Στο Λευκό Οίκο αναμένουν με κομμένη την ανάσα την αναμενόμενη νίκη του Ερντογάν: Προετοιμάζονται για μεγάλες συγκρούσεις, παραμένει το «γιοκ» στα F-16 [video]

FILE PHOTO: epa10634719 US President Joe Biden salutes a marine as he boards Marine One in Washington, DC, USA, 17 May 2023. Biden is scrapping planned stops in Australia and Papua New Guinea following his trip to Japan for the Group of Seven meeting to return for continuing negotiations with Republicans over raising the debt ceiling. EPA, AL DRAGO, POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Ουάσιγκτον

Η αμερικανική διπλωματία βρίσκεται σε κατάσταση άρνησης μετά την αποτυχία του «εκλεκτού» της, του μετριοπαθή Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να κερδίσει τον Ταγίπ Ερντογάν στον πρώτο γύρο των τουρκικών εκλογών.

Ο Τούρκος ισλαμιστής πρόεδρος πέρασε με άνεση τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης καθώς μπόρεσε να ελέγξει το εθνικιστικό «κομμάτι» της Τουρκίας, που σημείωσε αλματώδη άνοδο στα ποσοστά του. Το γεγονός αυτό προκαλεί πανικό στην Ουάσιγκτον αλλά και στις χώρες της ευρύτερης γειτονιάς της ανατολικής Μεσογείου.

Αυτό σημαίνει, εάν βεβαίως επανεκλεγεί ο Ερντογάν, όπως αναμένουν όλοι οι αναλυτές, ότι οι «εχθρικές» χώρες -όπως τις χαρακτηρίζει-, ανάμεσα σε αυτές η Αμερική, όπως και η Ελλάδα και η Κύπρος, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν διαφόρων ειδών συγκρούσεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ακόμη αποφασίσει να αντιμετωπίσουν τον Τούρκο πρόεδρο, η Ελλάδα ελπίζει ότι η λεγόμενη «Διπλωματία των Σεισμών» θα συνεχιστεί και η Κυπριακή Δημοκρατία δικαιολογημένα φοβάται ότι το πρώτο ξέσπασμα του Ερντογάν θα αφορά αυτήν.

Η Κύπρος εΕίναι ο «αδύναμος κρίκος» στην όλη εξίσωση και με δεδομένο ότι η Λευκωσία προχωρεί τα ενεργειακά της σχέδια:

Θα υπογράψει συμφωνία με το Ισραήλ για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου και εγκαταστάσεων υγροποίησης, και

Θα ανακοινώσει σύντομα την ημερομηνία συνάντησης των ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ. Θα λάβουν μέρος ενεργειακοί κολοσσοί όπως η αμερικανική ExxonMobil, η γαλλική TOTAL και η ιταλική ENI, αλλά και άλλες συνεργαζόμενες εταιρείες από το Κατάρ και τη Νότια Κορέα.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν θυμώσει την Τουρκία, αλλά λόγω των εκλογών υπάρχει μία αποφυγή σε προκλήσεις, καθώς η «ηρεμία» εργαλειοποιείται από το επιτελείο του Ερντογάν. Η παύση των προκλήσεων παρουσιάζεται ως αποτέλεσμα της τουρκικής ισχύς υπό τον σημερινό πρόεδρο.

  • Το ερώτημα βέβαια είναι τι θα πράξει η Αμερική εάν επανεκλεγεί ο Ερντογάν, καθώς -με τα σημερινά δεδομένα- δεν αναμένεται αλλαγή στη στάση του, η οποία είναι αντιαμερικανκή και ταυτόχρονα φιλορωσική.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν χάνει ευκαιρία να υμνεί τον αυταρχικό ηγέτη της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος χρησιμοποιεί την κατπχική Τουρκία για να σπάει τις δυτικές κυρώσεις.

Ταυτόχρονα λόγω της αντιδυτικής θέσης του Ερντογάν, και μέσω αυτού, ο Πούτιν δημιούργησε ρήγμα στο δυτικό μέτωπο. Δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, η Τουρκία και η Ουγγαρία, έχουν ταχθεί υπέρ της Ρωσίας. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, σταματά συχνά τις ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) εναντίον της Μόσχας.

Η αμερικανική κυβέρνηση θα βρεθεί ενώπιον μίας πολύ δυσάρεστης κατάστασης, είναι η αίσθηση στην Ουάσιγκτον με την πιθανή επανεκλογή του Ερντογάν. Οι Αμερικανοί διπλωμάτες εύχονται να δουν από την 29η Μαϊου ένα νέο σύμμαχο, που θα είναι πιστός και θα σταματήσει να δημιουργεί προβλήματα.

  • Αλλά πρόκειται για ένα «ευσεβή πόθο» και τίποτα άλλο, σε μία περίοδο κατά την οποία η Δύση επιθυμεί να δείξει ένα ενωμένο μέτωπο εναντίον της Ρωσίας.

Πιστεύεται ότι η αμερικανική διπλωματία θα συνεχίσει να επιμένει σε ένα αδιέξοδο σχέδιο για να «ημερέψει» το θηρίο. Πρόκειται για λάθος στρατηγική η οποία δεν λειτούργησε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ούτε θα λειτουργήσει και τώρα.

Με τα σημερινά δεδομένα, και επειδή ο Ερντογάν πιστεύει ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνωμοτεί με την τουρκική αντιπολίτευση, για να τον ανατρέψουν, δεν προβλέπεται ότι θα σημειωθεί βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Είναι βέβαιο ότι η υπόθεση των αμερικανικών μαχητικών F-16 που ΔΕΝ θα λάβει η Τουρκία, θα μολύνει ακόμα περισσότερο την ατμόσφαιρα στις σχέσεις των δύο -τρόπος του λέγειν- «συμμάχων».

Οι Αμερικανοί νομοθέτες βρίσκονται κυριολεκτικά στα κάγκελα, όπως φανερώθηκε στο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ, την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον. Και η επανεκλογή του Ερντογάν θα τους λύσει εντελώς τα χέρια για να τον αντιμετωπίσουν νομοθετικά.

Η κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν δεν προβλέπεται να επιλέξει τη σύγκρουση με το Κογκρέσο, για τα μάτια του Ερντογάν. Εκτός εάν αποφασίσει να επιστρέψει στη Ρωσία το σύστημα των S-400, κάτι που δεν προβλέπεται αυτή τη στιγμή.

Οι Αμερικανοί διπλωμάτες και ιδιαίτερα ο ένοικος του Λευκού Οίκου, κρατούν κυριολεκτικά την ανάσα τους μέχρι την 28η Μαϊου. Μέχρι τότε θα συνεχίσουν να μην μιλούν δημόσια για την Τουρκία, όποιες και αν είναι οι προκλήσεις…

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Είναι το βίντεο που τρέμει ο Ταγίπ Ερντογάν και ίσως να θέλει να ξεχάσει ο κ. Μπάιντεν: Ανησυχώ πολύ, πρέπει να πληρώσει ένα τίμημα, ομολόγησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: