Eλπίδες για νέα κινητικότητα στο Κυπριακό ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης

FILE PHOTO: O Πρόεδρος της Kυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ στις Βρυξέλλες. Photo via twitter Charles Michel @CharlesMichel, EU official




Υπάρχουν πιθανότητες για νέα κινητικότητα όσον αφορά τις προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών στο Κυπριακό.

Aυτό δήλωσε κοινοτικός αξιωματούχος, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι το πώς μπορεί να συμβάλλει προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα συζητηθεί σε επίπεδο αρχηγών κρατών.

Υπογράμμισε ότι, αυτό το οποίο αναμένεται να πουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες μέσω των συμπερασμάτων τους, είναι ότι η Ένωση θα στηρίξει τη διαδικασία και θα αφιερώσει όλα τα κατάλληλα μέσα προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κείμενο θα τονιστεί, ακόμη, ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραμένει πλήρως προσηλωμένο σε συνολική διευθέτηση του προβλήματος, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.

Κατόπιν εισήγησης της Γερμανίας, στα συμπεράσματα αναμένεται να περιληφθεί παράγραφος για την Τουρκία, που θα παραπέμπει σε στρατηγική συζήτηση των σχέσεων Βρυξελλών – Άγκυρας, κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.

Επιπρόσθετα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να καλέσουν την Κομισιόν να αναπτύξει προτάσεις σε σχέση με τα ευρω – τουρκικά.

Οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο οποίο μετέχει και ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης, αρχίζουν γύρω στις δύο μετά το μεσημέρι, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να παρακάθονται σε γεύμα εργασίας με τον Γενικό Γραμματέα του Νάτο, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής θα βρεθούν, ο πόλεμος στην Ουκρανία, το μεταναστευτικό, καθώς και θέματα οικονομίας, άμυνας και ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα προηγηθεί η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στην οποία θα συμμετάσχει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως επίσης και η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου.

ΠΗΓΗ: riknews.com.cy

Επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας: Ολοκληρώθηκε η άσκηση έρευνας και διάσωσης Ελλάδας – Κύπρου «Σαλαμίς 23»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: