«Συνέχεια στον δρόμο με τον Έρντογαν», το μήνυμα από τα κατεχόμενα: Η Τουρκία παραδόθηκε για άλλη μια φορά στο ψέμα, απαντά η Αβρούπα

FILE PHOTO: Islamist President and Justice and Development (AK) Party Chairman Recep Tayyip Erdoğan delivered a speech at the party’s rally in the Beykoz district of Istanbul. Photo via Turkish Presidency




Το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία και η επανεκλογή του Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία αποτελεί το κύριο θέμα του σημερινού τουρκοκυπριακού Τύπου.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, με τίτλο «Κέρδισε ο ένας και μόνος άνδρας», η Αβρούπα γράφει ότι για άλλα 5 χρόνια δεν θα υπάρχει ησυχία τόσο στην Τουρκία όσο και στην Κύπρο και προσθέτει ότι «η Τουρκία παραδόθηκε για άλλη μια φορά στο ψέμα, στην πλαστογραφία, στην αμάθεια και στην τυραννία».

«Η 28η Μαΐου έγινε η μέρα που η Τουρκία πέρασε από το σκοτάδι στο θεοσκόταδο. Αυτό το θεοσκόταδο θα ζώσει και την κοινότητά μας βεβαίως. Αν δεν αφήσουμε την υποταγή και δεν αρχίσουμε να οργανωνόμαστε από σήμερα, θα επιταχυνθεί ακόμα πιο πολύ ο αφανισμός μας».

Με τίτλο «Δύο διαφορετικές Τουρκίες», η Γενί Ντουζέν γράφει ότι η Τουρκία έκανε τις εκλογές της και βγήκε νικητής ο Έρντογαν. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο δεύτερος γύρος των εκλογών ήταν αμφίρροπος μέχρι την τελευταία στιγμή, όμως ο Έρντογαν κέρδισε με μικρή διαφορά. «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι στην Τουρκία χωρίστηκαν στα δυο, εμφανίστηκε το προφίλ δύο διαφορετικών Τουρκίων», υποστηρίζει σημειώνοντας ότι ο Έρντογαν έλαβε το 52,14% των ψήφων και ο Κεμάλ Κιλιτσαντάρογλου το 47,86%.

«Συνέχεια στον δρόμο με τον Έρντογαν» είναι ο τίτλος της Χαλκίν Σεσί, η οποία επισημαίνει ότι ο Έρντογαν έλαβε 2,5 εκατομμύρια ψήφους περισσότερες από τον Κιλιτσντάρογλου και ήρθε πρώτος σε 52 από τις 81 επαρχίες της Τουρκίας, ενώ ο αντίπαλός του κατάφερε να εξασφαλίσει την πρωτιά μόνο στις 29 επαρχίες.

Στην ψηφοφορία στα κατεχόμενα νικητής ήταν και πάλι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με το 58,15% των ψήφων έναντι 41,85% του Έρντογαν.

Η εφημερίδα προβάλλει την δήλωση Έρντογαν ότι «Ο κερδισμένος των εκλογών είναι τα 85 εκατομμύρια [Τούρκοι πολίτες]. Σήμερα κέρδισε μόνο η Τουρκία. Ανοίξαμε την πόρτα στον Αιωνα της Τουρκίας χωρίς παραχωρήσεις από την δημοκρατία μας, την ανάπτυξή μας, τους στόχους μας».

Με τίτλο «Ενέκρινε ο τουρκικός λαός», η Ντιαλόγκ γράφει ότι ευχαριστώντας τους πολίτες που τον στήριξαν, ο Έρντογαν έστειλε και μήνυμα για τις δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2024, ρωτώντας τους οπαδούς του αν είναι έτοιμοι να κερδίσουν την Κωνσταντινούπολη.

Με τίτλο «Η Τουρκία έλαβε την απόφασή της στον 2ο γύρο: Πάλι Έρντογαν», η Βατάν γράφει ότι μετά την νίκη του ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε: «Αφού τέλειωσαν οι εκλογές, πλέον θα αφιερώσουμε όλο τον χρόνο μας και όλη την ενέργειά μας στην εργασία, στην παραγωγή έργων, στην προσφορά υπηρεσίας. Το πιο επείγον θέμα των προσεχών ημερών είναι να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που πηγάζουν από τις αυξήσεις τιμών που προκαλεί ο πληθωρισμός, να αποκαταστήσουμε τις απώλειες ευημερίας».

Με τίτλο «Δεν τον άλλαξε η Τουρκία», η Γενί Μπακίς γράφει ότι παρά το γεγονός πως ο Κιλιτσντάρογλου κέρδισε τις εκλογές σε μέρη όπως η Κωνσταντινούπολη, η Σμύρνη, η Άγκυρα, η Αττάλεια, τα Άδανα και το Ντιγιάρμπακιρ, τα ποσοστά του Ερντογάν ήταν μεγαλύτερα σε επαρχίες που βίωσαν τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό όπως η Χατάι και το Αντίγιαμαν.

Με τίτλο «Κέρδισε ο αιώνας της Τουρκίας», η Γκιουνές γράφει ότι «η Τουρκία είπε σταθερότητα» και ότι ο Έρντογαν βγήκε νικητής άλλη μια φορά κάνοντας ρεκόρ σε εκλογές στις οποίες συμμετέχει από το 1994.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι μετά την νίκη του Έρντογαν άρχισαν να «έρχονται βροχή» τα συγχαρητήρια μηνύματα από όλα τα μέρη του κόσμου. Συγχαρητήρια στον Έρντογαν έστειλε και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο οποίος είπε «συγχαίρω με τα πιο ειλικρινή και εγκάρδια μου αισθήματα για την νίκη που πετύχατε στις προεδρικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν με ένα μεγάλο παράδειγμα δημοκρατίας και την μεγάλη συμμετοχή του τουρκικού λαού».

  • Δηλώσεις και άρθρα

«Θα ήθελα να συγχαρώ τον κ. Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν που εξελέγη 13ος Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Αναμφίβολα, ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται στην εξουσία στην Τουρκία, είναι προς το κοινό συμφέρον και των δύο πλευρών να εργαστούν αρμονικά και σε στενή συνεργασία, ιδιαίτερα στο Κυπριακό και στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου», ανέφερε ο ηγέτης του Κόμματος του Λαού (ΚΛ), Κουντρέτ Όζερσαϊ.

«Θα πρέπει να συνεχίσουμε να μιλάμε ξεκάθαρα για το Κυπριακό και τα συναφή ζητήματα, καθώς και για τις οικονομικές, κοινωνικές και διοικητικές πολιτικές, οι οποίες θεωρούμε ότι είναι λανθασμένες. Τα αποτελέσματα της κάλπης στην (παράνομη) “τδβκ” θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη. Σε αυτό το πλαίσιο, νομίζω ότι υπάρχει η ανάγκη αναθεώρησης ορισμένων προσεγγίσεων» είπε, αναφερόμενος στο ψευδοκράτος.

Εξάλλου σε άρθρο του ο αρθρογράφος, Τζενκ Μουτλούγιακαλι με τίτλο «Η διάσπαση στην Τουρκία, η ένσταση στην Κύπρο» αρχίζει γράφοντας ότι «η τελευταία θητεία του Ερντογάν ξεκίνησε στην Τουρκία. Το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα αποτυπώθηκε στην κάλπη. Δεν το εννοώ από την άποψη της νίκης του Ερντογάν… Είναι διαφορετικό… Η χώρα κυριολεκτικά χωρίστηκε στα δύο».

Ο Μουτλούγιακαλι πρόσθεσε ότι ήταν μια πολύ αντιδημοκρατική εκλογική διαδικασία, όλες οι δυνατότητες του κράτους χρησιμοποιήθηκαν υπέρ της εξουσίας.

Αλλά, σημειώνει, «από εδώ και πέρα ο Ερντογάν θα ζει σε κάθε λέξη και πράξη με την αίσθηση ότι ‘η μισή χώρα δεν σκέφτεται όπως εσύ’. Θα ξέρει ότι δεν έχει την έγκριση ενός εκ των δύο ανθρώπων που βλέπει στο δρόμο. Ο ένας από τους δύο ανθρώπους το έχει πάρει απόφαση, δεν θα τα παρατήσει, θα το καταλάβει (ο Ερντογάν). Θα αντιμετωπίσει μια πολύ ισχυρότερη και πιο σθεναρή αντίθεση».

«Η Τουρκία δεν θα μπορέσει να συνεχίσει με τέτοιο ‘καταπιεστικό’ ύφος, αυτή η «πόλωση» κάποια στιγμή θα καταρρεύσει. Δεν μπορείς να βλέπεις τη μισή χώρα ως ‘τρομοκράτες’. Πώς θα έρθετε πρόσωπο με πρόσωπο με έναν ομοφυλόφιλο, με ένα μέλος του HDP; Η κοινωνική ειρήνη έχει κλονιστεί τόσο πολύ, πολλές διαφορετικές ομάδες έχουν στοχοποιηθεί. Με αυτή την αλήθεια, μια χώρα δεν μπορεί να ομαλοποιηθεί».

Για την Κύπρο ο Μουτλούγιακαλι θεωρεί ότι έχει χάσει η παρεμβατική αντίληψη της Τουρκίας για το νησί. «Το τουρκικό εκλογικό σώμα στην Κύπρο – το οποίο περιλαμβάνει τόσο Κύπριους όσο και σημαντικό αριθμό πολιτών της (παράνομης) “τδβκ” – δεν ενέκρινε τη νοοτροπία Ερντογάν» ανέφερε.

«Νομίζω ότι το κύριο μέλημά μας θα είναι η τουρκική λίρα…Υπάρχει μια τρελή απώλεια της ΤΛ» λέει. Το 80% των καταθέσεων στις τράπεζες είναι σε ξένο νόμισμα, σημειώνει λέγοντας ότι ακόμη και οι δημόσιοι πόροι εξοικονομούνται σε ξένο νόμισμα. Αλλά και οι συνταξιούχοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι ασφαλισμένοι αμείβονται με TΛ, προστίθεται τονίζοντας ότι η αγοραστική δύναμη μειώνεται μέρα με τη μέρα, τα λεφτά στις τσέπες τους εξαφανίζονται, το επίδομα συνταξιοδότησης χάνει το νόημά του.

«Ιδού, γι’ αυτό η Κύπρος χρειάζεται να απελευθερωθεί από όλες αυτές τις συνιστώσες. Όταν οι άνθρωποι κοιτάζουν την Τουρκία, θέλουν να δουν χαμογελαστά πρόσωπα, μια ευτυχισμένη κοινωνία, μια αναπτυσσόμενη οικονομία… Θέλουν επίσης σεβασμό. Σεβασμος στην ταυτότητα, την προσωπικότητα, τους θεσμούς, τις αξίες και τις ελευθερίες τους… Αυτό έδειξαν και τα εκλογικά αποτελέσματα».

Θεωρεί, καταλήγοντας ότι «πρέπει να προστατεύσουμε την ανεξαρτησία μας, την θέλησή μας και τις ελευθερίες μας τόσο σε επίπεδο οικονομίας όσο και δημοκρατίας. Έχουμε το ανθρώπινο δυναμικό για να το πετύχουμε αυτό. Αυτοί που θέλουν να προστατέψουν την Κύπρο από την οπισθοδρομική αντίληψη στην Τουρκία είναι πολύ περισσότεροι στη χώρα μας από τους δουλοπρεπείς» καταλήγει.

Απόψε η επικοινωνία του Προέδρου Μπάιντεν με τον Ερντογάν, λέει ο Καλίν αλλά… «υπάρχουν και άλλοι εταίροι πέραν των ΗΠΑ»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: