Οι Αμερικανοί κάνουν το ένα λάθος μετά το άλλο και “πυροβολούν” τα πόδια τους: Ο Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον Φιντάν για την ένταξη της Σουηδίας έναντι των F-16 (video)

US Secretary of State Antony Blinken addresses a press conference at the US Embassy in Beijing, China. EPA, WU HAO




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Ουάσιγκτον

Όλες οι πληροφορίες από την Ουάσιγκτον και την Άγκυρα συγκλίνουν ότι ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν αποφάσισε να συναντήσει τον Τούρκο ομόλογο του, Χακάν Φιντάν.

Πρόκειται για μία κακή απόφαση και θα αποδειχθεί στο σύντομο μέλλον. Διότι οι Τούρκοι θα τον ξεγελάσουν, επειδή αντιμετωπίζει με αφέλεια και φοβικό σύνδρομο τους ισλαμιστές της Άγκυρας.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Al-Monitor, η συνάντηση των δύο υπουργών θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της διάσκεψης για την Ουκρανία, που θα διεξαχθεί στις 21 και 22 Ιουνίου στο Λονδίνο.

Το σκεπτικό, φαντάζομαι, είναι για να γίνει μία τελευταία προσπάθεια από τους Αμερικανούς για να πείσουν τους Τούρκους να επιτρέψουν την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

  • Θα είναι μία μάταιη προσπάθεια εάν ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν δεν πάρει όσα απαιτεί. Και το πιο σημαντικό που ζητά είναι η παράδοση των 40 αμερικανικών μαχητικών F-16, όπως και το κιτ εκσυγχρονισμού των άλλων 80 F-16 που ήδη διαθέτει.

Μπορεί ο κ. Μπλίνκεν να διαβεβαιώσει τον κ. Φιντάν ότι η Τουρκία, εάν άρει το βέτο στην είσοδο της Σουηδίας στη Δυτική Συμμαχία, θα παραλάβει τα αμερικανικά μαχητικά; Φυσικά και δεν μπορεί. Διότι πρέπει να βρει τρόπο να ξεπεράσει το μεγάλο ΟΧΙ του προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Ο γερουσιαστής, όπως έχει δηλώσει δημόσια, έχει εξηγηθεί με τον κ. Μπλίνκεν. Του είπε καθαρά και ξάστερα πως δεν θα υποχωρήσει και εάν ο Λευκός Οίκος αποφασίσει να βάλει τα …μεγάλα μέσα, η σύγκρουση θα τραυματίσει το Δημοκρατικό Κόμμα.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, όπως αφηγήθηκε ο κ. Μενέντεζ ενώπιον δεκάδων Ελληνοαμερικανών υποστηρικτών του, του απάντησε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα συγκρουστεί μαζί του για χάρη της Τουρκίας και για τα …μάτια του Ερντογάν.

  • Ο κ. Μπλίνκεν πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και μαζί και του προέδρου Τζο Μπάιντεν ο οποίος βαδίζει σε λάθος μονοπάτι. Από τη στιγμή που ο Ερντογάν προτείνει την ένταξη της Σουηδίας με αντάλλαγμα τα F-16, σημαίνει ότι θέτει ένα εμπόδιο που δεν βρίσκεται ποτέ στην ατζέντα των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ. Και εννοούμε το στοιχείο του εκβιασμού.

Η κατοχική Τουρκία έχει υποχρεώσεις έναντι της Δυτικής Συμμαχίας και το θέμα της Σουηδίας εντάσσεται στους όρους και τους κανόνες του ΝΑΤΟ. Άρα, πρέπει να προχωρήσει και να άρει τις αντιρρήσεις του πριν από τη σύνοδο του Βίλνιους χωρίς να ζητά ανταλλάγματα.

Εάν το πράξει αυτό, σίγουρα αρκετοί νομοθέτες θα θελήσουν να τον επιβραβεύσουν. Αλλά μόνο αν φύγει από την ατζέντα ο εκβιασμός, ένταξης, δηλαδή, της Σουηδίας για το πακέτο των F-16. Οι νομοθέτες δεν θα δεχθούν τον εκβιασμό και αυτό είναι σίγουρο. Το λένε, άλλωστε οι ίδιοι.

Είναι αδιανόητο η υπερδύναμη Αμερική να δέχεται να τίθεται κάτω από τον εκβιασμό του Ερντογάν. Διότι στους υπόλοιπους συμμάχους δείχνει να είναι μία αδύναμη χώρα, που βεβαίως δεν είναι.

Πρέπει να δείξει πυγμή και τώρα είναι η μεγάλη στιγμή για να κερδίσει ξανά τον σεβασμό των υπολοίπων χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

  • Όταν ο Φιντάν διορίστηκε στη θέση του υπουργού Εξωτερικών, ο κ. Μπλίνκεν βρισκόταν στη Σουηδία. Σήκωσε το τηλέφωνο και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο νέο του πόστο τονίζοντας την απόφαση του να συνεργαστεί μαζί του ώστε οι τουρκοαμερικανικές σχέσεις να αλλάξουν ρότα.

Με την ευκαιρία και επειδή ήταν και στη Σουηδία, του ζήτησε να αρθούν οι τουρκικές αντιρρήσεις για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τουρκική απάντηση ήταν μία ψυχρολουσία.

Φαίνεται, ότι ο κ. Μπλίνκεν αποφάσισε να προσπαθήσει ξανά. Προφανώς δεν θα λάβει μία διαφορετική απάντηση.

Και εδώ είναι το κρίσιμο σημείο: Αν θα του εγγυηθεί ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα κάνει, ότι περνά από το χέρι του, για να ικανοποιήσει τα αιτήματα του Ερντογάν. Η περίπτωση της Τουρκίας και οι παρακλήσεις μέχρι διπλωματικής αηδίας προς τον Ερντογάν, θα τραυματίσουν ανεπανόρθωτα το κύρος του Τζο Μπάιντεν.

Και δεν αναφέρομαι μόνο ότι θα χάσει τις ψήφους χιλιάδων μελών των κοινοτήτων που έχουν θέματα με την Τουρκία. Θα είναι ένας αναξιόπιστος σύμμαχος.

Πότε, επιτέλους, λέει την αλήθεια ο κ. Μπάιντεν; Το 2020 όταν χαρακτήριζε τον Ερντογάν αυταρχικό ηγέτη που πρέπει να φύγει από την πολιτική σκηνή της Τουρκίας; Ή τώρα που τον θεωρεί στενό σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ας αποφασίσει για να γνωρίζουν οι Έλληνες, οι Αρμένιοι, οι Κούρδοι, οι Ινδοί και οι χριστιανοί της Αμερικής πως θα τον αντιμετωπίσουν στις προεδρικές εκλογές της επόμενης χρονιάς.

Τόσο απλά είναι τα πράγματα…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Αυτό το …τρομερό Facbook μου υπενθύμισε ένα άρθρο μου του 2019, στο οποίο ανέφερα με σιγουριά ότι η Τουρκία δεν θα πάρει τα μαχητικά F-35 και ότι τα συμβόλαια της θα ακυρωθούν οριστικά. Με ειρωνεύτηκε ένας επώνυμος πολιτικάντης, ο οποίος ήθελε να βάλουμε και στοίχημα, ο μίζερος. Η Τουρκία ΔΕΝ πήρε τα F-35, και ήδη βρισκομαστε στο 2023… Με την ίδια βεβαιότητα ομιλώ και για την υπόθεση των F-16. Για να τα πάρει η Τουρκία θα αναγκαστεί να κάνει οδυνηρές υποχωρήσεις και παραχωρήσεις που θα αφορούν, οπωσδήποτε, και την Ελλάδα… Πρέπει, με λίγα λόγια, να ταπεινωθεί…

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Η Ελλάδα να ακολουθήσει εδώ και τώρα την Κύπρο στα ενεργειακά: Οι στρατηγικές συμμαχίες της Λευκωσίας με την Ιερουσαλήμ και το Κάιρο (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: