Τον σκότωσαν οι Εγγλέζοι με το σπαθί στο προσκεφάλι του: Το ξίφος του Ινδού βασιλιά πολεμιστή Tipu Sultan πουλήθηκε $17,4 εκατ. στο Λονδίνο [videos]

FILE PHOTO: Το ξίφος βρέθηκε δίπλα στον σκοτωμένο βασιλιά, μέσα στην κρεβατοκάμαρά του. Screenshot via YouTube@BonhamsAuctioneers




Το ξίφος που είχε πάντα στο προσκέφαλό  του ο Tipu Sultan, βασιλιά του 18ου αιώνα, διάσημο για τον αρχηγικό ρόλο που έπαιξε στους πολέμους κατά των Βρετανών στη νότια Ινδία, πουλήθηκε χθες έναντι 17,4 εκατομμυρίων δολαρίων  σε δημοπρασία στο Λονδίνο.

Η τιμή πώλησης ήταν επταπλάσια της εκτίμησης, σπάζοντας το ρεκόρ για ινδικό ή ισλαμικό αντικείμενο που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία, σύμφωνα με δήλωση του οίκου δημοπρασιών Bonhams.

«Το σπαθί έχει μια εξαιρετική ιστορία, μια εκπληκτική προέλευση και ασυναγώνιστη δεξιοτεχνία», είπε ο Nima Sagharchi, επικεφαλής της ομάδας Ισλαμικής και Ινδικής Τέχνης του οίκου Bonhams.

«Δεν ήταν έκπληξη που υπήρξε τόσο έντονη διαμάχη μεταξύ δύο υποψηφίων μέσω τηλεφώνου και ενός πλειοδότη στην αίθουσα. Είμαστε ενθουσιασμένοι με το αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

Ο Tipu κυβέρνησε το βασίλειο του Mysore στη νότια Ινδία μεταξύ 1782 και 1799, κερδίζοντας τον τίτλο “Tiger of Mysore” για την αγριότητα με την οποία υπερασπίστηκε το βασίλειό του, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών.

Πρωτοστάτησε στη χρήση πυραυλικού πυροβολικού στους πολέμους κατά των Βρετανών και μετέτρεψε το Mysore στην πιο δυναμική οικονομία στην Ινδία επενδύοντας κυρίως στο μετάξι. Τροφοδοτούσε και εκσυγχρόνιζε διαρκώς τον στρατό του, τον καλύτερο της Ινδίας.

Ο Tipu σκοτώθηκε από τις βρετανικές δυνάμεις στις 4 Μαΐου 1799, όταν εισέβαλαν στην πρωτεύουσα του βασιλείου του, Seringapatam (τώρα Srirangapatna).

 

  • Μετά τη δολοφονία του Tipu, το σπαθί του, το οποίο βρέθηκε στα ιδιαίτερα διαμερίσματα του παλατιού του, παρουσιάστηκε στον Βρετανό στρατηγό David Baird ως ένδειξη του θάρρους του, σύμφωνα με τον Bonhams.

Ο Tipu κοιμόταν σε μια αιώρα κρεμασμένη από το ταβάνι της κρεβατοκάμαράς του, με το σπαθί του στο πλάι του.

Η λαβή του όπλου είναι διακοσμημένη με χρυσή καλλιγραφία, «με πέντε από τις ιδιότητες του Θεού και δύο επικλήσεις που καλούν τον Θεό με το όνομά τους», ανέφερε ο οίκος δημοπρασιών.

«Το σπαθί του ηγεμόνα» είναι γραμμένο στα περσικά στη λεπίδα, η οποία κατασκευάστηκε από Μογγόλους ξιφομάχους σύμφωνα με το μοντέλο των γερμανικών λεπίδων που εισήχθησαν στην Ινδία τον 16ο αιώνα.

«Αυτό το θεαματικό σπαθί είναι το μεγαλύτερο από όλα τα όπλα που συνδέονται με τον Tipu Sultan που βρίσκεται ακόμα σε ιδιώτες», δήλωσε ο Bruno Vinciguerra, Διευθύνων Σύμβουλος της Bonhams, πριν από τη δημοπρασία.

 

Με πληροφορίες από CNN

Δεν είναι ένα απλό… ρολόι Patek Philippe: Ανήκε στον Τελευταίο Αυτοκράτορα της Κίνας * Πωλήθηκε σε τιμή ρεκόρ $5,1 εκατ. [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: