Ξεκίνησε το χυδαίο παζάρι ο Ερντογάν: Με το πρώτο τηλεφώνημα ζητιάνεψε από τον Μπάιντεν τα F-16… Πρώτα ένταξη της Σουηδίας, του απάντησε!

US President Joe Biden speaks about the tentative agreement between the White House and Capitol Hill to raise the debt limit, as he departs the White House for Delaware after observing the Memorial Day holiday in Washington, DC, USA, 29 May 2023. EPA/JIM LO SCALZO




O Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι ο επανεκλεγείς πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο είχε συνομιλία επί τη ευκαιρία της επανεκλογής του, έθεσε (εκ νέου) την πιθανότητα η Αμερική να προχωρήσει σε πώληση των F-16 στη Τουρκία.

Από τη πλευρά του ο Μπάιντεν έθεσε ζήτημα άρσης του βέτο της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Θα συζητήσουμε περισσότερο για αυτό το θέμα την επόμενη εβδομάδα», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

Ο διάλογος μεταξύ των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωίας στην οποία ο Μπάιντεν συνεχάρη τον Ερντογάν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής.

«Μίλησα με τον Ερντογάν. Έδωσα συγχαρητήρια στον Ερντογάν. Θέλει ακόμα να επεξεργαστεί κάτι για τα F-16. Του είπα ότι θέλαμε να ασχοληθούμε με τη Σουηδία, οπότε ας το κάνουμε. Και έτσι θα είμαστε ξανά σε επαφή», είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει από τον Λευκό Οίκο για το Ντέλαγουερ.

Η δήλωση της τουρκικής προεδρίας σχετικά με την επικοινωνία των δύο ανδρών ήταν σύντομη και μάλλον αόριστη.

Ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να εμβαθύνουν τη συνεργασία σε όλες τις πτυχές των διμερών τους σχέσεων, των οποίων η σημασία έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο ενόψει των περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων. Αναφέρει:

“Ο Πρόεδρος Τζόζεφ Ρ. Μπάιντεν, Τζούνιορ τηλεφώνησε σήμερα στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να τον συγχαρεί για την επανεκλογή του ως Προέδρου της Τουρκίας. Εξέφρασαν την κοινή τους δέσμευση να συνεχίσουν να εργάζονται μαζί ως στενοί εταίροι για την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών και των λαών μας. Συζήτησαν επίσης την ετοιμότητά τους ως Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να αντιμετωπίσουν περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της διατλαντικής ασφάλειας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους”.

Ως γνωστόν η Τουρκία επιδιώκει να αγοράσει F-16 αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά η πώληση αυτή δεν προχωρά λόγω των ενστάσεων του αμερικανικού Κογκρέσου [βλέπε Μενέντεζ και ελληνική ομογένεια], παρόλο που η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θεωρητικά την υποστηρίζει.

Από την άλλη πλευρά, Σουηδία και Φινλανδία έχουν υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ ήδη από πέρυσι, εγκαταλείποντας τις μακροχρόνιες πολιτικές στρατιωτικής ουδετερότητας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι υποψηφιότητές τους χρειάζονται έγκριση από όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία επικύρωσε την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ στα τέλη Μαρτίου, αλλά συνεχίζει να αντιτίθεται στη Σουηδία, λέγοντας ότι η Στοκχόλμη δήθεν φιλοξενεί μαχητές που η Αγκυρα θεωρεί τρομοκράτες. Επίσης, η Ουγγαρία δεν έχει ακόμη εγκρίνει την αίτηση της Σουηδίας.

Με πληροφορίες από Reuters 

«Φίδια κολλημένα στο μπουκάλι»: Ο πόλεμος των φυλών για τη διαδοχή Πούτιν έχει ήδη αρχίσει: Και θα κερδίσει αυτός με το μεγαλύτερο όπλο

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: