Τιμώντας τη μνήμη του Χριστόδουλου Γιαλλουρίδη: «Διεθνής Πολιτική και Διεθνείς θεσμοί σε έναν κόσμο που αλλάζει»




Tιμητική εκδήλωση στη μνήμη του ομότιμου Καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής, Χριστόδουλου Κ. Γιαλλουρίδη συνδιοργανώνουν η Ελληνική Εταιρεία Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και ο εκδοτικός οίκος Ι. Σιδέρης, υπό την αιγίδα του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 16 Μαίου 2023 και ώρα 18:00 στην Αίθουσα Τελετών του Παντείου Πανεπιστημίου. Στο πλαίσιο διεξαγωγής της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί ο αφιερωματικός τόμος «Διεθνής Πολιτική & Διεθνείς θεσμοί σε έναν κόσμο που αλλάζει» του εκδοτικού οίκου «Ι. Σιδέρης». Θα ακολουθήσει συζήτηση στρογγύλης τραπέζης με θέμα το Κυπριακό, τιμώντας κατ’ αυτό τον τρόπο την ιδιαίτερη πατρίδα του Χριστόδουλου Κ. Γιαλλουρίδη.

Για την έκδοση του αφιερωματικού τόμου

Αποτίοντας ελάχιστο φόρο τιμής στον επιστήμονα, ακαδημαϊκό δάσκαλο, διεθνολόγο, συνάδελφο, για τη μακρόχρονη και μεγάλη προσφορά του στο χώρο της επιστήμης των Διεθνών Σχέσεων, ο εκδοτικός οίκος «Ι. Σιδέρης» εξέδωσε συλλογικό τόμο στη μνήμη του. Ο αφιερωματικός τόμος «Διεθνής Πολιτική και Διεθνείς Θεσμοί σε έναν κόσμο που αλλάζει», η έκδοση ενός Liber Amicorum αποτελεί και δείγμα εκτίμησης και αγάπης εκ μέρους των συναδέλφων του Χριστόδουλου Κ. Γιαλλουρίδη, που συμμετέχουν με κείμενά τους. Ειδικότερα, η έκδοση αυτή, περιλαμβάνει 24 συμμετοχές με πρωτότυπες συνεισφορές και συνθέσεις που συμβάλλουν στον επιστημονικό / διεπιστημονικό διάλογο και άπτονται επίκαιρων ή διαχρονικών διεθνών και εθνικών θεμάτων. Πρόκειται για σημαντικά κείμενα / συμβολές, που αφορούν στην ιστορία, στον πολιτισμό, στο διεθνές δίκαιο, στην οικονομία, στην πολιτική επιστήμη και στις διεθνείς σχέσεις με έμφαση στα ελληνο-τουρκικά και στο Κυπριακό.

Ο τόμος περιλαμβάνει, επίσης, εισαγωγικά κείμενα που αναφέρονται στο έργο, την εν γένει πορεία και την πολυεπίπεδη συνεισφορά του καθηγητή Χριστόδουλου Γιαλλουρίδη.

Ο ομότιμος καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, Χριστόδουλος Κ. Γιαλλουρίδης

Γεννήθηκε στη Μόρφου της Κύπρου το 1949. Σπούδασε Νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στα πανεπιστήμια του Tübingen, του Freiburg και του Bochum της Ομοσπονδιακής Γερμανίας. Ειδικεύθηκε στους κλάδους της κοινωνιολογίας, της πολιτικής επιστήμης, των διεθνών σχέσεων και του διεθνούς δικαίου.

Το 1980 αναγορεύθηκε διδάκτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Bochum με τη διάκριση Magna cum Laude.  Από το 1986 και για τρεις και πλέον δεκαετίες ανήκε στο διδακτικό προσωπικό του Παντείου Πανεπιστημίου, εκλεγόμενος σε όλες τις πανεπιστημιακές βαθμίδες μέχρι και αυτή του πρωτοβάθμιου καθηγητή, ενώ διετέλεσε ο πρώτος Κοσμήτορας της Σχολής Διεθνών Σπουδών, Επικοινωνίας και Πολιτισμού.

Δίδαξε διεθνή πολιτική, διαχείριση κρίσεων, εξωτερική πολιτική και ΜΜΕ, ελληνοτουρκικές σχέσεις και πολιτιστική διπλωματία. Συνεργάστηκε ως επισκέπτης καθηγητής με το  «Ινστιτούτο Έρευνας για τη Σύγκρουση και την Ειρήνη» του Πανεπιστημίου του Αμβούργου, καθώς και με το Πανεπιστήμιο του Freiburg.  Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου και του Κυπριακού Κέντρου Μελετών.  Διετέλεσε σύμβουλος των Υπουργών Αμύνης και Δημοσίας Τάξεως της Ελληνικής Κυβέρνησης (1994 – 1996). Στο ίδιο πλαίσιο υπήρξε μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου εκπόνησης του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας – Κύπρου. Δίδαξε στις ανώτατες σχολές όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων για πάνω από δυο δεκαετίες. Διετέλεσε πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.  Σειρά άρθρων και μελετών του δημοσιευθήκαν τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, ενώ είναι συγγραφέας βιβλίων και μονογραφιών στην ελληνική, αγγλική, καθώς και γερμανική γλώσσα και επιμελητής συλλογικών έργων.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: