Θέλει κανείς το ανάκλιντρο του Ναπολέοντα; Σε δημοπρασία στο Παρίσι μαζί με το σεκρετέρ της Μαρίας Αντουανέτας [photos]

FILE PHOTO: Το ανάκλιντρο του Ναπολέοντα που βγαίνει σε δημοπρασία. Photo@Shotheby’s.com




Ο Γάλλος σχεδιαστής εσωτερικών χώρων και συλλέκτης έργων τέχνης Ζακ Γκαρσιά  έχει κάνει τη χλιδή σήμα κατατεθέν του. Καθόλου τυχαία, αφού έχει αναδιακοσμήσει τις Βερσαλλίες και το Λούβρο.

Τώρα 75 κομμάτια από την εξαιρετική συλλογή του –ένα για κάθε χρόνο της ζωής του– θα πουληθούν από τον οίκο Sotheby’s στο Παρίσι για να συγκεντρωθούν κεφάλαια ώστε να διασφαλίσει το μέλλον του σπιτιού του, του ιστορικού Château du Champ de Bataille στη Νορμανδία.

  • Τα περισσότερα από τα αντικείμενα είναι βασιλικής προέλευσης. Σε αυτά περιλαμβάνονται δυο ζευγάρια πολυθρόνες και ένας καναπές που πιστεύεται ότι παραγγέλθηκε για το τουρκικό μπουντουάρ της Μαρίας-Αντουανέτας στο Φοντενεμπλό (κάθε ένα εκτιμάται σε 400.000-600.000 ευρώ), καθώς και ένα σεκρετέρ που χρησιμοποιούσε η βασίλισσα.

Η πώληση περιλαμβάνει επίσης ένα ανάκλιντρο που πιστεύεται ότι φτιάχτηκε για τον γάμο του Ναπολέοντα Βοναπάρτη το 1810 (υπολογίζεται ότι 100.000-200.000 ευρώ) και διακοσμημένο με ένα πορτρέτο του ζευγαριού με προφίλ μενταγιόν.

Ο Γκαρσιά οποίος ανακαίνισε επίσης τα ιδιωτικά δωμάτια στο βασιλικό Μέγαρο των Βερσαλλιών και πάνω από 30 δωμάτια στο μουσείο του Λούβρου, αγόρασε το Champ de Bataille, που σχεδιάστηκε αρχικά από τον Louis le Vau, τον αρχιτέκτονα των Βερσαλλιών το 1600, πριν από 30 χρόνια. Από τότε έχει μεταμορφώσει το κάστρο, γεμίζοντάς το με έναν θησαυρό από έπιπλα και έργα τέχνης του 17ου, 18ου και 19ου αιώνα.

Το κτήμα, όπου ο Γκαρσία διατηρεί τα εξαιρετικά έργα τέχνης που αγοράζει με ρυθμό “τουλάχιστον ένα την ημέρα”, είναι ένα εξαιρετικό μνημείο του εκλεκτικού και εξωφρενικού γούστου του. Από την εκθαμβωτική μεγαλοπρέπεια των δωματίων που είναι γεμάτα με μπαρόκ θησαυρούς από τη βασιλεία τωνΛουδοβίκου XV και XVI έως την αισθητική “Νταλί” και τα κάπως ανησυχητικά σκηνικά: η οροφή του διαδρόμου είναι διακοσμημένη με ταριχευμένους  κροκόδειλους  πάνω από ντουλάπια με λούτρινα ζώα και μια τεράστια συλλογή από καρφωμένα έντομα…. Ακόμη πιο μακάβιες είναι οι μούμιες σε γυάλινες θήκες στις γωνίες μιας βιβλιοθήκης που κάποτε ήταν πισίνα…

Οι περιποιημένοι κήποι – ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς κήπους στην Ευρώπη – χαρακτηρίζονται από διάφορες παλαβομάρες, όπως ένα σπήλαιο με το όνομα Temple de Leda και ένα παλάτι σε ροζ χρώμα στο οποίο ο Γκαρσιά μεταβαίνει από το κεντρικό σπίτι κάθε καλοκαίρι, χτισμένο από ερείπια που τα έφερε από το Ρατζαστάν μετά από σεισμό πριν από περισσότερα από 20 χρόνια….

Ο Γκαρσία παραδέχεται ότι κανείς δεν θα προσέξει καν τα 75 έργα που λείπουν όταν τα φορτηγά των δημοπρατητών πατήσουν το επιβλητικό χαλίκι του κάστρου για να τα μεταφέρουν στο Παρίσι, αλλά λέει ότι δεν θα είναι εύκολο να τα αποχωριστεί.

«Ήταν μια δύσκολη απόφαση. Αυτά τα μέρη είναι σαν μια ερωτική σχέση για μένα. Κάθε αντικείμενο αγοραζόταν με δικά μου χρήματα συχνά όταν τα χρήματα ήταν περιορισμένα και τα οικονομικά περίπλοκα. Αλλά μπορείς να αφαιρέσεις αυτά τα 75 αντικείμενα και το σπίτι παραμένει το ίδιο για τους επισκέπτες», είπε. «Αλλά έχω καθήκον να σκεφτώ το μέλλον και, καθώς δεν έχω άμεσους διαδόχους, πρέπει να κάνω κάτι, έτσι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για κάποιο είδος ταμείου ή ιδρύματος».

Ο Mario Tavella, πρόεδρος του Sotheby’s France , περιέγραψε τον Γκαρσιά ως το «ιερό δισκοπότηρο του γαλλικού γούστου» και είπε ότι η δημοπρασία θα είναι «μοναδική».

Η δημοπρασία “Jacques Garcia, Timeless” θα πραγματοποιηθεί στον οίκο Sotheby’s στο Παρίσι στις 16 Μαΐου.

Δείτε ΕΔΩ τα 75 δημοπρατούμενα πολύτιμα αντικείμενα

Με πληροφορίες από The Guardian

«Ταλιμπάν του κλίματος» στη Ρώμη: Έβαψαν μαύρα τα νερά στο σιντριβάνι της Πιάτσα Ναβόνα * Δεν σώζεται έτσι το περιβάλλον, λέει ο δήμαρχος [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: