Κλειδώνει ο βασικός κορμός της υπηρεσιακής κυβέρνησης του Ιωάννη Σαρμά: Τα ονόματα που θεωρούνται σίγουρα

epa10649797 The President of the Hellenic Republic Katerina Sakellaropoulou talks welcomes the President of the Court of Audit Ioannis Sarmas at the Presidential Mansion in order to assign him the task, in accordance with article 37 paragraph 3 section C of the Constitution, of forming a caretaker government that has the widest possible acceptance to carry out the elections, in Athens, Greece, 24 Μay 2023. EPA/Alexander Beltes




Ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς θα ορκιστεί την Πέμπτη, 25 Μαΐου, ενώπιον της προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και έπεται η συγκρότηση της υπηρεσιακής κυβέρνησης με συγκεκριμένα ονόματα να «ακούγονται» ήδη για τα βασικά υπουργεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα επικρατέστερα ονόματα για τα υπουργεία «κλειδιά» της υπηρεσιακής κυβέρνησης είναι

Στο υπουργείο Άμυνας,  ο επίτιμος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός εν αποστρατεία, Αλκιβιάδης Στεφανής, για το υπουργείο Αμυνας (είχε διατελέσει υφυπουργός Αμυνας στο παρελθόν).

Στο υπουργείο Εσωτερικών θα παραμείνει η νυν υπηρεσιακή υπουργός, Καλλιόπη Σπανού, η οποία στο παρελθόν έχει θητεύσει στη θέση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Το υπουργείο Εξωτερικών είναι πιθανό να αναλάβει ο πρέσβης ε.τ. Βασίλης Κασκαρέλης που έχει υπηρετήσει σε Ουάσιγκτον, Άγκυρα και Λευκωσία.

Το υπουργείο Παιδείας ο Χρήστος Κίττας, πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ, υπηρεσιακός υπουργός Υγείαςτο 2012

Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ακούγεται το όνομα του Χαράλαμπου Λαλούση, πρώην αρχηγού του ΓΕΣ,

Στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας φαίνεται πως οδεύει ο απόστρατος πτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς (Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας το 2021)

Το υπουργείο Υγείας είναι πιθανό να αναλάβει η καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και Εντατικολόγος στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», Αναστασία Κοτανίδου.

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης ο Φίλιππος Σπυρόπουλος, καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ

Στο υπουργείο Ανάπτυξης η Ελένη Λουρή, υποδιοικήτρια Τράπεζας της Ελλάδος 2008 -2014. Υπήρξε και σύμβουλος οικονομικών του Κώστα Καραμανλή

Στο υπουργείο Τουρισμού η Ιωάννα Δρέττα, διευθύνουσα σύμβουλος Marketing Greece

Στο υπουργείο Πολιτισμού ο Γιώργος Κουμεντάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής λυρικής Σκηνής

Τί ζήτησαν οι πολιτικοί αρχηγοί για την υπηρεσιακή κυβέρνηση

Νωρίτερα σήμερα και μετά την ολοκλήρωση της άκαρπης σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο προεδρικό Μέγαρο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι καλό είναι να υπάρξει μέριμνα ώστε η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης να αντανακλά πολιτικό πλουραλισμό και όχι μονομέρεια, και στα κρίσιμα υπουργεία να τοποθετηθούν άνθρωποι με εμπειρία ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε τυχόν έκτακτα γεγονότα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την τοποθέτηση του σημείωσε ότι οι υπηρεσιακοί υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών που θα οριστούν, πρέπει να είναι πρόσωπα με γνώση των εν λόγω κρίσιμων χαρτοφυλακίων και υπογράμμισε περαιτέρω ότι και ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής.

Οι επερχόμενες διαδικασίες

Η σύγκληση της νέας Βουλής θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή 29 Μαΐου, με μοναδικό αντικείμενο την ορκωμοσία των βουλευτών.

Τη Δευτέρα 30 Μαΐου η εθνική αντιπροσωπεία θα κληθεί να εκλέξει προεδρείο, με τον Κ. Τασούλα να αναμένεται να επανεκλεγεί.

Στη συνέχεια (ακόμη και εντός της ίδιας ημέρας) θα ακολουθήσει η έκδοση και η θυροκόλληση στο Κοινοβούλιο του νέου Προεδρικού Διατάγματος για την εκ νέου διάλυση της Βουλής και τον επίσημο προσδιορισμό της ημέρας διεξαγωγής της νέας εκλογικής αναμέτρησης.

Πιθανότερη ημερομηνία για τις κάλπες θεωρείται η 25η Ιουνίου.

Με πληροφορίες από kathimerini.gr και ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ελαβε την εντολή ο Ιωάννης Σαρμάς: «Συνταγματική μου υποχρέωση να αποδεχθώ και καθήκον μου ως πολίτη»

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: