 2022 και 2023 δεν παρασχέθηκαν τα σχετικά στοιχεία).

Αν αυτές οι διελεύσεις έχουν σημειωθεί από Ε/Κ που θέλουν – όπως ισχυρίζονται – να δώσουν το μήνυμα στον κατακτητή ότι οι κατεχόμενες περιοχές μάς ανήκουν και δεν απεμπολούμε το δικαίωμα να τις επανακτήσουμε, αυτό το αφήνω στην απόλυτη κρίση τόσο των αναγνωστών του παρόντος σημειώματος, όσο και στην κρίση του ιστορικού του μέλλοντος!

Προβάλλεται τέλος ο αφελής – τουλάχιστον – ισχυρισμός ότι η διάνοιξη των οδοφραγμάτων απέδειξε ότι οι δύο κοινότητες μπορούν να ζήσουν μαζί ειρηνικά και συμφιλιωμένα αφού από το 2003 μέχρι σήμερα δεν σημειωθήκαν οποιαδήποτε σοβαρά επεισόδια εκατέρωθεν.
Στην πραγματικότητα οι διελεύσεις και οι συναλλαγές το μόνο που υλοποιούν είναι τον ισχυρισμό των κατοχικών ηγετών ότι «Οι δύο λαοί μπορούν να ζήσουν πλάϊ – πλάϊ» .

  • Προσωπικά δεν ανήκω σε αυτούς που διακηρύττουν και επιθυμούν το κλείσιμο των οδοφραγμάτων γιατί – στο σημείο που έχουμε φτάσει- μια τέτοια ενέργεια θα δώσει λανθασμένα μηνύματα και θα παγιώσει τη διχοτόμηση του νησιού μας.

Αυτό όμως δεν μου αφαιρεί το δικαίωμα να κρίνω και να επικρίνω τους συμπατριώτες μου που έχουν μετατρέψει την ακρωτηριασμένη Πατρίδα μας ως ένα νέο εκδρομικό χώρο διασκέδασης και απόλαυσης και ως μια πηγή εμπορικών και οικονομικών συναλλαγών.

Οι πολιτικοί και κομματικοί μας ταγοί, η ούτω καλούμενη «πνευματική ηγεσία», οι Σύλλογοι, τα Σωματεία και οι Οργανώσεις που διακηρύττουν την Εθνική μας αξιοπρέπεια – όση μας απέμεινε – έχουν υποχρέωση και καθήκον να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες και την κοινή γνώμη για την αλόγιστη χρήση και κατάχρηση του καθημερινού πήγαινε – έλα στις κατεχόμενες περιοχές μας ωσάν να μην συμβαίνει τίποτα!

Και κατά που γράφει ο ποιητής μας Κωνσταντίνος Καβάφης «Κι αν δεν μπορείς να κάνεις τη ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς : μην την εξευτελίζεις μες την πολλή συνάφεια του κόσμου».
Και πόσω μάλλον με την συνάφεια με τον κατακτητή σου!

*Ανδρέας Μορφίτης
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ
ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΥ.ΚΕ.Μ.
15/6/2023

Υ.Γ1. Εάν η διάνοιξη των οδοφραγμάτων εντάσσεται μέσα στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τότε προς τί ο έλεγχος των διερχομένων;

2. Γιατί κατά την τελευταία 20ετία των ΜΟΕ δεν αξιώσαμε την κατάργηση / σβήσιμο/ καταστροφή της τεράστιας σημαίας στον Πενταδάκτυλο που μας προκαλεί μέρα και νύκτα;

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η Έλλη Σταύρου της Κερύνειας, η «μάνα» των οδοφραγμάτων, ο μόνιμος κήρυκας της απελευθέρωσης: Δεν πρόλαβε να δει ελεύθερη την πόλη της…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: