Τσίπρας από Δραπετσώνα: «Φέτος, θα τη γιορτάσουμε δυο φορές την Εργατική Πρωτομαγιά, και την 1η του Μάη και την 21η του Μάη»- Δώστε την ψήφο σας

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ Αλέξης Τσίπρας προσέρχεται σε εκδήλωση που διοργανώνει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, για την Εργατική Πρωτομαγιά, στον Πολυχώρο Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα, Δευτέρα 01 Μαΐου 2023..ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΙΤΣΑΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ




Τα αιτήματα των εργατικών αγώνων και οι κατακτήσεις έναν αιώνα πριν για 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση, 8 ώρες ελεύθερος χρόνος, παραμένουν τραγικά επίκαιρα, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε χαιρετισμό του στη συναυλία που διοργανώνουν ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ για να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά, στον Πολυχώρο Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα.

Κάλεσε τους εργαζόμενους «να ενώσουν τις δυνάμεις, τη φωνή και την ψήφο τους, να μη λυγίσουν στους εκβιασμούς και στην τρομοκρατία που θυμίζουν μαύρες εποχές», να δουν αυτές τις εκλογές την 21η Μάη «ως μια σημαντική ευκαιρία ώστε με την ψήφο μας να δώσουμε απάντηση σε όλα όσα έχουν συμβεί αυτά τα 4 χρόνια στην ζωή μας, να δώσουμε μια απάντηση για να επαναφέρουμε την εργασιακή κανονικότητα».

«Φέτος, θα τη γιορτάσουμε δυο φορές την Εργατική Πρωτομαγιά, και την 1η του Μάη και την 21η του Μάη», είπε χαρακτηριστικά, ζητώντας την ψήφο όλων των εργαζομένων για «να έρθουμε πρώτοι και με διαφορά», ζητώντας «ισχυρή εντολή σχηματισμού κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας, να φέρουμε την αλλαγή, την ασφάλεια και αξιοπρέπεια στην εργασία και την καθημερινότητα».

Ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τα εργασιακά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είπε ότι «εμφορείται από ακραίες νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις και θεωρεί την ανισότητα φυσικό φαινόμενο, έφτασε ακόμα και να καταργήσει θεσμικά το οχτάωρο, μια εμβληματική κατάκτηση για την οποία έχουν χυθεί ποταμοί αίματος σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα». Σχολίασε ότι «την Πρωτομαγιά δεν πηγαίνουμε εμείς σε εκθέσεις λουλουδιών, τιμούμε τους εργατικούς αγώνες και τους ανθρώπους του μόχθου», τονίζοντας ότι «η Πρωτομαγιά δεν είναι μια έκθεση για λουλούδια, αλλά παρακαταθήκη αγώνων και θυσιών της εργατικής τάξης για δικαιοσύνη και προκοπή». Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να τιμήσει την Πρωτομαγιά σήμερα εδώ στη Δραπετσώνα, γιατί, «εμείς δεν μπορούμε να βολευτούμε με την ιδέα ότι στη Δραπετσώνα και στις λαϊκές περιοχές πια δεν θα έχουμε ζωή. Σε όλες τις λαϊκές γειτονιές της χώρας μας θέλουμε να έχουμε ζωή, όχι μονάχα στην Εκάλη, στην Κηφισιά και τη Γλυφάδα, όλοι να έχουν ζωή». Τόνισε ότι «εμείς θέλουμε να έχουν ζωή οι εργαζόμενοι», «να έχουμε δουλειά, να έχουμε μισθούς, να έχουμε αξιοπρέπεια, να έχουμε δικαιοσύνη».

Επισήμανε ότι από το ματωμένο Σικάγο του 1886 η Πρωτομαγιά «σημαδεύει την πορεία της εργατικής τάξης, της μισθωτής εργασίας, να κερδίσει μια θέση στον ήλιο, σημαδεύει τους δύσκολους αγώνες εκατομμυρίων ανθρώπων για κοινωνική δικαιοσύνη». «Συμβολίζει την έφοδο των κολασμένων της γης στον ουρανό της Ιστορίας», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα οι Πρωτομαγιές είναι σταθμοί στην πορεία του εργατικού κινήματος, την πορεία των ιδεών της κοινωνικής απελευθέρωσης και του σοσιαλισμού. Επισήμανε ότι τίποτε δεν κατακτήθηκε χωρίς αγώνα, χωρίς θυσίες και πως «οι αγώνες και οι θυσίες σημαδεύουν τις Πρωτομαγιές μας και δίνουν μέχρι σήμερα ενέργεια στο απελευθερωτικό τους νόημα». Ειδικότερα ανέφερε: «η δολοφονία του Παρασκευαΐδη στο γιορτασμό της Πρωτομαγιάς το 1924, που αντιμετωπίστηκε με τις ξιφολόγχες. Η δολοφονία του Τούση και άλλων 11 στη Θεσσαλονίκη στη ματωμένη Πρωτομαγιά του ‘36, που εμπνέει τον Γιάννη Ρίτσο στον Επιτάφιό του. Οι 200 εκτελεσμένοι της Καισαριανής. Και άλλες και άλλοι που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν σε χρόνια δίσεκτα, που λέξεις όπως δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη, σοσιαλισμός, ακόμα και συνδικαλισμός, συνεπάγονταν διώξεις, εξορίες και φυλακίσεις, κάποτε ακόμα και θάνατο. Αυτή είναι η ιστορία μας». Σημείωσε ότι «ερχόμαστε από πολύ μακριά και θα πάμε πολύ μακριά, δεν είμαστε εμείς μια φωτοβολίδα της στιγμής, εκπροσωπούμε τους αγώνες και τις θυσίες του λαού για δικαιοσύνη, ελευθερία, δημοκρατία, προκοπή».

Τόνισε ότι όμως «η Πρωτομαγιά δεν είναι μόνο ιστορία και μνήμη, είναι όσα έγιναν, αλλά και όσα πρέπει να γίνουν, όσα θα πρέπει να αλλάξουν» και πως η ιστορία και η μνήμη τροφοδοτούν τους σημερινούς αγώνες. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διάβασε απόσπασμα από το ψήφισμα της πρώτης εργατικής Πρωτομαγιάς που οργάνωσε το 1893 ο Σοσιαλιστικός Σύλλογος του Σταύρου Καλλέργη: «1) Την Κυριακήν να κλείνονται τα καταστήματα καθ’ όλην την ημέραν και οι εργάται να αναπαύονται. 2) Οι εργάται να εργάζονται επί 8 ώρας την ημέραν και να απαγορευθεί η εργασία εις τους ανηλίκους. 3) Να απονέμεται σύνταξις εις τους εργάτας παθόντας και καταστάντας ανικάνους προς συντήρηση εαυτών και της οικογενείας των».

 

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι αυτές οι κατακτήσεις παραμένουν τραγικά επίκαιρες σήμερα και πως «δεν αρκεί κανείς να προχωρά σε κατακτήσεις με αγώνες και θυσίες», αλλά «πρέπει με αγώνες να μπορεί και να διατηρεί όρθιες αυτές τις κατακτήσεις». Υπογράμμισε στο ίδιο πλαίσιο ότι «αυτό που καθορίζει κάθε φορά αν αυτές οι κατακτήσεις θα διατηρούνται, θα ενισχύονται, θα τηρούνται, είναι οι κοινωνικοί και οι πολιτικοί συσχετισμοί που καθορίζουν πολλά στη ζωή μας, δεν αρκεί η συνδικαλιστική δράση». Πρόσθεσε ότι σήμερα «τίποτε δεν είναι δεδομένο, ιδιαίτερα σήμερα, που ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός αμφισβητεί κάθε δικαίωμα στην εργασία, κάθε ίχνος αξιοπρέπειας και ασφάλειας για τον εργαζόμενο, κάθε ιδέα ακόμα και κοινωνικής δικαιοσύνης».

 

Μετά τον χαιρετισμό του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ η εκδήλωση συνεχίζεται με συναυλία, με την Τάνια Τσανακλίδου και τον Φώτη Σιώτα, βασισμένη στην παράσταση «Πουλάκια είναι και λαλούν».

 

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ελλάδα Αθήνα 

Τσαπανίδου: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατήργησε το 8ωρο και έβαλε πλάτη στην εργοδοτική ανομία»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: