Στο τραπέζι και οικονομικά κίνητρα για να «ξεκλειδώσει» το Κυπριακό. Κρίσιμο το διάστημα μετά τις τουρκικές εκλογές

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στην πρώτη του συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ στην οικία του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ στο παλιό αεροδρόμιο Λευκωσίας, Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Τα μηνύματα που φτάνουν στη Λευκωσία από διάφορες χώρες είναι πως το κλειδί για να μπορέσει να υπάρξει καλύτερη προσέγγιση προς την Τουρκία προκειμένου να συμβάλει στην επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, βρίσκεται στον τομέα της οικονομίας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ανδρέα Πιμπίσιη στον «Φιλελεύθερο» οι συνομιλητές της κυπριακής ηγεσίας αφήνουν να φανεί πως μέσα από οικονομικά κίνητρα μπορεί να ξεκλειδωθεί η όλη διαδικασία.

Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όσον αφορά τις τουρκικές εκλογές, είναι πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει να έχει ένα προβάδισμα και να βρίσκεται πιο κοντά στην νίκη.

Παράλληλα εκτιμούν πως όποιος επικρατήσει, ανάμεσα σε Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου, η προτεραιότητά του μετεκλογικά θα είναι η οικονομία.

Και αυτό δίνει μια δυνατότητα να γίνουν κινήσεις προς την κατεύθυνση της Άγκυρας ώστε να βοηθήσει στην κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών.

Για τη Λευκωσία η συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε, και το επικείμενο ταξίδι στη Γερμανία και οι συνομιλίες με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα προκειμένου να γίνουν κινήσεις προς την κατεύθυνση της Άγκυρας.

Τόσο η Ολλανδία όσο και η Γερμανία είναι δύο χώρες που μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια της Λευκωσίας να υπάρξει ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό.

Δεν θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι το Βερολίνο φρόντισε να βγει προς τα έξω η επιθυμία του για να δει κινητικότητα στο Κυπριακό εντός του επόμενου διμήνου, και ευθύς μετά την ολοκλήρωση των τουρκικών εκλογών.

Ενδεχομένως να είναι και σ’ αυτά τα μηνύματα που στηρίζεται η αισιοδοξία του ειδικού αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα, Κόλιν Στιούαρτ ο οποίος μίλησε για εξελίξεις που θα έρθουν σύντομα.

Aρνητικός και προκλητικός ο Τατάρ

Ο Ερσίν Τατάρ μέσα από τις δηλώσεις έρχεται να επιβεβαιώσει ότι υπάρχει μα κινητικότητα με την εμπλοκή ΟΗΕ, ΕΕ και ΗΠΑ, αλλά ο ίδιος φροντίζει να υπεραμύνεται της αρνητικής του προσέγγισης.

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων δήλωσε πως εκπρόσωποι των ΗΕ, της ΕΕ και των ΗΠΑ χτύπησαν την πόρτα του σε σχέση με επανέναρξη κινητικότητας στο Κυπριακό μετά τις εκλογές στην Τουρκία και την Ελλάδα και έναρξη κάποιων συνομιλιών σε μια νέα βάση, αναφέροντας ότι «ο αγώνας μας εδώ είναι ζήτημα κράτους και κυριαρχίας.

Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η συνέχιση της ύπαρξής μας».

Ο τουρκοκυπριακός Τύπος (πηγή ΓΤΠ) αναφέρεται σε ανακοίνωση της «προεδρίας» για συνάντηση του Τ/κ ηγέτη με «αγωνιστές» στην «διοίκηση» των «δυνάμεων ασφαλείας» στο κατεχόμενο Μπογάζι, όπου επιθεώρησε στρατιωτικές μονάδες που βρίσκονται στην περιοχή.

Ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι συναντήθηκε με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ και υποστήριξε ότι οι δηλώσεις που γίνονται στην ελληνοκυπριακή πλευρά είναι προς την κατεύθυνση του ότι η Κύπρος είναι “ελληνικό νησί” και πρέπει να γίνει μέρος του Ελληνισμού.

«Μιλώντας για ανθρώπινα δικαιώματα, θέλουν να μας δώσουν κάποια δικαιώματα, όμως αυτά τα κάποια δικαιώματα είναι η πλειοψηφία να κυβερνά την μειοψηφία, να αποκοπούν οι δεσμοί με την Τουρκία, να τερματιστούν τα εγγυητικά δικαιώματα της Τουρκίας και να αποσυρθούν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις απ’ εδώ και με τον καιρό να οδηγηθούμε στο σημείο να κυριαρχεί το δίδυμο Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα. Λέμε ότι ουδέποτε θα τα αποδεχτούμε αυτά» είπε.

Επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι σύμφωνα με το άρθρο 16 της Συνθήκης της Λοζάνης του 1923, αν γινόταν αλλαγή στο καθεστώς της Κύπρου, θα είχε λόγο στο νησί η Τουρκία, η οποία είναι η συνέχεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ο κ. Τατάρ είπε ότι οι Άγγλοι που κυβέρνησαν το νησί για 37 χρόνια αποσύρθηκαν το 1960 και πήραν δύο κυρίαρχες βάσεις.

«Χρησιμοποιούν αυτές τις βάσεις όπως θέλουν στην ξηρά, στη θάλασσα και στον αέρα», είπε. Οι Τουρκοκύπριοι, συνέχισε, διαθέτουν κυριαρχικά δικαιώματα που απορρέουν από την Συνθήκη της Λοζάνης.

«Η μεγαλύτερη αδικία που μας έγινε είναι η ένταξη της ελληνοκυπριακής πλευράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρά το γεγονός ότι είπε όχι στο Σχέδιο Ανάν, στο οποίο εμείς είπαμε ναι. Την ημέρα που θα πείτε ναι στην μία κυριαρχία, θα χάσετε τα πάντα» είπε.

ΠΗΓΗ: philenews.com

Ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς στο καταδρομικό USS Arleigh Burke: Εμβαθύνεται η σχέση με τις ΗΠΑ

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: