Η Ακρόπολη είναι θύμα της ίδιας της επιτυχίας της: Κατακόρυφη η αύξηση του αριθμού των ξένων επισκεπτών, ατέλειωτες ουρές τουριστών

FILE PHOTO: Πλήθος τουριστών επισκέπτονται το Ναό του Παρθενώνα στην Ακρόπολη, Αθήνα, Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του «Ελ. Βενιζέλος», η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας κατά τη διάρκεια του Μαΐου ανήλθε σε 2.538.086 επιβάτες, αυξημένη κατά 23,4% σε σύγκριση με το 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ




Τις σοβαρές ανησυχίες που εγείρονται λόγω της κατακόρυφης αύξησης του αριθμού των επισκεπτών στην Ακρόπολη, από την έναρξη της τουριστικής περιόδου, προβάλλει το πρακτορειακό δημοσίευμα του AFP στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Le Figaro.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ειδικότερα ότι αριθμός των επισκεπτών έχει εκτοξευθεί χάρη στην πρώιμη έναρξη της τουριστικής περιόδου. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Αρχαιολογικών Πόρων, τον Μάιο, μεταξύ 14.000 και 17.000 άτομα την ημέρα ήρθαν να θαυμάσουν τον ναό του Παρθενώνα στην κορυφή της Ακρόπολης,.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του ΟΔΑΠ, Ηλία Πατσαρούχα, αυτό αντιπροσωπεύει ένα άλμα έως και 70% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2022. [..] Η Ελλάδα, σημειώνεται, για να αναζωογονήσει την οικονομία της, η οποία μαστίζεται από μια δεκαετία οικονομικής κατάρρευσης, ποντάρει στον τουρισμό, έναν τομέα που αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της, με τους ειδικούς στον τομέα να ελπίζουν ότι φέτος θα ξεπεράσει τον αριθμό ρεκόρ των 31,3 εκατομμυρίων τουριστών που καταγράφηκε το 2019.

Η εικόνα στην Ακρόπολη είναι συχνά η ίδια, σχολιάζεται: στο πλακόστρωτο μονοπάτι κάτω από τον Ιερό Βράχο, εκατοντάδες άνθρωποι περιμένουν κάτω από τον καυτό πρωινό ήλιο μπροστά από το εκδοτήριο εισιτηρίων της εισόδου.

Η Ακρόπολη είναι υπέροχη, αλλά (…) ο αριθμός των ανθρώπων είναι συντριπτικός“, δηλώνει η Αμερικανίδα Caroline Kutek, υπάλληλος εξυπηρέτησης πελατών. Η ταλαιπωρία για τους επισκέπτες συνεχίζεται, ακόμη και αφού πάρουν το πολύτιμο εισιτήριο εισόδου τους: μια δεύτερη ουρά τους περιμένει στο κάτω μέρος της σκάλας που οδηγεί στα Προπύλαια.

Συχνά, οι επισκέπτες είναι τόσο στριμωγμένοι στα Προπύλαια που “οι φύλακες πρέπει να διακόψουν για λίγο την είσοδο για να αδειάσει ο χώρος“, παραδέχεται ο Ηλίας Πατσαρούχας. Η συμφόρηση είναι ιδιαίτερα έντονη όταν αποβιβάζονται οι επιβάτες από τα κρουαζιερόπλοια, τα οποία προσεγγίζουν τον κοντινό Πειραιά.

Όταν συμβαίνει αυτό, “μπορεί να υπάρχουν 2.000 έως 3.000 άτομα και ο κόσμος περιμένει πάνω από μία ώρα” για να του επιτραπεί η είσοδος, αναφέρει ο Ιωάννης Μαυρικόπουλος, φύλακας του χώρου εδώ και 30 χρόνια.

Ο συνωστισμός αποτελεί πηγή δυσαρέσκειας των τουριστών που σπεύδουν να θαυμάσουν “το πιο εξαιρετικό αρχιτεκτονικό και καλλιτεχνικό σύνολο που κληροδότησε η αρχαία Ελλάδα στον υπόλοιπο κόσμο”, σύμφωνα με την UNESCO. “Στην κορυφή του λόφου, συνωστίζεσαι, χάνεσαι και πρέπει να περιμένεις 20 λεπτά για να επισκεφτείς τα μνημεία“, παραπονιέται η Caroline Kutek.

Ο Ιωάννης Μαυρικόπουλος σχολίασε επίσης ότι “οι υποδομές δεν είναι κατάλληλες” για έναν τόσο μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Η γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση World Heritage Watch (WHW) πιστεύει ότι είναι απαραίτητο να καταρτιστεί “ένα σχέδιο διαχείρισης και ένα σχέδιο τουρισμού” για την Ακρόπολη, σύμφωνα με τον πρόεδρό της Stephan Doempke, ο οποίος καταδικάζει τον “υπερβολικό τουρισμό επί πολλά χρόνια“, ο οποίος υπονομεύει τον αρχαίο χώρο που “κινδυνεύει” αν δεν γίνει κάτι.

Επιπλέον, επικρίσεις έχει προκαλέσει η κατασκευή μιας τσιμεντένιας πεζογέφυρας πάνω από την προστατευόμενη βραχώδη περιοχή για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των επισκεπτών.

Σύμφωνα με τον Ηλία Πατσαρούχα, το Υπουργείο Πολιτισμού εξετάζει την καθιέρωση χρονοθυρίδων για επισκέψεις ομάδων και μεμονωμένων τουριστών. Στόχος είναι να εφαρμοστούν οριστικά για την επόμενη τουριστική περίοδο, καταλήγει το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ: Le Figaro μέσω AFP – Surtourisme : l’Acropole d’Athènes est à son tour victime de son succès

Ο Ζακ Γαλιφιανάκης προκαλεί φρενίτιδα στη νέα ταινία «The Beanie Bubble»: Αγνώριστος ο ελληνικής καταγωγής ηθοποιός [trailer]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: