Η Ελλάδα να ακολουθήσει εδώ και τώρα την Κύπρο στα ενεργειακά: Οι στρατηγικές συμμαχίες της Λευκωσίας με την Ιερουσαλήμ και το Κάιρο (video)

FILE PHOTO: epa08716985 – An aerial view of SSCV Thialf, the largest crane vessel in the world, at the Leviathan gas platform of Noble Energy at the Mediterranean Sea, some 10 km from the Israeli coast, after the foundations of a 98-meter-tall and 15,500-ton-weighing metal structure (R) were lowered onto the sea bed from aboard a large barge. EPA, MARC ISRAEL SELLEM / POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Ουάσιγκτον

Θα επανέλθω στο μείζον θέμα των ενεργειακών πόρων της Κύπρου, που γειτονεύουν με δύο φίλες χώρες, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Κάτι που σημαίνει ότι τα όποια προβλήματα υπάρχουν είναι πολύ εύκολο να επιλυθούν, και πρέπει να βρεθεί άμεσα η χρυσή τομή.

Έχουν περάσει πολλά χρόνια από την ανεύρεση φυσικού αερίου στην ευλογημένη κυπριακή Οικονομική Αποκλειστική Ζώνη (ΑΟΖ) και είναι ανεπίτρεπτο, θα έλεγα και αντεθνικό, να μην γίνεται απολύτως τίποτα για να φτάσει στο νησί ώστε να ευεργετηθούν οι πολίτες που πληρώνουν χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο για το πανάκριβο ρεύμα της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ).

Έχουν άδικο όσοι υποστηρίζουν ότι η μη εξόρυξη του φυσικού αερίου οφείλεται σε συμφέροντα εντός της Κύπρου; Όχι, μάλλον δεν έχουν και ορθά πρέπει να σκέφτονται.

Η μεγάλη ευθύνη, βέβαια, ανήκει όλη στις προηγούμενες κυβερνήσεις του Νίκου Αναστασιάδη, καθώς ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κυβέρνησε το νησί τα τελευταία δέκα χρόνια. Άρα έπρεπε να ασχοληθεί σοβαρά και να ολοκληρώσει τις διαδικασίες.

  • Άφησε την καυτή πατάτα, στον νυν Πρόεδρο, τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος μέχρι της στιγμής κινείται ορθά. Όμως, δεν πρέπει να φοβηθεί τα όποια συμφέροντα και να φέρει αποτελέσματα για το λαό.

Η πρόταση του στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου έγινε δεκτή με ενθουσιασμό, οπότε -απ’ εδώ και πέρα- πρέπει να ληφθούν οι πρέπουσες αποφάσεις και να υλοποιηθούν. Διότι αποφάσεις λάμβανε και ο κ. Αναστασιάδης αλλά από υλοποίηση είχαμε μηδέν στο πηλίκο. Λόγια πολλά, πράξεις μηδέν.

Ο σημερινός Πρόεδρος της Κύπρου πρέπει να συνεννοηθεί με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις του τόπου ώστε να έχει την υποστήριξη όλων των κομμάτων για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του λαού, όχι των ολίγων. Η Κύπρος είναι μικρή και δεν μένει τίποτα κρυφό.

Παράλληλα, πρέπει να προχωρήσουν και τα υπόλοιπα σχέδια σε συνεργασία και με την Αθήνα, η οποία διστάζει και έχει ακινητοποιηθεί μεταξύ της απραξίας, των διαμαρτυριών των οικολόγων και του φοβικού συνδρόμου που κυριαρχεί το ελληνικό πολιτικό σύστημα λόγω των απειλών της Τουρκίας.

Πρόκειται και για θέμα προστασίας της ελληνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας.

Ποια άλλη χώρα θα διέθετε φυσικό αέριο και πετρέλαιο (σ.σ.: η Ελλάδα) και δεν θα έσπευδε να τα εκμεταλλευθεί; Καμία. Το Ισραήλ και η Αίγυπτος ξεκίνησαν σχεδόν ταυτόχρονα με την Κύπρο και ήδη γεύονται τα φρούτα της ενέργειας.

Η Λευκωσία θα μπορούσε να προχωρήσει μαζί με την Αθήνα. Να ζητήσει τη βοήθεια της, ως πιο μεγάλης χώρας και να προμηθεύσει φυσικό αέριο και την Ελλάδα και από εκεί την Ευρώπη.

  • Ακόμα, η συνεργασία με το Ισραήλ είναι απαραίτητη, διότι θα βοηθήσει και στην ασφάλεια των κοιτασμάτων. Αν η Ιερουσαλήμ έχει οικονομικό συμφέρον, θα το προστατεύσει με τις Ένοπλες Δυνάμεις της. Το ίδιο και η Αίγυπτος.

Η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να …τρέξουν, διότι η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν προσφέρει στο Κάιρο τον ουρανό με τ’ άστρα για να το αναγκάσει να εγκαταλείψει τις συμμαχίες του με την Αθήνα και τη Λευκωσία. Δεν λέμε ότι ο στρατηγός αλ Σίσι δεν έχει μπέσα. Το αντίθετο. Αλλά τα συμφέροντα είναι που καθοδηγούν πλέον τους ηγέτες.

Η Αίγυπτος έχει τονίσει πως δεν θα εγκαταλείψει τη συμμαχία της με την Ελλάδα και την Κύπρο. Αλλά από την άλλη, με μία συμμαχία με την Τουρκία, ο αλ Σίσι βρίσκει την ησυχία του και στο εσωτερικό, όπου η Άγκυρα καθοδηγεί και ενισχύει οικονομικά τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους». Όλα αυτά τα γνωρίζει ο πρόεδρος της Αιγύπτου. Και τα υπέρ και τα κατά…

Για τον κ. Χριστοδουλίδη και το νέο Πρωθυπουργό της Ελλάδας τώρα είναι η ώρα και η μεγάλη στιγμή. Το θέμα, πάνω απ’ όλα είναι εθνικό. Η ενέργεια ανήκει στους λαούς και πρέπει να τους αποδοθεί άμεσα…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Εντελώς απαράδεκτη η κίνηση των βουλευτών του ακροδεξιού ΕΛΑΜ, να αποχωρήσουν από την κυπριακή Βουλή. Έδειξαν πόσοι μικροί και ασήμαντοι είναι. Οι εν λόγω βουλευτές, «ξαδελφάκια» των ναζί της Χρυσής Αυγής, αποχώρησαν κατά τη διάρκεια της μονόλεπτης σιγής στη μνήμη των θυμάτων του πολύνεκρου ναυαγίου στην Πύλο, όπου έχασαν την ζωή τους δεκάδες μετανάστες και πρόσφυγες, ανάμεσα τους και παιδάκια.

Πρόκειται για ρατσιστές του χειρίστου είδους. Συνάνθρωποι μας είναι οι νεκροί, άμοιροι πρόσφυγες και μετανάστες, που γίνονται αντικείμενο «αγοραπωλησίας» μεταξύ των διακινητών αθώων ψυχών. Η πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής τι στο καλό κάνει; Κάθεται και βλέπει αυτή την άνευ προηγουμένου προσβολή του Κοινοβουλίου και του λαού;

ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου αδίκησε τον εαυτό της με τις αποφάσεις που έλαβε για τον τέως Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομο και για τον Αρχιμανδρίτη Παγκράτιο Μερακλή.

Με τον πρώτο έπρεπε να τελειώνει μία και καλή διότι η απόφαση στέλνει λάθος μηνύματα στους πιστούς. Και τον δεύτερο έπρεπε ήδη να τον έχει δικαιώσει. Ήταν θύμα μίας άνευ προηγουμένου συνωμοσία, που συντελέστηκε από Ιεράρχες.

Για το θέμα του Παγκράτιου η Ιερά Σύνοδος έλαβε την επιστολή του, με την οποία ζητείται η άρση της αργίας του. Αναφέρθηκε ότι έγινε εκτενής συζήτηση για το θέμα και προβλήθηκε η έωλη δικαιολογία ότι τα νεότερα μέλη της Ιεράς Συνόδου δεν γνώριζαν τα γεγονότα. Έτσι, όπως είπαν, απαιτείται χρόνος για να μελετήσουν τα αρχεία.

Ο αρχιεπίσκοπος Γεώργιος, που χαρακτηρίζεται από ντομπροσύνη, πρέπει να δικαιώσει τον Παγκράτιο Μερακλής. Αρκετά ταλαιπωρήθηκε χωρίς να φταίει.

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Με το μυαλό στην Πύλο, όπου δρουν και διεφθαρμένες ΜΚΟ, αλλά και στην Ουάσιγκτον όπου δραστηριοποιείται η χώρα του Αττίλα: Οι πληρωμένοι κονδυλοφόροι πήραν τα “όπλα” τους… (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: