Οι ηγέτες της Ε.Ε. κάνουν λάθος: Η νίκη του Ερντογάν είναι μεγάλο πλήγμα για τη Δύση, υπογραμμίζει άρθρο γνώμης για την επανεκλογή του Σουλτάνου

FILE PHOTO: After taking oath at the Grand National Assembly of Türkiye (GNAT), and visiting Anıtkabir (Atatürk’s Mausoleum), Islamist President Erdoğan, with his wife Emine, headed to the Presidential Complex for his inauguration. Photo via Turkish Presidency




Tου MARK, ALMOND, Telegraph

Οι Βρυξέλλες αναστέναξαν με ανακούφιση όταν ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν επανεξελέγη την (προπερασμένη) Κυριακή.

Στα συγχαρητήρια τηλεγραφήματα των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) προς τον Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan) δεν υπήρχε καμία από τις μουρμούρες για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και τις ανελεύθερες συμπεριφορές που σημάδεψαν την επίσημη ευρωπαϊκή απάντηση στην επανεκλογή του το 2018.

Μπορεί η Δύση να παραγνωρίζει τον δεσποτισμό του στο εσωτερικό, αλλά δεν είναι λογικό όποιος γνωρίζει το ιστορικό του προέδρου Erdogan που απομακρύνεται εσκεμμένα από τους δυτικούς συμμάχους του, καθώς οι σχέσεις μας με τη Ρωσία έχουν υποχωρήσει στο ναδίρ, ενώ παράλληλα αρνείται να ενταχθεί στις κυρώσεις της ΕΕ κατά του Κρεμλίνου, να βρίσκει την «με το γάντι» αντίδραση των Βρυξελλών άξια απορίας;

Το να περιμένουμε από έναν επανεκλεγέντα Erdogan να εγκαταλείψει τις ακροβασίες του στην εξωτερική πολιτική που τον βοήθησαν να εξασφαλίσει εσωτερική υποστήριξη για το δικό του ισχυρό και πράγματι εκρηκτικό μείγμα μουσουλμανικού φονταμενταλισμού και ειλικρινά αντιδυτικού εθνικισμού είναι επιπόλαιο εκ μέρους μας.

  • Όμως οι Ευρωπαίοι ηγέτες δείχνουν να εθελοτυφλούν -ή σίγουρα να κλείνουν τα μάτια τους- στο πόσο πολύ οι πολιτικές του Erdogan καθιστούν την τεράστια γεωπολιτική αρένα γύρω από την Τουρκία τόσο τεταμένη.

Το ιδιοτελές συμφέρον της Ευρώπης αξιολογείται με πολύ βραχυπρόθεσμους όρους. Ως απόφοιτος της διπλωματικής σχολής της Άγγελας Μέρκελ (Angela Merkel), η πρόεδρος της Επιτροπής της Ε.Ε., Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Ursula von der Leyen), προσπαθεί πάντα να βρει κοινό έδαφος με αυταρχικούς ηγέτες που περιφρονούν τις αξίες της.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο ίδιος ο Erdogan και ο τουρκογενής σύμμαχός του, ο πρόεδρος Aliyev του Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος επίσης διευκολύνει τις ενεργειακές εξαγωγές της Ρωσίας.

Η ΕΕ είναι εμμονική απέναντι στο ενδεχόμενο επανάληψης της προσφυγικής κρίσης του 2015. Το γεγονός αυτό τη στοιχειώνει από τότε που ο Erdogan άνοιξε τις πύλες για να αφήσει να περάσουν στην ΕΕ πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι από τα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα.

Ο Erdogan διατηρεί ως φόβητρο την απειλή ότι θα απελευθερώσει τα εκατομμύρια των στοιβαγμένων στην Τουρκία προσφύγων να περάσουν στην ΕΕ εάν και όταν οι Βρυξέλλες τον προσβάλουν. Απαιτεί δισεκατομμύρια για να τους κρατήσει μέσα.

Η Τουρκία χρειάζεται ταμειακές ροές σε σκληρό νόμισμα, καθώς η εκκεντρική προσέγγιση του Erdogan για τη μείωση του πληθωρισμού μέσω της μείωσης των επιτοκίων έχει οδηγήσει σε μαζική φυγή κεφαλαίων. Μπορεί να χρησιμοποιήσει τη θέση της Τουρκίας ως τόπου υποδοχής τόσων πολλών προσφύγων της ευρύτερης Μέσης Ανατολής για να εκβιάσει την ΕΕ.

Αυτή η ικανότητά του να υπνωτίζει τους δυτικούς ηγέτες» «δίνει στον Erdogan το ελεύθερο να παίζει ενοχλητικά παιχνίδια στην περιφέρεια της Ευρώπης. Αλλά ο Erdogan προωθεί επίσης την απόσπαση των αραβικών καθεστώτων στον Κόλπο και την Αίγυπτο από τη σφαίρα της Ουάσινγκτον.

Η ίδια η σταθερότητα του καθεστώτος του στο εσωτερικό δημιουργεί όλο και περισσότερα προβλήματα σε βάρος των δυτικών συμφερόντων στο εξωτερικό. Δεν θα έπρεπε άραγε να το περιμένουμε αυτό;» καταλήγει το δημοσίευμα.

ΤΙΤΛΟΣ:EU leaders are wrong – Erdogans win is a major blow for the West
ΥΠΟΤΙΤΛΟΣ:Turkeys leader is holding the threat of releasing millions of refugees to cross into Europe as a lever over Brussels

ΠΗΓΗ: Telegraph, άρθρο του Mark Almond

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Με έναν αδίστακτο Ταγίπ Ερντογάν, πώς θα σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης; Ρίχνει αυγά στον τοίχο…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: