Διαλύεται ο Λίβανος: Ακαρπη η 12η ψηφοφορία για Πρόεδρο από το 2020- Πλήρης ο διχασμός στη χώρα με την οικονομική κρίση να καλπάζει

FILE PHOTO Injured members of Hezbollah listen to a speech by Hezbollah leader Sayyed Hassan Nasrallah delivered on a big screen during a rally to commemorate Hezbollah EPA/WAEL HAMZEH




Χθες, Τετάρτη 14/6 το λιβανέζικο κοινοβούλιο απέτυχε και πάλι να εκλέξει πρόεδρο και ούτε ο υποστηριζόμενος από τη Χεζμπολάχ υποψήφιος, Σουλεϊμάν Φραντζιέ, ούτε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Τζιχάντ Αζούρ, έλαβαν αρκετές ψήφους σε μια έντονη κοινοβουλευτική συνεδρίαση.

Ο υποψήφιος Τζιχάντ Αζούρ έλαβε 59 ψήφους στον πρώτο γύρο, ο Σουλεϊμάν Φραντζιέ 51 ψήφους, ο Ζιάντ Μπαρούντ 7 ψήφους, ο Νέος Λίβανος 8 ψήφους, ο Τζόζεφ Αούν 1. Για την εκλογή του προέδρου στον πρώτο γύρο απαιτούνται 86 ψήφοι από 128.

Αυτή είναι η δωδέκατη φορά που η Βουλή των Αντιπροσώπων συνεδριάζει για να καλύψει την προεδρική έδρα, η οποία είναι η θέση που προορίζεται για ένα μέλος της Μαρωνιτικής χριστιανικής κοινότητας στο πλαίσιο του σεχταριστικού συστήματος ποσοστώσεων στον Λίβανο.

Η θέση είναι κενή από τον Οκτώβριο 2022, όταν έληξε η θητεία του Μισέλ Αούν, συμμάχου της Χεζμπολάχ.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Nabih Berri διέκοψε τη συνεδρίαση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μετά την απώλεια της απαρτίας, η οποία προϋποθέτει την παρουσία 86 βουλευτών ως προϋπόθεση για τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου.

Ο Nabih Berri διέκοψε τη συνεδρίαση χωρίς να ανακοινώσει ημερομηνία για νέα συνεδρίαση.

Η αποτυχία της ψηφοφορίας αναμένεται να βαθύνει τις σεχταριστικές εντάσεις στον Λίβανο, ο οποίος είναι βυθισμένος σε μια από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις στον κόσμο και επίσης αντιμετωπίζει πρωτοφανή πολιτική παράλυση απουσία αρχηγού κράτους, πλήρες υπουργικό συμβούλιο και διαιρεμένο κοινοβούλιο.

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε μετά την αποχώρηση των βουλευτών της Χεζμπολάχ και του Κινήματος Αμάλ, που είναι σύμμαχος της, μετά τον πρώτο γύρο, που διατάραξε τη συνέχιση της απαρτίας στον δεύτερο γύρο.

Με πληροφορίες από ertnews.gr
Ελλάδα Αθήνα 

Καμία ελπίδα για ειρήνευση στο Σουδάν δύο μήνες μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου: Σε απόγνωση οι άμαχοι, καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: