Σε παροξυσμό το ηφαίστειο της Αίτνας «ξερνούσε» λάβα και τέφρα: Καθησυχάζουν οι γεωλόγοι ότι η έκρηξη έχει πλέον ολοκληρωθεί

A general view on the fallout of copious volcanic ash due to the eruptive activity of Etna Volcano on the square of the Rifugio Sapienza, Nicolosi, Sicily island, Italy, 21 May 2023. EPA/ORIETTA SCARDINO




Το διεθνές αεροδρόμιο Vincenzo Bellini της Κατάνια “θα λειτουργήσει ξανά από τις 9 το πρωί” και “οι πτήσεις θα αποκατασταθούν με αρχικούς περιορισμούς”. Αυτό ανακοίνωσε η SAC, η εταιρεία διαχείρισης του αεροδρομίου, που έκλεισε χθες λόγω της δραστηριότητας της Αίτνας με εκπομπές τέφρας και λάβας.

Στην Αίτνα υπάρχει μια ροή λάβας που βγαίνει από τον Νοτιοανατολικό Κρατήρα και αναπτύσσεται δυτικά του Monte Frumento Supino. Αυτό προκύπτει από την ανάλυση των εικόνων του δικτύου βιντεοεπιτήρησης του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας, Αστεροσκοπείο Αίτνα, στην Κατάνια.

Αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατό να καθοριστεί η θέση του πιο προηγμένου μετώπου λάβας, το οποίο παραμένει περιορισμένο στην περιοχή κορυφής της Αίτνας, λόγω της μεταβλητότητας της νεφοκάλυψης. Η ηφαιστειακή δόνηση είναι, αυτή τη στιγμή, σε μέτριες-χαμηλές τιμές.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας, Αστεροσκοπείο Αίτνα, ανέφερε χθες το απόγευμα ότι το φαινόμενο της έκρηξης μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει ολοκληρωθεί και εκτίμησε  ότι υπήρξε “ένα συμβάν παροξυσμικής έκκρισης  λάβας” που δεν ήταν άμεσα παρατηρήσιμο λόγω της νεφοκάλυψης στην περιοχή της κορυφής που προκάλεσε πτώση τέφρας στη νοτιοδυτική πλαγιά, μεταξύ Adrano και Catania.

“Ξεκινώντας στις 11:35 χθες – σύμφωνα με το Ινστιτούτο – η ηφαιστειακή δόνηση παρουσίασε ταχεία κάθοδο προς τις μέσες τιμές, στις οποίες σταθεροποιήθηκε στις 12. Η υποηχητικόή δόνηση έδειξε επίσης παρόμοια τάση. Το φαινόμενο της έκρηξης μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει ολοκληρωθεί

Οι τοποθεσίες της ηφαιστειακής δόνησης βρίσκονται στον Νοτιοανατολικό κρατήρα σε υψόμετρο περίπου 2,5 χλμ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Τα τελευταία εντοπισμένα υπερηχητικά συμβάντα καταλήγουν σε διασύνδεση με τους κρατήρες Voragine και Bocca Nuova».

Όλα τα καταγεγραμμένα δεδομένα, σύμφωνα με τον Ingv, «είναι συμβατά με μία πηγή λάβας σε παροξυσμό»

Με πληροφορίες από ansa.it
Ελλάδα Αθήνα 

Η NASA μέσω του «The Daily Minor Planet project» ζητάει τη βοήθεια του κοινού για τον εντοπισμό αστεροειδών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: