Έκθεση: Η Τουρκία παρέχει “σανίδα σωτηρίας” στην οικονομία του Πούτιν, η Κίνα και η Ινδία αύξησαν το διμερές εμπόριο, η Ελλάδα αγοράζει πετρέλαιο!

FILE PHOTO: Islamist Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) and Russian President Vladimir Putin (L) attend a symbolic ground-breaking ceremony for Turkey’s first nuclear power station in Akkuyu, on the Mediterranean, at the Presidential Palace in Ankara, Turkey. EPA, TOLGA BOZOGLU




Παρά τις κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, ο όγκος του ρωσικού εμπορίου με δεκάδες χώρες έχει αυξηθεί από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, με την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, να παρέχει μία σανίδα σωτηρίας στην οικονομία της Μόσχας, όπως σημειώνεται από την Voice of America (κείμενο Henry Ridgwell).

Σύμφωνα με έκθεση της δεξαμενής σκέψης Atlantic Council την οποία επικαλείται ο συντάκτης, μεταξύ των χωρών οι οποίες αύξησαν τον όγκο του εμπορίου τους με τη Ρωσία βρίσκονται και αρκετές μέλη της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

Μεταξύ αυτών, γίνεται αναφορά και στην Ελλάδα η οποία εισάγει κυρίως ρωσικό πετρέλαιο. Ως σημαντικότερες χώρες οι οποίες έχουν αυξήσει το διμερές εμπόριο με τη Ρωσία κατονομάζονται η Κίνα και η Ινδία.

Η έκθεση του Atlantic Council αναφέρει ότι ο διμερής όγκος του εμπορίου Ρωσίας – Τουρκίας σημειώνει αύξηση κατά περίπου 93% από την ημέρα της εισβολής στην Ουκρανία. Αναφέρει επίσης ότι η Τουρκία πούλησε στη Ρωσία ευαίσθητο υλικό, όπως ολοκληρωμένα κυκλώματα και ημιαγωγούς που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε οπλικά συστήματα.

«Κάτι που πιστώνεται στην Άγκυρα είναι ότι, μετά την πίεση της Ομάδας των Επτά [G7], η Τουρκία συμφώνησε να σταματήσει τη διαμετακόμιση εμπορευμάτων που υπόκεινται σε κυρώσεις στη Ρωσία», προστίθεται στην έκθεση.

«Ωστόσο, το εμπόριο της με τη Ρωσία παραμένει ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις της, καθώς η χώρα ανακάμπτει και ανασυγκροτείται από έναν καταστροφικό σεισμό στις αρχές του έτους», σημειώνεται στην έκθεση.

Η Τουρκία διαβεβαίωσε την Ε.Ε., τον Μάρτιο, ότι πλέον δεν θα αποστέλλει ή διαμετακομίζει αγαθά στη Ρωσία τα οποία υπόκεινται σε κυρώσεις ή ελέγχους εξαγωγών, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ που επικαλείται το Reuters. Η Άγκυρα έχει αρνηθεί ότι εξάγει αγαθά στη Ρωσία τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε στρατιωτικές εφαρμογές, καταλήγει το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ: Voice of America, (κείμενο Henry Ridgwell) – Russian Trade Rises Despite Sanctions, as NATO Member Turkey Offers ‘Critical Lifeline’

Το μήνυμα του Διστόμου στη Γερμανία: Η κτηνώδης Σφαγή, 79 χρόνια μετά, παραμένει το ίδιο σκληρή και αποτρόπαιη για εμάς, δηλώνει Γερμανίδα βουλευτής

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: