Τι λέει στο Omega ο Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου; Είναι έτοιμη η Νομική Υπηρεσία να αναλάβει το δύσκολο έργο των κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ;

Ο γενικός εισαγγελέας της Κύπρου, Γιώργος Σαββίδης. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Στα χέρια της κυπριακής Κυβέρνησης βρίσκεται από χθες το πρώτο πακέτο πληροφοριών που οδήγησε στην συμπερίληψη Κυπρίων φυσικών και νομικών προσώπων στις λίστες των εθνικών κυρώσεων των ΗΠΑ, για παροχή υπηρεσιών σε Ρώσους ολιγάρχες, συνεργάτες του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Νομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας δηλώνει έτοιμη να εξετάσει διεξοδικά το ογκώδες υλικό που απέστειλαν οι ΗΠΑ.

Μιλώντας στον Δημήτρη Χατζηιωσήφ και το OMEGA o Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, εξήγησε τη διαδικασία που θα ακολουθήσει η Νομική Υπηρεσία η οποία θα προχωρήσει σε αξιολόγηση των στοιχείων, προκειμένου να αποφασίσει κατά πόσο προκύπτουν οποιαδήπτοε ποινικά αδικήματα.

«Θα παραπεμφθούν στην Αστυνομία για την ανάλογη διερεύνηση και μετά την ολοκλήρωση των ερευνών, ο συμπληρωμένος ανακριτικός φάκελος θα υποβληθεί στον Γενικό Εισαγγελέα όπου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το κατά πόσο θα προχωρήσει με ποινικές διώξεις εναντίων οποιονδήποτε προσώπων».

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΡΑ: Στην κυβέρνηση στοιχεία από ΗΠΑ για κυρώσεις

Σύμφωνα με τον Γιώργο Σαββίδη, κλειδί για τις αποφάσεις της Νομικής Υπηρεσίες αποτελεί τόσο ο χρόνος των παραβιάσεων όσο και το κατά πόσο οι ενέργεις των φυσικών και νομικών προσώπων που συμπεριλαμβάνονται στις λίστες των αμερικανοβρετανικών κυρώσεων αντιβαίνουν τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με βάση τη νομοθεσία της Κύπρου και συγκεκριμένα τη νομοθεσία του 2016, ποινικά αδικήματα στο κυπριακό δίκαιο είναι η παραβίαση των κυρώσεων της ΕΕ και των Ηνωμένων Εθνών. Πάντως, η Κυβέρνηση βρίσκεται σε αναμονή και για την αποστολή των πληροφοριών που έχουν ζητηθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ξεκίνησε ο πόλεμος εναντίον της διαφθοράς: 800 σελίδες με στοιχεία έστειλαν οι ΗΠΑ στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τις κυρώσεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: