Σε δύο άξονες ο ενεργειακός σχεδιασμός της Λευκωσίας: Οι επαφές με ενεργειακούς κολοσσούς και οι κινήσεις για άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης: Φωτό: ΓΤΠ ΡΙΟ




Σε δύο δεδομένα επενδύει η Λευκωσία στον τομέα της Ενέργειας. Το πρώτο αφορά την εσωτερική αγορά και τις ανάγκες της χώρας και το δεύτερο τη συγκυρία της προσπάθειας απεξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, αναφέρθηκε χθες στους σχεδιασμούς της Κύπρου όσον αφορά τα ενεργειακά και την σημερινή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί με τις εταιρείες που θα δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Φρίξου Δαλίτη στο «Φιλελεύθερο» στη σημερινή παρουσίαση δεν έχουν προσκληθεί μόνο όσες εταιρείες είναι αδειοδοτημένες σε θαλασσοτεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ αλλά και άλλες, που θα μπορούσαν να επιδείξουν ενδιαφέρον για την περιοχή.

«Στόχος μας είναι να δημιουργηθούν συνέργειες σε σχέση με την κάλυψη των εσωτερικών αναγκών της Κύπρου στα ενεργειακά, καθώς και η αξιοποίηση της προσπάθειας της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο», είπε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά το μνημόσυνο του ήρωα Μιχάλη Ολυμπίου, στα Λύμπια, και ερωτηθείς αν προχωρά το θέμα αξιοποίησης του φυσικού αερίου στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είχα πρόσφατα συνάντηση με τα στελέχη της Chevron και αύριο (σ.σ. σήμερα) θα πραγματοποιηθεί συγκεκριμένο εργαστήρι όπου θα αναπτύξουμε τις θέσεις και προσεγγίσεις μας.

Ο στόχος μας είναι να δημιουργηθούν συνέργειες με δύο βασικά δεδομένα.

Το πρώτο αφορά την εσωτερική αγορά της Κύπρου, για να αντιμετωπίσουμε το θέμα που προκύπτει με το υψηλό κόστος ηλεκτρισμού και το δεύτερο, να αξιοποιήσουμε τη συγκυρία αυτή τη στιγμή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσα στο πλαίσιο της προσπάθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Άρα, κινούμαστε σε αυτές τις δύο κατευθύνσεις, έχουμε ξεκάθαρο και συγκεκριμένο προσανατολισμό, αλλά και στρατηγική.

Συζητήσαμε και στην Αίγυπτο και στο Ισραήλ, πολύ σύντομα θα δημοσιοποιηθούν και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και ένας οδικός χάρτης, για το πώς φτάνουμε στον στόχο που προανέφερα, για εσωτερική αγορά και αξιοποίηση για την ΕΕ».

Όπως αναφέρθηκε και στο χθεσινό ρεπορτάζ του «Φ», επειδή με το Ισραήλ θα πρέπει να ξεκαθαριστούν μια σειρά από ζητήματα, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, θα μεταβεί προσεχώς στην γειτονική χώρα σε ένα ταξίδι που χαρακτηρίζεται κλειδί για τα επόμενα βήματα.

Ως γνωστό, με το Ισραήλ υπάρχει η διαφορά σχετικά με το κοίτασμα Ισιάι και Αφροδίτη.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Υπουργού, αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα του αγωγού, το οποίο συζητήθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου Χριστοδουλίδη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο των δηλώσεων του, ρωτήθηκε χθες και αν προχωρεί το θέμα της πιο ενεργούς εμπλοκής της ΕΕ στο Κυπριακό, απαντώντας θετικά.

«Φυσικά. Ήμουν, όπως γνωρίζετε, πρόσφατα στη Γερμανία, ήταν ξεκάθαρες οι τοποθετήσεις του Γερμανού Καγκελάριου, γίνονται πολλά, επίσης, σε τεχνοκρατικό επίπεδο για να ετοιμαστούμε.

Μετά από πρόσκληση θα μιλήσω στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 13 Ιουνίου, ενώ την επομένη θα είμαι στη Βιέννη, ακριβώς για το ίδιο θέμα.

Και εργαζόμαστε για σπάσιμο του αδιεξόδου, και χαιρετίζουμε το γεγονός ότι βλέπουν την προσέγγιση μας ότι η ΕΕ μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση:

Επανέναρξης των συνομιλιών, πάντοτε εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών. Η ΕΕ έρχεται να λειτουργήσει υποστηρικτικά στις προσπάθειες των ΗΕ».

Εκφωνώντας το λόγο στο μνημόσυνο του Μιχάλη Ολύμπιου, αγωνιστή της ΕΟΚΑ, ο οποίος απεβίωσε το 1969 δήλωσε ότι δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή.

«Σε τούτες τις δύσκολες ώρες, και έχοντας να αντιμετωπίσουμε πολλαπλές προκλήσεις, εκείνο που απαιτείται, εκείνο που αναμένει από όλους μας ο κυπριακός λαός, είναι σύνεση, ομοψυχία και αποφασιστικότητα», ανέφερε ο Πρόεδρος, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας.

Μόνο έτσι, συνέχισε, «μπορούμε να καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις πολυεπίπεδες προκλήσεις των καιρών και να αγωνιστούμε, κάνοντας ό,τι είναι δυνατόν από δικής μας πλευράς για να πετύχουμε και την απελευθέρωση της πατρίδας μας, την απαλλαγή της από την τουρκική κατοχή και την επανένωση του τόπου μας».

ΠΗΓΗ: philenews

«Τα δικοινοτικά συστήματα δεν έχουν σχέση με δημοκρατία», λέει ο Κλέαρχος Κυριακίδης: Το «διζωνικό» απαρτχάιντ επιβλήθηκε «ντε φάκτο»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: