Στην τελική ευθεία για την ψηφοφορία των Ελλήνων του εξωτερικού στις 20 Μαΐου: Η πλήρης λίστα των εκλογικών κέντρων

People arrive at a station by the Bank of England in the financial district of City of London, Britain, 11 May 2023. The Bank of England will announce its latest decision on interest rates on 11 May. It is widely expected to raise them again for a 12th consecutive time – from 4.25 percent to 4.5 percent – meaning a rise in mortgage and loan payments as well. EPA/NEIL HALL




Το Σάββατο 20 Μαΐου θα προσέλθουν στις κάλπες οι Ελληνίδες και οι Έλληνες του εξωτερικού για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις γενικές βουλευτικές εκλογές 2023, όπως ενημερώνει σε ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών.

Επισημαίνεται πως οι Έλληνες εκλογείς που διαμένουν εκτός ελληνικής επικράτειας θα έχουν για πρώτη φορά τη δυνατότητα να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους στο εξωτερικό, εφόσον το επέλεξαν, αντί να μεταβούν στην Ελλάδα (άρθρο 2 του ν. 4648/2019).

Επίσης, εκφράζεται η διαβεβαίωση ότι το υπουργείο Εξωτερικών, σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών το οποίο είναι αρμόδιο για τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, συνδράμει με τη συνεχή συνέργεια των οικείων ελληνικών διπλωματικών και προξενικών αποστολών την προετοιμασία της εκλογικής διαδικασίας και τη λειτουργία των εκλογικών τμημάτων ανά τον κόσμο, σημαντικός δε αριθμός εξ αυτών θα φιλοξενηθεί σε πρεσβείες και γενικότερα χώρους ελληνικών αρχών εξωτερικού.

Περαιτέρω, γνωστοποιείται ότι οι εγγεγραμμένοι σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού 22.855 Έλληνες εκλογείς που διαμένουν εκτός ελληνικής επικράτειας, των οποίων οι αιτήσεις εγγραφής εγκρίθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών σύμφωνα με τα κριτήρια εκλογέων που προβλέπει ο νόμος, καθώς και οι Έλληνες ναυτικοί που δεν έχουν περιληφθεί στους εκλογικούς καταλόγους (άρθρο 6 του ν. 4648/2019), θα ψηφίσουν σε 99 εκλογικά τμήματα που συγκροτήθηκαν σε 35 χώρες. Για τη συγκρότηση εκλογικού κέντρου σε μια πόλη, προϋπόθεση ήταν η εγγραφή τουλάχιστον 40 εκλογέων (άρθρο 7 ν. 4648/2019).

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία καλεί όλους τους Έλληνες εγγεγραμμένους εκλογείς του εξωτερικού:

-Να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα το Σάββατο 20 Μαΐου 2023, με διάρκεια ψηφοφορίας από 7.00 έως 19.00 τοπική ώρα κάθε χώρας.

-Να επιβεβαιώσουν ότι έχουν συμπεριληφθεί στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού και να ενημερωθούν για την ακριβή διεύθυνση του εκλογικού τμήματος στο οποίο ψηφίζουν κάνοντας, προ της ψηφοφορίας, χρήση της εφαρμογής ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ στον ιστότοπο του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, https://mpp.ypes.gov.gr/#/ συμπληρώνοντας τα πεδία Επώνυμο, Όνομα, Όνομα Πατέρα, Έτος Γέννησης.

-Να προσέρχονται στο εκλογικό τμήμα τους έχοντας απαραιτήτως μαζί τους την ελληνική αστυνομική ταυτότητα ή το ελληνικό διαβατήριο τους (η Εφορευτική Επιτροπή επιβεβαιώνει τα στοιχεία ταυτότητας / διαβατηρίου και επαληθεύει την εγγραφή τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού).

Τέλος, ενημερώνει ότι για την περαιτέρω ενημέρωση και τη διευκόλυνση των εκλογέων, οι οικείες ελληνικές πρεσβευτικές και προξενικές αρχές θα γνωστοποιήσουν, έως τις 14 Μαΐου 2023, όπως προβλέπεται, με κάθε πρόσφορο μέσο, το Πρόγραμμα Εκλογής με τα ονόματα των υποψηφίων βουλευτών επικρατείας που ανακηρύχθηκαν από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου για τις γενικές βουλευτικές εκλογές 2023, καθώς και τον αναλυτικό πίνακα των εκλογικών τμημάτων εξωτερικού με τις διευθύνσεις των καταστημάτων ψηφοφορίας.

Τα 99 εκλογικά τμήματα σε 35 χώρες του κόσμου όπου θα ψηφίσουν οι Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό καθώς και οι ναυτικοί είναι τα εξής:

  • Αίγυπτος: Ένα εκλογικό κέντρο, στο κτίριο του Σπετσεροπουλείου Ιδρύματος στο Κάιρο. Σε αυτό το εκλογικό κέντρο θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς καταλόγους Καΐρου, Αλεξάνδρειας, Αδδίς Αμπέμπα, Αμμάν, Ιεροσολύμων, Τελ Αβίβ, Βηρυτού και Τύνιδας.
  • Αυστρία: Δύο εκλογικά τμήματα. Το ένα στη Βιέννη (Προξενικό Γραφείο Πρεσβείας Βιέννης) και το δεύτερο στο Σάλτσμπουργκ (Άμισθο Γενικό Προξενείο).
  • Αυστραλία: Δύο εκλογικά τμήματα. Το πρώτο στη Μελβούρνη (Γενικό Προξενείο Μελβούρνης), όπου θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους Μελβούρνης, Αδελαΐδας, Ντάργουιν και Περθ. Το δεύτερο εκλογικό κέντρο της Αυστραλίας θα είναι στο Σίδνεϊ (Γενικό Προξενείο Σίδνεϊ). Εκεί θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους Σίδνεϊ, Βρισβάνης και Καμπέρας.
  • Βέλγιο: Τέσσερα εκλογικά κέντρα. Τα τρία θα είναι στις Βρυξέλλες (κτίριο πρεσβείας Βρυξελλών) και το τέταρτο στην Αμβέρσα.
  • Βουλγαρία: Ένα εκλογικό κέντρο στη Σόφια (Κτίριο Πρεσβείας). Στο εν λόγω εκλογικό κέντρο θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους Σόφιας, Αργυροκάστρου, Τιράνων, Σκοπίων, Σαράγεβου, Φιλιππούπολης, Βελιγραδίου.
  • Γαλλία: Πέντε εκλογικά κέντρα. Σε Παρίσι (δύο), Στρασβούργο, Νίκαια, Νάντη.
  • Γερμανία: 17 εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα.
  • Δανία: Δύο εκλογικά τμήματα στην Κοπεγχάγη (κτίριο Πρεσβείας Κοπεγχάγης). Στο 1ο εκλογικό τμήμα θα ψηφίσουν όσοι έχουν επώνυμο που αρχίζει από Α έως και ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ, και στο δεύτερο όσων το επώνυμο αρχίζει από ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ έως και ΨΩΜΙΑΔΟΥ ΕΛΕΝΗ.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ, ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ

  • Ελβετία: Τέσσερα εκλογικά κέντρα (δύο στη Βέρνη, από ένα σε Γενεύη και Λωζάννη).
  • Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Ένα εκλογικό κέντρο στην πρεσβεία Άμπου Ντάμπι.
  • Ηνωμένο Βασίλειο: 12 εκλογικά κέντρα, με τα 8 εξ αυτών στο Λονδίνο και τα υπόλοιπα σε Γλασκώβη, Εδιμβούργο, Λιντς, Μπέρμιγχαμ.
  • ΗΠΑ: Συγκροτούνται 9 εκλογικά κέντρα σε Σαν Φρανσίσκο, Ατλάντα, Βοστώνη, Λος Άντζελες, Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον, Σικάγο, Φλόριντα (Τάμπα), Χιούστον.
  • Ιρλανδία: Ένα εκλογικό κέντρο στο Δουβλίνο (κτίριο Πρεσβείας Δουβλίνου).
  • Ισπανία: Δύο εκλογικά κέντρα σε Μαδρίτη (Κτίριο Πρεσβείας Μαδρίτης) και Βαρκελώνη (Γραφεία Ελληνικής Κοινότητας Καταλωνίας).
  • Ιταλία: Τρία εκλογικά κέντρα σε Ρώμη (Κτίριο Πρεσβείας Ρώμης), Βενετία (Αίθουσα του Ινστιτούτου Ελληνικών και Μεταβυζαντινών Σπουδών) και Μιλάνο (Γραφεία Ελληνικής Κοινότητας).
  • Καναδάς: Δύο εκλογικά κέντρα. Το πρώτο στο Τορόντο (Γενικό Προξενείο Τορόντο), όπου θα ψηφίσουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους Τορόντο, Βανκούβερ, Γούνιπεγκ, Κάλγκαρι, και το δεύτερο στο Μοντρεάλ (Γενικό Προξενείο Μόντρεαλ), όπου θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους Μόντρεαλ, Οτάβα, Χάλιφαξ.
  • Κατάρ: Ένα εκλογικό κέντρο στην Πρεσβεία Ντόχας (Ντόχα).
  • Κορέα: Ένα εκλογικό κέντρο στη Σεούλ (Πρεσβεία Σεούλ). Στο εν λόγω κέντρο θα ψηφίσουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους Σεούλ, Τόκιο, Γκουανγκζού, Πεκίνου, Σαγκάης και Χονγκ Κονγκ.
  • Κύπρος: Πέντε εκλογικά κέντρα. σε Λευκωσία (2), Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο.
  • Λιθουανία: Δύο εκλογικά κέντρα. Το πρώτο στο Βίλνιους (κτίριο Πρεσβείας Βίλνιους), όπου θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους Βίλνιους, Ταλίν, Κιέβου, Ρίγας, Αγίας Πετρούπολης, Μόσχας και Νοβοροσίσκ. Το δεύτερο εκλογικό κέντρο θα στηθεί στο Κάουνας.
  • Λουξεμβούργο: Ένα εκλογικό κέντρο στο Κτίριο Πρεσβείας Λουξεμβούργου.
  • Μάλτα: Ένα εκλογικό κέντρο στη Βαλέτα (Κτίριο Πρεσβείας Βαλέτας).
  • Νότια Αφρική: Ένα εκλογικό κέντρο στο Γιοχάνεσμπουργκ (Κτίριο Γενικού Προξενείου).
  • Νορβηγία: Ένα εκλογικό κέντρο στο Όσλο (Κτίριο Πρεσβείας Όσλο). Θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους Όσλο, Ρέικιαβικ, Μπέργκεν, Τρόντχαϊμ.
  • Ολλανδία: Έξι εκλογικά κέντρα σε Χάγη (2), Άμστερνταμ (2), Ρότερνταμ και Αϊντχόφεν.
  • Ουγγαρία: Ένα εκλογικό κέντρο στη Βουδαπέστη (Κτίριο Πρεσβείας Βουδαπέστης). Σε αυτό το εκλογικό κέντρο θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους Βουδαπέστης, Ζάγκρεμπ, Μπρατισλάβα, Λιουμπλιάνα.
  • Πολωνία: Θα στηθεί ένα εκλογικό κέντρο στη Βαρσοβία (Κτίριο Πρεσβείας Βαρσοβίας).
  • Πορτογαλία: Ένα εκλογικό κέντρο στο κτίριο της Πρεσβείας Λισσαβώνας.
  • Ρουμανία: Ένα εκλογικό κέντρο στο Βουκουρέστι. Εκεί θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο Βουκουρεστίου και σε αυτόν του Ιάσιου.
  • Σαουδική Αραβία: Συγκροτείται ένα εκλογικό κέντρο, στο Ριάντ (κτίριο Πρεσβείας Ριάντ), όπου θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους Ριάντ, Κουβέιτ, Τζέντα.
  • Σιγκαπούρη: Ένα εκλογικό κέντρο, στα γραφεία της Πρεσβείας Σιγκαπούρης. Εκεί θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους Σιγκαπούρης, Μουμπάι, Νέου Δελχί, Μπαγκόκ και Μανίλας.
  • Σουηδία: Τρία εκλογικά κέντρα σε Στοκχόλμη (Πρεσβεία Στοκχόλμης), Μάλμε (Άμισθο Προξενείο Μάλμε), Γκέτεμπογκ (Ελληνική Κοινότητα Γκέτεμποργκ).
  • Τσεχία: Ένα εκλογικό κέντρο στην Πράγα (Κτίριο Πρεσβείας Πράγας, Προξενικό Γραφείο). Θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους Πράγας, Μπρνο, Παρντούμπιτσε.
  • Τουρκία: Συγκροτείται ένα εκλογικό κέντρο στην Κωνσταντινούπολη (Γενικό Προξενείο Σισμανόγλειου Μεγάρου). Εκεί θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους Κωνσταντινούπολης, Ερεβάν, Τιφλίδας, Νιουρ Σουλτάν, Άγκυρας και Σμύρνης.
  • Φινλανδία: Ένα εκλογικό κέντρο στο Ελσίνκι (Γραφεία Πρεσβείας Ελσίνκι).

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Κρις Πάπας: Ισχυρή δικομματική στήριξη του Κογκρέσου για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: