Beyflation: Η Μπιγιονσέ προκαλεί σπιράλ πληθωρισμού στη Σουηδία και έπεται κι ο Σπρίνγκστιν…

Beyonce Knowles accepts her award for Best International Artist by video at the 2023 BRIT Awards ceremony at The O2 arena in London, Britain, 11 February 2023. The annual pop music awards are presented by the British Phonographic Industry (BPI). EPA/NEIL HALL




Μίνι πληθωριστική έκρηξη πoυ θα μπορούσε να αποκληθεί και… Beyflation προκάλεσε η παρουσία της Μπιγιονσέ στη Σουηδία.

Οπως εξηγεί ο Michael Grahn, επικεφαλής οικονομολόγος της Danske Bank, της μεγαλύτερης τράπεζας της γειτονικής Δανίας, η απόφαση της τραγουδίστριας να ξεκινήσει την παγκόσμια περιοδεία της «Renaissance» στη Στοκχόλμη τον περασμένο μήνα οδήγησε σε άνοδο των τιμών των ξενοδοχείων και των εστιατορίων στην περιοχή καθώς δεκάδες χιλιάδες θαυμαστές κατέβηκαν στην πόλη.

Ο Γκραν εκτιμά ότι η επιπλέον ζήτηση που προκάλεσαν οι θαυμαστές της Beyoncé, γνωστοί συλλογικά ως BeyHive, είναι η αιτία για τα δύο – τρίτα των αυξήσεων των τιμών που παρατηρήθηκαν στον κλάδο της φιλοξενίας τον Μάιο.

Αυτό, με τη σειρά του, συνέβαλε σε μια πιο μέτρια πτώση του συνολικού πληθωρισμού από ό,τι αναμενόταν. Πράγματι, ο ετήσιος πληθωρισμός τιμών καταναλωτή υποχώρησε στο 9,7% τον Μάιο από 10,5% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, ενώ οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει μεγαλύτερη επιβράδυνση στο 9,4%.

«Αυτό σίγουρα δεν είναι φυσιολογικό», δηλώνει ο Grahn στο CNN. «Πάντα έρχονται αστέρες στη Σουηδία αλλά σπάνια βλέπαμε τέτοια επίπτωση».

Ο Grahn είπε ότι πολλοί ξένοι θαυμαστές ταξίδεψαν στη Σουηδία για τις δύο sold-out συναυλίες της Beyonce στη χώρα, καθώς τα εισιτήρια ήταν σχετικά φθηνότερα από αλλούς προορισμούς ενώ το «πολύ αδύναμο» σουηδικό νόμισμα ενίσχυσε την ισχύ των δαπανών τους.

Μερικοί από τους θαυμαστές της Beyoncé στις ΗΠΑ είπαν στο BuzzFeed News τον Φεβρουάριο ότι είχαν βγάλει εισιτήρια για τις σουηδικές συναυλίες της τραγουδίστριας με τεράστια έκπτωση την οποία πέτυχαν παρακλουθώτας τις συναυλίες της στις ΗΠΑ!

Ο Grahn σημείωσε ότι «υπάρχει περιορισμένος αριθμός ξενοδοχείων και καταλυμάτων στην περιοχή της Στοκχόλμης», προσθέτοντας ότι τα ξενοδοχεία που απέχουν έως και 50 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα ανέβασαν τις τιμές τους.

Ωστόσο, αναμένει ότι το φαινόμενο Beyflation θα είναι βραχύβιο, με τις τιμές των ξενοδοχείων πιθανότατα να πέφτουν ξανά τον Ιούνιο.

Ομως έπονται και ανάλογες καταστάσεις: Ο Bruce Springsteen πρόκειται να δώσει τρεις παραστάσεις στο Γκέτεμποργκ αργότερα μέσα στον μήνα, κάτι που θα μπορούσε να ασκήσει ανοδική πίεση στις τιμές.

«Ωστόσο αυτό που είδαμε με την Beyoncé ήταν λίγο ξεχωριστό» καταλήγει ο οικονομολόγος.

Με πληροφορίες από CNN

Πέθανε στα 87 της χρόνια η βραβευμένη με Όσκαρ βρετανίδα ηθοποιός Γκλέντα Τζάκσον: Υπήρξε και βουλευτής του Εργατικού Κόμματος [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: