Το μεγάλο ερώτημα; Ο Ταγίπ Ερντογάν ή ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου; Ποιος είναι ο καταλληλότερος για τα συμφέροντα του Ελληνισμού;

epa10659605 Turkish presidential candidate Kemal Kilicdaroglu (C), leader of the opposition Republican People’s Party (CHP), greets his supporters after voting at a polling station in Ankara, Turkey, 28 May 2023. The second round of presidential elections between Turkish President Recep Tayyip Erdogan and his challenger Kemal Kilicdaroglu, the leader of the opposition Republican People’s Party (CHP), is held 28 May. EPA, SEDAT SUNA




Του ΧΑΡΗ ΣΑΜΑΡΑ*

Οι σημερινές εκλογές στην Τουρκία είναι για τον Ελληνισμό οι σημαντικότερες από τότε που η Τουρκική Δημοκρατία συστάθηκε το 1923.

Είναι η πρώτη φορά που ΗΠΑ και Δύση δημόσια και ξεκάθαρα «τόλμησαν» να εκφράσουν την «απέχθεια» τους για Τούρκο υποψήφιο Πρόεδρο.

Και οι δύο υποψήφιοι, υπερεθνικιστές, ο ένας Ισλαμιστής, ο άλλος Κεμαλιστής. Και οι δύο, δεδηλωμένοι του Ελληνισμού εχθροί.

Άξιο απορίας είναι, πως Έλληνες, γεωπολιτικοί «αναλυτές», «δημοσιογράφοι», «πολιτικοί», τουρκολόγοι και «άλλοι», θεωρούν – κάποιοι δε με σθένος και πάθος – πως ο Κεμαλιστής υποψήφιος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ως Πρόεδρος, θα είναι καταλληλότερος για τα συμφέροντα του Ελληνισμού.

Δεν θα μακρηγορήσω. Θα υπενθυμίσω μόνο πως κάθε συμφορά που βίωσε ο Ελληνισμός από το 1923 μέχρι σήμερα (πόγκρομς, γενοκτονίες, Κύπρος 1974) την βίωσε εξ αιτίας των «ειρηνοποιών» Κεμαλιστών.

Προς θεού, δεν είμαι θιασώτης του μισάνθρωπου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν! Είναι όμως για τα συμφέροντα του Ελληνισμού, και πάντα συγκριτικά με όποιον Κεμαλιστή υποψήφιο, αδιαμφισβήτητα καταλληλότερος.

Ας υποθέσουμε πως ο Ερντογάν θα είναι ο νικητής των εκλογών και ο Πρόεδρος της Τουρκίας για τα επόμενα 5 χρόνια,

  1. Θα συνεχίσει να μαχαιρώνει πισώπλατα τους Δυτικούς.
  2. Θα εντατικοποιήσει την εντός Τουρκίας ρητορική του Αντιαμερικανισμού.
  3. Θα κάνει και άλλα ανοίγματα προς Ρωσία, Κίνα, Ιράν.
  4. Θα συνεχίσει να καταφέρεται εναντίον του Ισραήλ και ποικιλοτρόπως θα πράττει υπέρ της Χαμάς, της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και του Ισλαμικού Κράτους.
  5. Θα συνεχίσει να είναι αγκάθι σε όποιον σχεδιασμό των ΗΠΑ, των Δυτικών, του ΝΑΤΟ.

Δεν νομίζεται πως θα αναγκαστούν οι Αμερικανοί να αντιδράσουν με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι αντιδρούσαν μέχρι σήμερα;

Δεν νομίζεται πως οι σχέσεις των ΗΠΑ με Ελλάδα και Κύπρο θα αναβαθμιστούν ακόμη περισσότερο;

Υπάρχει έστω και ένας Έλληνας «αναλυτής» ή «πολιτικός» που πιστεύει πως αν δεν ήταν ο Ερντογάν Πρόεδρος, θα αναβαθμίζονταν στον βαθμό που αναβαθμίστηκαν οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ ή Κύπρου-ΗΠΑ;

Υπάρχει έστω και ένας Έλληνας «αναλυτής» ή «πολιτικός» που πιστεύει πως αν δεν ήταν ο Ερντογάν Πρόεδρος, η Τουρκία δεν θα είχε σήμερα τα F-16 ή δεν θα είχε κάποια από τα 100 F-35 που είχε παραγγείλει;

Άξιο απορίας δεν το βρίσκετε και εσείς, που Έλληνες, γεωπολιτικοί «αναλυτές», «δημοσιογράφοι», «πολιτικοί», τουρκολόγοι και «άλλοι», θεωρούν – κάποιοι δε με σθένος και πάθος – πως ο Κεμαλιστής υποψήφιος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ως Πρόεδρος, θα είναι καταλληλότερος για τα συμφέροντα του Ελληνισμού;

Χάρης Α. Σαμάρας (@HarrisSamaras) είναι οικονομολόγος και επί του παρόντος ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του διεθνή τραπεζικού επενδυτικού οργανισμού, Pytheas. Παλαιότερα, με Bank of America Group, Thomson Financial BankWatch και Moody’s Investors Service.

Η εμπειρογνωμοσύνη του έγκειται κυρίως στους τομείς των επενδύσεων και των εταιρικών τραπεζών, των ιδίων κεφαλαίων και των χρηματοοικονομικών, την διαχείριση κινδύνων και τη γεωοικονομία, την αναδιάρθρωση και ανάπτυξη επιχειρήσεων.

Η έρευνα του και οι εκτενείς δημοσιεύσεις σε αυτούς τους τομείς χαρακτηρίζονται από πρακτική προσέγγιση παρά από θεωρία, από επιχειρηματικότητα και κριτική σκέψη.

Υπηρέτησε ως σύμβουλος κυβερνήσεων, κεντρικών τραπεζών, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και άλλων εταιριών. Υπήρξε και είναι μέλος διοικητικών συμβουλίων πολυεθνικών οργανισμών.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η πρώτη πρόκληση, εάν νικήσει στις εκλογές ο Ερντογάν, θα είναι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: Είναι έτοιμος για τη μεγάλη αλλαγή των θέσεων του;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: